Kilpailijalla pitää mennä aina paremmin kuin itsellä. Sen katsastusalan yrittäjä Pasi Lahikainen, 35, on oppinut viiden yrittäjävuoden aikana.

‒ Jos kaverilla menee huonosti, ei voi käydä kauppaa eikä kilpailla asiakkaista. Kun tilanne on toisella hyvä, niin on varmemmin myös sinulla, Tähti Katsastus Oy:tä pyörittävä Lahikainen perustelee oppimaansa.

Kun hän aloitti Etelä-Savossa sijaitsevalla Kangasniemellä katsastusyrittäjänä, tilanne tuntui nuoresta yrittäjästä hankalalta. Kilpailija ei pitänyt siitä, että pienelle paikkakunnalle tuli uusi toimija.

Hiljalleen tilanne rauhoittui, ja nyt viisi vuotta myöhemmin Lahikainen kilpailee edelleen Kangasniemellä katsastettavista autoista samaisen yrittäjän kanssa.

Kokeilunhalu kannatti

Lahikaisesta piti tulla tietotekniikan insinööri, sillä sellaiseksi nuorukainen lähti opiskelemaan ammattikorkeakouluun. Alavalinta ei kuitenkaan tuntunut omalta, ja niin Lahikainen vaihtoi autoinsinööriopintoihin.

Kun hän oli suorittanut opintonsa, Lahikainen aloitti työskentelyn jyväskyläläisessä katsastuskonttorissa. Alan kilpailutilanne alkoi lopulta houkuttaa Lahikaista.

‒ Kysyin itseltäni, että voisinkohan minäkin pärjätä yrittäjänä.

Lahikaisen esimiehellä oli kokemusta yrittäjyydestä. Niinpä tämä kannusti nuorta miestä kokeilemaan omia taitojaan.

Askeleen ottaminen kannatti, sillä viidessä vuodessa Lahikainen on onnistunut kasvattamaan katsastustoiminnan Kangasniemen lisäksi kolmelle muulle paikkakunnalle. Tähti Katsastus Oy:n toimipisteitä on myös Joutsassa, Mikkelissä ja Pieksämäellä.

Lisäksi Lahikainen valittiin tänä vuonna oman asuinkuntansa Vuoden nuoreksi yrittäjäksi. Tunnustus lämmitti Lahikaisen mieltä.

‒ Tietää ainakin, että jotakin on tehnyt oikein.

Lapsuus opetti yrittäjyyden kovuuden

Lahikaisen isoisä aloitti 1950-luvulla kuljetusalan yrittäjänä. Vanhemmat taas ovat tehneet pitkän uran huoltamoyrittäjinä.

Sattumalta myös Lahikainen päätyi työskentelemään autojen pariin, yrittäjänä, vaikkakin täysin erilaisiin hommiin kuin isoisänsä ja vanhempansa.

Lapsuudestaan Lahikainen muistaa, että isän tullessa oli äidin vuoro lähteä työpaikalle ja toisinpäin.

‒ Kovinkaan ruusuista kuvaa lapsuuteni ei yrittäjyydestä jättänyt. Kotona puhuttiin lähinnä yrittämisen raskaudesta. Tiesin jo valmiiksi, että yrittäminen on kova tie, Lahikainen sanoo.

Mikä sitten sai Lahikaisen ryhtymään yrittäjäksi?

Omien sanojensa mukaan kova halu tehdä töitä ja katsastusalan markkinatilanne.

Todellisuudessa alaa koskevat lakimuutokset ovat kiristäneet kilpailua 2010-luvulla, ja moni toimija on jopa joutunut panemaan pillit pussiin.

Lakimuutoksilla on pyritty hälventämään muun muassa tilannetta, jossa vain muutama toimija määrittelee alan hintatason.

Lisäksi katsastustoiminnan aloittaminen on nykyisin entistä helpompaa. Toisaalta lakimuutokset ovat kiristäneet kilpailua myös sen vuoksi, että katsastusvälejä on pidennetty.

Lahikainen on kuitenkin kääntänyt muuttuneet markkinat voitokseen.

‒ Hinnalla voi kilpailla ja palvelun laatu ratkaisee paljon, hän tietää.

Osaava henkilökunta avittaa

Yrittäjänä Lahikainen on seurannut vanhemmilta saamaansa mallia. Hän on paiskinut töitä vuodet läpeensä, eikä ole ennättänyt lomailemaan. Tänä kesänä Lahikainen piti lomaa kaikkiaan viikon.

‒ Lupauduin silloinkin töihin, mutta vaimon ilme oli paljonpuhuva, joten päätin olla menemättä, hän naurahtaa.

Osaava ja joustava henkilökunta on yksi Lahikaisen menestyksen salaisuus. Vaikka yrittäjän on ollut vaikea antaa vastuuta muille, laajentuminen on sitä vaatinut ‒ Lahikainen ei voi olla läsnä neljässä paikassa yhtä aikaa.

‒ Kun uusi työntekijä aloittaa, koulutan hänet itse. Koska en voi olla läsnä koko ajan, roolini korostuu. Myös se on tärkeää, että tasaisin väliajoin kerron työntekijöille, mitä heiltä odotan.

Haasteitakin neljällä eri paikkakunnalla sijaitsevien katsastuskonttorien pyörittämiseen on mahtunut. Esimerkiksi tänä vuonna Lahikainen on joutunut matkaamaan lähes 50 kilometrin yhdensuuntaisen matkan Kangasniemeltä Pieksämäelle paikatakseen henkilöstövajetta.

Yrityksen kasvuvauhti on ollut Lahikaisesta nopeaa, ehkä nopeampi kuin hän oli ajatellutkaan.

Tulevaisuudessa yritys tuskin kasvaa aivan yhtä ripeästi. Silti uudet haasteet ja toimipisteet sadan kilometrin säteellä Kangasniemeltä kiinnostavat yrittäjää. Toimintaa hän aikoo laajentaa esimerkiksi yrityskaupoilla.

Hän kuitenkin painottaa, ettei ratkaisuilla ole kiire. Hän etenee yrittäjän taipaleellaan kuten tähänkin asti ‒ tarttuen eteen tuleviin mahdollisuuksiin.