1. Valmistaudu tilinpäätökseen – toimita tilinpäätösdokumentit kirjanpitäjälle

Jos yrityksen tilikausi vaihtuu kalenterivuoden vaihtuessa, nyt on hyvä aika koota tilinpäätösdokumentit. Kirjanpitäjä tarvitsee tilinpäätöksen tekemistä varten heti tilikauden päätyttyä aineistoa, jota ei voi lähettää vielä tilikauden aikana.

Kaikista yrityksen tileistä, luotoista, panteista, sijoituksista ja vapaaehtoisista eläkevakuutuksista tarvitaan tilinpäätökseen todistukset.

Lisäksi tilintarkastajasta riippuen myös tilinkäyttöoikeutetuista tarvitaan tilinpäätöspäivältä todistus. Se, milloin viimeistään materiaalit tulee toimittaa tilintarkastajalle, on tapauskohtaista. Tarkista tarkka aikataulu siis kirjanpitäjältäsi!

Mikäli yrityksellä on OP:n tilejä ja luottoja, ja käytössään yrityksen OP-Verkkopalvelu, saa tilinpäätösmateriaalit tulostettua maksutta palvelusta. Materiaalit saa myös saman tien tulostettua ja toimitettua tilintarkastajalle.

OP Yrityspankin asiakas, jolla on Yrityspalvelut -verkkopalvelu voi tilata tilinpäätösmateriaalit joko omasta verkkopalvelustaan tai op.fi:stä.

On hyvä muistaa, että palvelu ruuhkautuu usein vuodenvaihteessa. Tilinpäätösmateriaalit kannattaakin tilata hyvissä ajoin.

Myös suurinta osaa maatalousyrittäjistä koskevat yleiset tilinpäätösohjeet.

2. Ilmoita toteutuneet palkat ajoissa

Työnantajan on tehtävä kerran vuodessa tapaturmavakuutusyhtiölle palkkailmoitusnkalenterivuoden aikana maksamistaan palkoista.

Vuoden 2018 palkat tulee ilmoittaa 31.1.2019 mennessä. Jos palkanmaksupäivä on 31.12. tai aiemmin, koko palkka ilmoitetaan. Jos palkanmaksu on 1.1. tai myöhemmin, niin se ilmoitetaan vasta seuraavana vuonna. Palkkailmoituksen voi tehdä helpoiten yritysten vakuutusten verkkopalvelussa.

Lue ohjeet ja tee palkkailmoitus op.fi:ssä.

3. Huomioi vuodenvaihteen maksuliikkeen aikataulut

Tämän vuoden joulunpyhistä jouluaatto, joulupäivä ja tapaninpäivä osuvat maanantaille, tiistaille ja keskiviikolle 24.–26.12.2018. Uudenvuodenpäivä 1.1.2019 on tiistaina. Noina päivinä ei käsitellä maksuliikeaineistoja, ja maksuliikeneuvonnan palvelunumerot on suljettu.

Maksut, joiden halutaan kirjautuvan vuoden 2018 puolelle, on maksettava viimeistään maanantaina 31.12., verkkopalveluissa ennen klo 21 ja aineistonsiirtopalveluissa kunkin maksutyypin mukaisessa aikataulussa (maksut kotimaahan ja SEPA-alueelle klo 18.00).

Maksuliikeaineistojen, jotka halutaan käsiteltäväksi vuoden 2018 puolella, on oltava pankissa maanantaina 31.12.2018 viimeistään:

  • SEPA-maksut ja SEPA-toistuvaissuoritukset, palkat (C2B): klo 18.00
  • Lähtevät ulkomaanmaksut (C2B): klo 12.00
  • Ajantasaiset pikamaksut: klo 13.30
  • Aineistomuotoiset pikamaksut (C2B): klo 12.30
  • Sekit ja pikasiirrot konttoripalveluna: klo 13.00

C2B-palkoissa (SALA-koodilliset toistuvaissuoritukset / etuudet) eräpäivän on oltava pankkipäivä. Muussa tapauksessa aineistot hylätään.

Vuodenvaihteen aikataulut tiedotetaan asiakkaille op.fi:ssä ja Yrityksen pankkiyhteyden (Web Services) asiakastiedotteella.

4. Tulorekisteri tulee, oletko valmis?

Ensi vuoden alussa palkkatietojen ilmoittaminen uudistuu. Käyttöön otetaan sähköinen tulorekisteri, jonne työnantajien on jatkossa ilmoitettava 1.1.2019 alkaen maksamansa palkat. Niiden lisäksi ilmoitetaan myös luontoisedut, muut ansiotulot sekä esimerkiksi ateriakorvaukset ja kilometrikorvaukset.

Lue lisää tulorekisteristä: Yrittäjä, tulorekisteri tulee – näin valmistaudut siihen

5. Tarkista alkavan vuoden säädökset

Vuoden vaihtuessa on hyvä tarkistaa tulevan vuoden säädökset. Oletko tietoinen esimerkiksi kilometrikorvausten ja päivärahojen vuoden 2019 tasosta? Muista myös tarkistaa eri luontoisetujen, kuten asunto- ja puhelinedun, verotusarvot vuodelle 2019.

Vinkit yrittäjille antoi Jenni Vaskelainen OP Yritysten asiakaspalvelusta.

Tutustu OP:n uuden yrittäjän palveluihin ja yrittäjän vakuutuksiin.