Kylvöt käynnistyivät tänä vuonna poikkeuksellisen helteisissä tunnelmissa toukokuun alkupuolella. Ilmatieteen laitoksen mukaan toukokuu oli lämpimin koko Suomen mittaushistorian aikana ja hellepäiviä kertyi yhteensä 14.

Kuukausi oli etelässä ja lännessä myös poikkeuksellisen vähäsateinen. Sateeton jakso venyi jopa neljän viikon mittaiseksi.

Helteinen sää on tuntunut myös Pirkanmaalla.

– Mitä tuossa on vanhempien ihmisten kanssa puhunut, niin eivät he kyllä muista, että näin kuumaa toukokuuta olisi ollut, kertoo viljelijä Juha-Pekka Toukola Kangasalan Sahalahdelta.

Toukolan tilalla peltotyöt käynnistyivät helatorstaina. Tilalla on omaa peltoa 150 hehtaaria ja vuokrapeltoa 700 hehtaaria. Niillä viljellään vehnää, ohraa ja rapsia, ja satoa käytetään tilan broilereiden ruokinnassa.

Kiivain työrupeama kesti pari viikkoa, ja pelloilla painettiin töitä tuttuun tapaan lähes kellon ympäri.

Poikkeuksellinen aloitus

Toukokuussa eri mediat täyttyivät lehmien laitumelle laskuista kertovista jutuista ja lehmien riemuloikista. Samanlaista lennokkuutta ei välttämättä nähdä peltotöiden osalta, mutta tiettyä juhlallisuutta siihenkin liittyy.

– Kyllähän se on hieman sama kuin jos olisi lehmätila, jossa hiehot pääsevät ensimmäistä kertaa laitumelle. Tuntuu, että hommissa olevat viljelijät odottavat sitä pellolle pääsyä. Siinä on sellainen kiva tekemisen meininki.

Märän syksyn ja leudon talven jälkeen lähtökohta uuteen kauteen on ollut Toukolan mukaan tavanomaisesta poikkeava.

– Maat kuivuivat nopeasti ja toisaalta osa niistä on muokkaantunut todella huonosti. Tasaista kylvöpohjaa ei ole meinannut saada tehtyä ja kokkareita on ollut, niitä ei ole tahtonut saada pieneksi. Muokkaaminen on ollut haasteellisempaa kuin pitkään aikaan.

Syksyn ja talven vaikeat olosuhteet näkyivät myös Toukolan tilalla. Sato jäi Toukolan mukaan hieman odotettua pienemmäksi ja laatu tavallista heikommaksi, eikä se kelvannut leipävehnäksi. Rapsia jäi peltoon 35 hehtaarin edestä.

Viime vuosi verotti myös tilan siemenvarastoja. Tänä vuonna pellolle on kylvetty ostosiemeniä.

– Viime vuonna ei saatu omalta pellolta siementä. Ei ole yleistä, että kaiken joutuisi ostamaan.

Ilman sateita satotasot laskevat

Nyt kiivain parin viikon kylvökausi on ohi. Toukolan peltojen kunnostustyöt jatkuvat, ja kumina kylvetään kesäkuussa. Seuraavaksi pelloille tarvittaisiin sateita.

– Kun on paljon lämpöä, kasvi kehittyy nopeasti. Näin tuulisella ja aurinkoisella säällä vettä haihtuu ilmaan poikkeuksellisen paljon. Jos ei pian tule vettä, varmasti se vaikuttaa satotasoon alentavasti.

Varsinkin oraalla olevat kasvustot kärsivät kuivuudesta. ProAgrian tuoreen arvion mukaan kuiva ja lämmin sää ovat jo pienentäneet kevätviljojen sato-odotuksia viidenneksellä keskimääräisestä.

Oli sää mikä tahansa, malttia tarvitaan.

– Ainahan se into on keväällä kova, että nyt tulee parempi vuosi. Vielä ei ole mitään menetetty. Pitää elää tilanteen mukaan, eikä luonnonvoimille voi mitään. On vain mentävä niiden mukaan. Turha niitä on jäädä surkuttelemaan.

Esimerkiksi ohran suhteen tilalla edetään rauhassa. Koville pelloille sitä ei kannata laittaa väkisin, jos olosuhteet eivät ole otolliset.

Monenlaisia bisneksiä

Peltoviljelyn lisäksi AgriToukola Oy:n toimintaan kuuluu oman broileritilan pyörittäminen. AgriToukola Machinery Oy:n alla toimii puolestaan maatalouskonekauppa. Yritys tekee myös maatalousurakointia.

Uusimpana osa-alueena mukaan on tullut Toukolan pariskunnan pyörittämä matkailualan yritys Sappeen Aateli. Päävastuu siitä on Juha-Pekan vaimolla Virve Toukolalla, joka työskentelee myös AgriToukolassa.

– Meillä on matkailuyritys ja vuokraamme huviloita Sappeen matkailualueen huipulla. Ely-keskuksen yrityspuoli oli niitä rahoittamassa. Se on maatalouden liitännäiselinkeino ja rakentelimme huviloita 2012–2014, Juha-Pekka Toukola kertoo.

Toukoloiden arki on työntäyteistä, mutta se ei haittaa.

– Yrittäminen vaatii sitä, että ollaan epämukavuusalueen puolella aina välillä. Jos se tekeminen on pääsääntöisesti kivaa, hyvin voi touhuta monenlaista, Juha-Pekka Toukola sanoo.