Ravintola WILDin huippukokki Jouni Toivanen ja Wildin kahvilapäällikkö Kati Hamaja pakkasivat huhtikuun alussa kuusenkerkät, kurtturuusun terälehdet ja kuivatut hapankaalit matkalaukkuunsa ja lähtivät pitämään Hongkongiin suomalaista villiruokaan keskittynyttä pop up-ravintolaa.

– Halusimme tuoda mukanamme suomalaista villiruokaa, joka on juttumme Suomessakin. Toimme kuivattuja ja pikkelöityjä tuotteita. Ne mahtuivat juuri ja juuri omiin matkatavaroihimme, eivätkä kilorajat menneet edes rikki, Toivanen kertoo.

Niistä ja paikallisista raaka-aineista he rakensivat seitsemän ruokalajin illallisen, joka tarjoiltiin viitenä iltana hongkongilaisessa Test Kitchen -ravintolassa 40 henkilölle. Kutsu ulkomaille tuli entisen kollegan kautta.

– Hän piti samassa paikassa pop upia, ja ravintolan isäntä oli kysellyt, tietäisikö tämä muita sopivia tahoja. Hän oli ehdottanut meitä. Kutsun saimme noin puoli vuotta sitten. Aloimme tuolloin suunnitella sopivaa ajankohtaa, Toivanen kertoo.

Tämä ei suinkaan ollut Toivasen ensimmäinen kerta ulkomailla, vaan kokemusta hänellä on esimerkiksi Espanjasta, Ukrainasta ja Venäjältä. Usein Toivanen on päätynyt ulkomaille juuri hyvien verkostojen kautta. Nykyään hän saa kutsuja ulkomaille pari–kolme vuodessa.

Pop up -ravintolan pito on osoittautunut mielenkiintoiseksi kokemuksesi, ja Toivanen suosittelee myös muita kokeilemaan sitä. Se tuo vaihtelua arkeen, ja samalla se on hyvä keino viedä suomalaista osaamista maailmalle ja toisaalta oppia myös paikallisesta ruuasta ja kulttuurista.

Kuhnurin toukkia ja kuusenkerkkää

Ensimmäiset päivät Hongkongissa kuluivat paikallisiin raaka-aineisiin tutustuessa sekä etukäteisvalmisteiluihin. Pop up -ravintolassa valmistettiin esimerkiksi liemet ja paloiteltiin sata kyyhkyä. Test Kitchen tarjosi pop up -ravintolan pitoon tilat ja avuksi pari apukokkia.

Menu koostui muun muassa itse poimittujen kurtturuusujen terälehdillä koristelluista jättikatkaravuista, sieniperunarieskasta ja kuhnuripuurosta, eli mehiläisen kuhnuritoukista tehdystä eräänlaisesta suolaisesta, risottoa muistuttavasta puurosta. Jälkiruuaksi tarjoiltiin suklaakakkua ja tattijäätelöä, jota varten Toivanen toi Suomesta kuivattuja tatteja.

Hän kertoo, että inspiraatio uusiin ruokalajeihin syntyy kokemuksen kautta. Kun alalla on toiminut pitkään, haluaa kokeilla muutakin kuin jauhelihakastiketta.

– Ruualla haluaa ilmentää omia ideoita. Kaikesta saa hyvää, jos haluaa ja on kiinnostusta aiheeseen.

Varsinkin pop up -ravintolan kuhnuripuuro herätti paljon kiinnostusta.

Luonto on Suomen etu myös ruuassa

Toivanen kertoo, ettei suomalaista ruokaa juuri tunneta ulkomailla.

– Ihmiset ovat melko yllättyneitä, että voiko näitäkin syödä. Varsinkin kuhnurin toukat ja kuusenkerkkä herättivät kysymyksiä. Samoin se, miksi tatteja on jälkiruuassa.

Suomalaisvaikutteinen ruoka sai myös paljon kehuja asiakkailta. Pop up -ravintola voikin olla tapa tuoda asiakkaat uusien makuelämysten äärelle ja saada heidät kiinnostumaan uusista maista.

Toivanen arvioi, että Suomen ainutlaatuinen luonto on hyvä keino erottua edukseen.

– Meillä on sienet, marjat ja yrtit. Muualla ei ole vastaavia. Isäntämme Vincent Mui oli myös hyvin kateellinen siitä, että Suomessa on riistaa.

Ulkomailta Toivanen tuo vastaavasti mahdollisuuksien mukaan paikallisia makuja Suomeen. Hongkongista paluun jälkeen mahdollista voisi olla esimerkiksi Kiina-illan järjestäminen.

– Tuomme varmaan joitain raaka-aineita. Täällä on mielenkiintoisia yrttejä ja mausteita. Kampasimpukoita ja kuivattuja kaloja. Kaupungilla kävellessä on myös nähnyt paljon kiinnostavia raaka-aineita, joista ei edes tiedä, mitä ne ovat.