Jessica Huhtisen itse ompelemat kisabikinit olivat niin upeat, että hän alkoi saada tiedusteluja, voisiko hän ommella niitä kilpasisarillekin. Ja hän ompeli.

– Tajusin, että nämähän myyvät hyvin ja tätä voisin tehdä ihan työkseni. Olisi ideaalitilanne, jos voisin yhdistää kaksi intohimoani, urheilun ja käsityön. Siitä se idea sitten lähti, Jessica Huhtinen kertaa.

Yrittäjyys-kurssi opetti yrittäjäksi

Fitness-kisailu jäi tauolle, sillä Huhtinen lähti opiskelemaan tekstiili- ja muotialaa Ingmanedu Kulttuurialan ammattiopistoon Kuopiossa. Heti ensimmäisenä kouluvuotenaan hän perusti Jessie NY -nimisen yrityksensä.

NY on Nuori yrittäjyys -yritys, joka perustetaan osana opintoja, Jessica Huhtisen tapauksessa koulun Yrittäjyys-kurssilla, jolla opiskellaan yritystoiminnan pyörittämistä. Huhtinen kiittelee opettajaansa, joka sparrasi Jessien liikeidean kiteyttämisessä.

– Liikeideani osaan kertoa vaikka unissani: Olen mittatilausompelija ja erikoistunut joustaviin urheiluvaatteisiin, kilpapukuihin ja fitness-asuihin. Lisäksi repertuaariini kuuluvat koirien vaatteet, kuten takit ja tossut, Huhtinen luettelee.

Koirien vaatetus tuli mukaan vähän vahingossa. Kun Huhtinen ompeli tutun koiralle hupparin, sana levisi Facebookissa ja hän alkoi saada kyselyjä koirien vaatteista.

– Markkinointini on toistaiseksi pohjautunut viidakkorumpuun, sillä en ole ehtinyt itse vielä markkinoida itseäni.

Jessica Huhtinen ompelimossaan
Jessica Huhtinen viimeistelee kilpapukua fitness-kilpailun vapaaohjelmaan. Puvun valmistaminen on aikaa vievää, sillä jokainen Swarovski-kristalli kiinnitetään pukuun käsin. 

Jessie Ny:lle OP:n palkinto Uskalla Yrittää -kilpailussa

Alkukesästä 2021 Jessica Huhtinen valmistui mittatilausompelijaksi ja keskittyy nyt yritystoimintaansa.

Yrittäjyys sai mukavan sysäyksen, kun Huhtisen opettaja ilmoitti hänet aiemmin keväällä Uskalla Yrittää -kilpailuun. Kilpailussa OP noteerasi nuoren lahjakkaan naisen ja myönsi tälle Signature Awardin. Palkinnoksi hän sai OP Kevytyrittäjä -palvelun vuodeksi.

– Olin jo pohtinut, perustanko osakeyhtiön, mutta kun voitin OP Kevytyrittäjä -palvelun, päätin perustaa toiminimen. On hyvä rauhassa kokeilla, mikä yritysmuoto itselle sopii.

Jessielle myönnettiin heinäkuun alussa myös starttirahaa, joten Huhtinen pääsi hyödyntämään Y-tunnusta vasta myöntämisen jälkeen.

– Nyt kun minulla on Y-tunnus, voin esimerkiksi tilata kankaita testiin.

Yritykselle löytyi tilat toisesta ompelimosta

Jessiellä on toimitilat toisen ompelimon tiloissa, jossa työskentelee yhteensä neljä ompelijaa ja kolme yrittäjää. Vaikka Huhtisella on omia koneita, hän saa käyttää myös ompelimon koneita ja lankoja.

– Meistä kaksi tekee korjaus- ja verhoilijan töitä, yksi juhlapukuja ja minä fitness-asuja ja koiran vaatteita. Voimme kaikki tukea toisiamme ja auttaa tarvittaessa.

Huhtinen suunnittelee mallit alusta asti itse, ja mallisto laajenee jatkuvasti. Työ on monivaiheista ja aikaa vievää. Esimerkiksi yksien kisabikinien valmistamiseen kuluu noin 20 tuntia. Materiaalit ovat arvokkaita, sillä niissä käytetään Swarovski-kristalleja, jotka ommellaan käsin yksi kerrallaan.

Hän käyttää suunnittelutyössä Illustrator-ohjelmaa, mutta kaavat hän piirtää käsin ja sarjoo eri kokoihin. Leikkaussuunnitelmat on tehtävä tarkkaan, ettei kankaasta jää hukkapaloja.

Ekologisuus ohjaa muutenkin Jessien toimintaa. Huhtinen hakee esimerkiksi Hope ry:ltä vaatteita, jotka eivät ole kelvanneet kenellekään ja hyödyntää niistä muun muassa vetoketjut. Ulkovaatteiden kankaat hän käyttää suunnittelutyössä.

– Teen esimerkiksi koirien takeista ja tossuista protoversiot, joilla testaan istuvuutta. Sen perusteella muokkaan sitten kaavat. Lopuksi teen asiakkaita varten sovitusmallin, joka jää yritykselleni.

Jessica Huhtinen fitness-urheilija
Jessica Huhtinen treenaa viisi kertaa viikossa ja syö monipuolisesti. Myös fitness-kilpailut houkuttelevat, kunhan vain aika ja raha antavat myöten. 

Luova työ ja yrittäjyys innostavat

Tällä hetkellä koirien vaatteet ja voimistelupuvut työllistävät Jessietä eniten. Myös urheiluvaatteille on paljon kysyntää.  

Huhtinen kokee olevansa luovana ihmisenä unelmatyössään. Hän haaveilee yrityksen laajentamisesta, mahdollisesti myös Suomen ulkopuolelle, jos käsityöala vain vetää.

– On ihanaa, että voin tehdä juuri sitä mistä tykkään. Olen myös hyvä tietokoneiden kanssa, ja rentoudun kun saan suunnitella asioita.

Opintojen aikana Huhtisen fitness-kilpailut jäivät tauolle, mutta nuori nainen syö ja treenaa edelleen kuin urheilija, sillä ne auttavat jaksamaan. Kun talous helpottaa, myös kisailu on suunnitelmissa.

Entä miten niissä fitness-kilpailuissa kävi?

– Loppujen lopuksi muut jättäytyivät tästä haastavasta sarjasta pois, ja voitin Suomen mestaruuden, Huhtinen toteaa vaatimattomasti.