Voi rähmä! Nastolalaisella maatilalla sadateltiin muutama voimasana, kun uudehkon traktorin kone otti ja hajosi. Edessä oli iso remontti – ja kallis sellainen. Tilan omistajat Minna Pekkola-Virtanen ja Vesa-Matti Virtanen miettivät kuumeisesti, miten rahoittaisivat traktorin korjaamisen.

Yhtäkkiä Minnan mieleen juolahti mainos, jonka hän oli joskus aiemmin nähnyt lehdessä. Siinä mainostettiin OP:n ja Metsä Groupin yhteistyössä tarjoamaa puukaupan ennakkorahoituspalvelua.

Pariskunta oli suunnitellut harventavansa metsää, mutta ei ollut vielä ryhtynyt tuumasta toimeen. Rahat, joita olisi kipeästi tarvittu traktoriin, huojuivat siis edelleen metsässä.

– Tiesin, että kestäisi vielä pitkään ennen kuin saisimme puista rahat tilille. Aiemmin prosessissa oli kestänyt helposti puoli vuotta, joskus vuosikin, Pekkola-Virtanen sanoo.

– Traktoriremontin takia alkoi kiinnostaa, olisiko maksua mahdollista saada ennen puiden kaatamista.

Jopa 80 prosenttia myyntihinnasta ennakkoon

Pariskunta otti yhteyttä Metsä Groupin metsäasiantuntija Joonas Karjalaiseen, joka oli jo aiemmin ehtinyt tehdä heille tarjouksen puutavarasta.

– Selitin, että ennakkorahoituspalvelu on luotu eritoten sellaisiin tilanteisiin, että tulee yllättävä rahantarve tai jokin investointi, jota haluaa puukaupalla rahoittaa, Karjalainen sanoo.

Hän muistuttaa, että puukauppojen toteuttamisen aikatauluun vaikuttavat kohteen korjuukelpoisuus ja keliolosuhteet. Haastavammissa talvikohteissa kaupanteosta puiden korjuuseen saattaa siksi kulua useampikin vuosi.

Korjatusta puutavarasta tehdään hakkuun jälkeen mittaustodistus, ja puukaupan loppumaksu maksetaan 30 päivän kuluttua mittaustodistuksen päiväyksestä lukien.

Aiemminkin metsänomistajalle on kaupan yhteydessä maksettu hänen niin halutessaan pieni ennakkomaksu. Se on kuitenkin vain murto-osa koko kauppahinnasta, eikä usein riitä kattamaan isompia kulueriä.

– Ennakkorahoituspalvelun kautta metsänomistaja saa jopa 80 prosenttia puukaupparahoista tililleen 1–3 pankkipäivän kuluessa puukaupan teosta. Se antaa huomattavasti enemmän mahdollisuuksia metsänomistajalle.

Ennakkorahoitusmahdollisuus on ollut olemassa vuodesta 2018 ja sitä tarjotaan sähköisesti tehtyihin metsäkauppoihin. Tieto OP:n myöntämästä rahoituspäätöksestä tulee puukauppatarjouksen yhteydessä. Kriteerit ovat samat kuin muissakin luotoissa. Luottotietojen pitää siis olla kunnossa.

– Jos rahoituspäätös myönnetään, asiakas näkee tarjouksesta tarkat summat ja voi päättää, mikä prosenttiosuus on hänelle sopiva. Päätehakkuissa summa on maksimissaan 80 prosenttia kauppahinnasta, harvennuksessa 70 prosenttia.

Maltilliset kulut

Kaupanteko oli Virtasten mukaan jopa hämmentävän simppeliä.

Kaikki hoitui sähköisesti ja erittäin nopeasti. Karjalainen teki puukaupasta tarjouksen, jossa kerrottiin selkeästi kauppahinta. Sitten piti vain valita, kuinka suuri prosenttiosuus tulisi maksuun ennakkoon ja mitä jäisi ikään kuin säästöön hakkuun jälkeen maksettavaksi.

– Ennakkomaksun rahat tulivat tilille muistaakseni päivä kaupanteon jälkeen, Pekkola-Virtanen sanoo.

Traktoriremontti oli lopulta huomattavasti halvempi toteuttaa puukaupan ennakkorahoituksella kuin muulla lainarahalla. 

– Jos hakkuu toteutuu ennen sopimusajan päättymistä, jäljelle jäävä osa korkokulusta palautetaan. Asiakas maksaa siis vain todellisen koron. Lisäksi järjestelypalkkio ja korkokulu ovat metsäverotuksessa vähennettäviä kuluja. Järjestelypalkkion arvonlisäveron voi myös vähentää, Karjalainen sanoo.

Ennakkorahoitus antaa metsänomistajille mahdollisuuden hyödyntää hakkuumahdollisuutensa nopeasti ja vaivattomasti. Karjalainen uskoo, että palvelun suosio tulee kasvamaan entisestään.

– Se lisää joustavuutta puukauppojen tekemiseen ja on loistava työkalu eritoten niissä tilanteissa, kun tulee akuutimpi tarve rahalle.

Fakta

  • Puukaupan rahoituksella saat jopa 80 prosenttia arvioidusta hakkuutulosta muutamassa päivässä käyttöösi
  • Järjestelypalkkio ja korkokulu vähennetään metsäverotuksessa metsätalouden muut kulut kohdassa
  • Puukaupan rahoitus on tarjolla Metsä Groupin ja UPM Metsän kanssa tehtäviin puukauppoihin ja siitä sovitaan puunostajan kanssa
  • Rahoituksen myöntää OP Yrityspankki Oyj

Haluatko puukaupparahaa tilille saman tien? OP nopeuttaa puukaupparahan liikkumista. Lue lisää.

Lue lisää:

Kannattaako sijoittaa metsään? Se kasvaa talouskriiseistä huolimatta

Tiedätkö, mikä on metsäkiinteistösi arvo?