Korkomarkkinoilla eletään poikkeavaa ajanjaksoa. Korot ovat olleet viime vuosina todella alhaiset, mikä on osaltaan tukenut talouskasvua.

OPn Yrityspankissa myyntijohtajana työskentelevän Hannu Vehniäisen mukaan nykyinen korkotaso on perua menneestä finanssikriisistä.

‒ Länsimaiset keskuspankit ovat pyrkineet omalta osaltaan lisäämään talouskasvua elvyttämällä ja pitämällä korot alhaisina.

Näkyvissä on jo merkkejä siitä, että keskuspankit tulevat jossain vaiheessa luopumaan vallalla olevasta rahapolitiikasta, jonka tarkoituksena on edesauttaa kasvua. Kun muutos tapahtuu, korkojen nousu voi olla nopeaa.

‒ Kun korot nousevat, niin yrityksen korkokulut ja lainanhoitokustannukset nousevat.

Tarkkaa tietoa siitä, milloin sen aika koittaa, ei Vehniäisen mukaan ole kenelläkään.

Nyt viitekorot ovat negatiivisia, mutta pitkät korot ovat nousussa. Pitkien korkojen pohjalukemat nähtiin syksyllä 2016 Ison-Britannian EU-jäsenyysäänestyksen jälkeen.

Vehniäisen mukaan Brexit-tuloksen kaltaiset poliittiset yllätykset, kuten Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi, vaikuttavat korkoihin.

Globaalisti parantunut talouskasvu ennustaa korkojen nousua. Eurooppa tulee seuraamaan korkojen nousussa Yhdysvaltain vanavedessä, kunhan talous on tarpeeksi vankalla pohjalla.

Riskit vähenevät

Vehniäinen kannustaa yrityksiä hyödyntämään vielä alhaista korkotasoa ja suojaamaan lainojensa korot. Syykin on selvä.

Tekemällä korkosuojauksen yritys voi vähentää rahoitusriskejä ja säilyttää maltilliset rahoituskustannukset. Vehniäisen mukaan korkosuojaus mahdollistaa keskittymisen ydinliiketoimintaan, kun ei tarvitse pohtia sitä, miten korot tulevat kehittymään.

Korkosuojauksen hinta määräytyy suojauksen pituuden ja korkomarkkinoiden tilanteen mukaan.

Pankit tarjoavat paljon erilaisia palveluita korkojen nousua vastaan suojautumiseen. Esimerkiksi lainan voi suojata joko korkokatolla tai -putkella.

Korkokatossa kyse on siitä, että lainan viitekorolle on määrätty katto, jonka yläpuolelle se ei voi nousta.

‒ Jos esimerkiksi korkokatto on yksi prosentti, niin sitä korkeammaksi viitekorko ei voi nousta. Jos viitekorko on alle kattotason, asiakas maksaa vain viitekorkoa ja marginaalia. Jos taas korkotaso on esimerkiksi 1,5 prosenttia, tämä maksaa yhden prosentin korkokattotasoa sekä marginaalin.

Korkoputkessa viitekorolle voidaan asettaa vaihteluväli tai maksaa vaihtuvan viitekoron sijaan kiinteä korkoa ja marginaalia, Vehniäinen opastaa.

Hän sanoo, että pk-yrityksissä korkomarkkinoiden tilanteeseen on jo herätty. Erityisen kiinnostuneita yritykset ovat kiinteäkorkoisesta korkoputkesta. Siitä huolimatta on vielä paljon yrityksiä, jotka eivät ole ottaneet käyttöönsä korkosuojausta.

Vehniäinen neuvoo pk-yrittäjiä olemaan yhteydessä omaan pankkiinsa, jotta kullekin sopiva ratkaisu löytyy.

‒ Luottoon kytkettyjen korkosuojausten lisäksi tarvittaessa jokaiselle yritykselle on tehtävissä erillisiä korkosuojauksia, Vehniäinen taustoittaa.

Tutustu OPn korkosuojaustuotteisiin.