Antti Rauhala, 44, valmistui poliisiksi vuosituhannen vaihteessa. Parinkymmenen vuoden työskentelyn jälkeen Rauhala huomasi, että työ liikkuvassa poliisissa alkoi käydä henkisesti raskaaksi.

– Asiakaskontaktit olivat pääsääntöisesti negatiivisia, ja se alkoi kuormittaa minua. Yhtenä syksyisenä päivänä sain ajatuksen, että voisin tehdä työkseni jotakin muuta.

Rauhala kokeili ensin työkiertoa. Hän siirtyi toiseen yksikköön työskentelemään tietokoneen ääreen. Sisätyö ei kuitenkaan tuntunut omalta. Rauhala kaipasi jotakin konkreettisempaa.

Kesäloman jälkeen hän jäi opintovapaalle ja aloitti Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston hirsikurssin. Rauhala oli tutustunut perinnerakentamiseen jo aiemmin, ja ala kiinnosti häntä. Rauhalalla oli vahva aavistus, että kurssilta saattaisi löytyä uusi suunta. Ajatus alan vaihtamisesta kypsyi puolivuotisen hirrenveistokoulutuksen aikana.

– Sain ensimmäisen tilaustyön jo ennen kurssin päättymistä, ja se sinetöi päätökseni. Kesällä 2019 irtisanouduin poliisin työstä ja ryhdyin yrittäjäksi.

Antti Rauhala
Antti Rauhalan päätös yrittäjäksi ryhtymisestä kypsyi vähitellen. Hän on tyytyväinen ratkaisuunsa, sillä hirsirakentamisen parissa työskentely on ollut hyvin antoisaa.

Hirsitalon siirto herätti kiinnostuksen

Kipinä hirsirakentamiseen syttyi kymmenisen vuotta sitten, kun Rauhala aloitti vanhan hirsitalon siirtoprojektin silloisen puolisonsa kanssa. Talo siirrettiin toiselta paikkakunnalta perheen kodiksi. Siirtoa toteutettiin työn ohessa, ja projekti kesti kaikkiaan noin kahdeksan vuotta.

– Se oli ensimmäinen kosketukseni perinnerakentamiseen. Käsillä tekeminen on aina kiinnostanut minua. Hirsitaloa pystyttäessä pääsin konkreettisesti näkemään oman työni jäljen.

Hirrenveistäjäksi kouluttautuminen on tuntunut Rauhalasta oikealta valinnalta. Hän kokee työskentelyn perinteisellä alalla mielekkääksi ja antoisaksi. Hirrenveistäjän työ koostuu uusien hirsikehikoiden rakentamisesta ja vanhojen rakennusten korjaamisesta. Korjausrakentamiseen kuuluu esimerkiksi kengitys, eli huonokuntoisten alimpien hirsikertojen vaihtaminen. Rauhala kulkee tekemässä korjaustöitä noin tunnin matkan päässä kotoaan Jyväskylästä, erityisen kiinnostavissa projekteissa kauempanakin.

– Hirsikehikoiden osalta välimatkalla ei oikeastaan ole väliä. Toimitan niitä joka puolelle Suomea ja tarvittaessa myös ulkomaille.

Antti Rauhala
Hirrenveistäjän työ koostuu uusien hirsikehikoiden rakentamisesta ja vanhojen rakennusten korjaamisesta. Korjausrakentamiseen kuuluu esimerkiksi kengitys, eli huonokuntoisten alimpien hirsikertojen vaihtaminen.

Yrittäjän vapaus motivoi

Rauhala on nyt toiminut yrittäjänä pari vuotta. Vaikka yrittäjyyteen on liittynyt paljon opeteltavaa, hän kokee yrittäjäksi ryhtymisen olleen oikea päätös. Rauhala arvostaa erityisesti yrittäjyyteen liittyvää vapautta. Poliisina työskennellessään Rauhala teki työtä vuorolistojen mukaisesti, mutta nykyisin hän saa itse määrittää työaikansa. Vuorotyö on vaihtunut säännöllisempään päivätyöhön.

En ole katunut yrittäjäksi ryhtymistä hetkeäkään. Töitä on riittänyt sopivasti, ja olen tullut taloudellisestikin ihan mukavasti toimeen.

– Välillä työpäivät toki venyvät pitkiksi. Yrittäjänä joudun olemaan työssä enemmän kiinni. Se ei kuitenkaan tunnu työläältä, koska innostus on tekemisessä mukana.

Poliisin työssä kollegoilla oli Rauhalalle suuri merkitys. Hyvä työporukka auttoi jaksamaan silloinkin, kun työ tuntui raskaalta. Yksinyrittäjänä Rauhalalla ei ole tukenaan vastaavanlaista työyhteisöä, mutta hän viihtyy hyvin myös itsekseen. Rauhala on oppinut sietämään yrittäjyyteen liittyvää epävarmuutta. Hänelle on syntynyt kokemuksen kautta vahva luottamus siihen, että asiat kyllä järjestyvät.

– En ole katunut yrittäjäksi ryhtymistä hetkeäkään. Töitä on riittänyt sopivasti, ja olen tullut taloudellisestikin ihan mukavasti toimeen. Kannustan muitakin tekemään muutoksia, jos nykyinen tilanne kuormittaa. Omaa visiotaan kannattaa seurata, se kyllä kantaa.

Tämä artikkeli kuuluu juttusarjaan ”Monta tietä yrittäjäksi”. Lue myös muita yrittäjätarinoita.

Oletko kiinnostunut yrittämisestä? Lue lisää yrityksen perustamisesta.