Jää- ja friseesalaateistaan tunnettu Lahtelan Puutarha sai kesäkuussa sinetin uusimmalle laajennussuunnitelmalleen. Tuotantokapasiteettia on tarkoitus kasvattaa 50 prosenttia, ja neliöitä tulee lisää 5 000.

– Lisätilaa tarvitaan erityisesti taimipuolelle, pakkaamoon ja varastoon. Sen verran hyvin tuntuu salaatti ihmisille maistuvan, kertoo Heli Torkkel, toinen Lahtelan Puutarhan yrittäjistä.

Heli Torkkel pyörittää yritystä miehensä Juha Torkkelin kanssa. Yrittäjien 20-vuotias poika Tommi Torkkel hyppää mukaan yrityksen toimintaan elokuussa saatuaan puutarha-alan opintonsa päätökseen Hämeen ammatti-instituutissa.

Tommi Torkkel edustaa yrityksessä jo kolmatta polvea. Perheyrityksen historia juontaa juurensa 1950-luvulle, jolloin Juha Torkkelin setä aloitti vihannesten kasvatuksen kasvihuoneissa.

Juha Torkkelin vanhemmat ostivat yrityksen 1970-luvulla. 1990-luvulla, Heli Torkkelin tullessa mukaan yritykseen, kasvihuoneissa kasvoi leikkokukkia. Sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 2004.

– Ensin harjoittelimme vanhoissa kasvihuoneissa luomusalaattien kasvatusta, mutta pian kävi ilmi, että luomusalaatille ei vielä vuosituhannen alussa ollut riittävästi kysyntää ja että vanhat kasvihuoneet olivat melkoisia energiasyöppöjä, kuvailee Heli Torkkel.

Tommi Torkkel ja Samu-Ville Toivonen kylvämässä.

Laajennuksesta toiseen

Luomusalaattikokeilujen jälkeen oli aika kääriä hihat. Vuonna 2006 valmistui ensimmäinen laajennus, eli 4 300 neliömetriä blokkikasvihuoneita viereiselle pellolle. Blokkikasvihuoneet koostuvat standardikokoisista, kulmikkaista levyistä. Varhaisemmat kasvihuoneet olivat yleensä puoliympyrän muotoisia ja muovilla katettuja.

Vuosikymmenten aikana kasvihuoneiden energiatehokkuus on parantunut melkoisesti alkaen siitä, että yksittäisten pienten kasvihuoneisen sijaan rakennetaan suurempia yksiköitä. Tämä säästää sähköä, lämpöä ja työvoimaa. Salaatit kasvavat energiatehokkaiden led-valojen alla, ja niiden pakkaaminen on pitkälle automatisoitua.

Uusissa kasvihuoneissa kasvaneet jää- ja friseesalaatit maistuivat pirkanmaalaisille kuluttajille sen verran hyvin, että vuonna 2014 oli aika laajentaa seuraavan kerran. Tuolloin puutarhan pinta-ala kasvoi taas 4 300 neliöllä.

Vuosikymmenen vaihteessa olikin jo aika pohtia kolmatta laajennusta. Keväällä 2021 sekä pankki että elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) antoivat myönteisen rahoitus- ja tukipäätöksen, joten kahden miljoonan euron investointi päästään toteuttamaan kuluvan vuoden aikana.

Lahtelan Puutarhan investointi on OP Kangasalan toimialueella tavanomaista suurempi, kertoo OP Kangasalan asiakkuuspäällikkö Tero Järvinen.

– Siipikarjapuolella on myös tekeillä huomattavia investointeja, mutta muilla maatalouden toimialoilla investoinnit on olleet viime vuosina maltillisempia. Investointihalukkuutta saattaisi olla, mutta aina ei ole kykyä tai investoiminen ei ole taloudellisesti järkevää.

Järvinen korostaa, että investoinneissa pitää olla intoa ja realismia sopivassa suhteessa, ja Lahtelan Puutarhan kohdalla tämä toteutuu erinomaisesti.

– Yrittäjät ovat osoittaneet, että salaatin kasvatus on hyvin hallussa, joten rahoittajankin on helppo lähteä hankkeeseen luottavaisin mielin. Hanketta on ollut mukava valmistella yhteistyössä asiakkaan kanssa, sillä yhteistyö on ollut avointa ja luottamus hyvä puolin ja toisin.

Puutarhan työntekijät keräävät salaattia.

Suunta Pirkanmaan ulkopuolelle

Yrityksen kasvattaminen on ollut Torkkelin pariskunnalla tavoitteena alusta asti, mutta tavoitteeseen on edetty askel kerrallaan kysynnän kasvaessa.

Yrityksellä on nykyään kahdeksan vakituista työntekijää, mutta tavoitteena on laajennuksen jälkeen palkata viitisen henkeä lisää.

Tällä hetkellä salaatteja menee Pirkanmaan lisäksi hieman Keski-Suomeen. Lisäksi esimerkiksi tamperelainen Linkosuo ostaa kahviloidensa salaatit suoraan Lahtelan Puutarhalta.

Torkkeleilla on katse vahvasti tulevaisuudessa. Salaattien kysyntä kasvaa ja yrittäjien käyttämä tukku, Vihanneslinja Oy, laajentaa ympyröitään Pirkanmaan ulkopuolelle, joten kangasalalaisiin salaatteihin saattaa tulevaisuudessa törmätä entistä useammassa maakunnassa.

– En oikeastaan toivo sen ihmeempiä, kuin että kauppa kävisi myös jatkossa, Heli Torkkel tiivistää.

Laajennusosan kaivuutyöt on jo aloitettu.