Huhtikuussa Tilastokeskus lisäsi omaan kuluttajien luottamus -tutkimukseensa kysymyksiä yrittäjille koronapandemiasta.

Kyselyyn vastanneiden yrittäjien työt, asiakkaat ja toimeksiannot olivat tutkimuksen perusteella vähentyneet huomattavasti tai joissain tapauksissa jopa 63 prosentilla. Silti yrittäjien asenne oli optimistinen: noin 90 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että heidän yritystoimintansa tulee todennäköisesti selviämään kriisistä.

Nyt jos koskaan tätä yrittäjien optimismia tarvitaan. Oman, lujan tahdon ja työn lisäksi tarvitaan myös yritysten ulkopuolista apua. Poimimme tähän juttuun muutamia vinkkejä pk-yrittäjälle suunnatuista tukitoimista.

Apua rahoitukseen

Yksinyrittäjät

Päätoiminen yksinyrittäjä voi hakea avustusta heikentyneeseen taloudelliseen tilanteeseen yrityksen sijaintikunnasta. Tuen suuruus on 2 000 euroa. Se on määräaikainen ja sitä voi hakea syyskuun loppuun saakka. Kunnat tiedottavat hakumenettelyistä omissa kanavissaan.

Yksinyrittäjä voi hakea myös väliaikaista työmarkkinatukea, jos päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt tai yrittäjätulo on epidemian vuoksi vähemmän kuin 1089,67 euroa kuukaudessa. Yritystoimintaa ei tarvitse tuen vuoksi lopettaa.

1-5 henkilön yritykset

ELY-keskukset myöntävät koronarahoitusta enintään viiden henkilön yrityksille, jotka kärsivät markkina- ja tuotantohäiriöistä koronapandemian vuoksi. Avustusta myönnetään kerrallaan joko tilanneanalyysin tekemiseen tai yrityksen kehittämistoimenpiteisiin. Hakeminen tehdään sähköisesti aluehallinnon asiointipalvelussa.

Pienille ja keskisuurille, yli 5 henkilön yrityksille

Business Finlandin rahoitusapu on tarkoitettu Suomessa toimiville pk-yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta. Rahoituksen avulla yritys voi kehittää uusia tuotteita tai toimintatapoja.

Vertaistukea ja neuvoja yrittäjälle

Suomen Yrittäjät on perustanut Facebookiin pienille ja keskisuurille yrityksille sekä yksinyrittäjille suunnatun tukiryhmän nimeltään #ostapieneltä. Ryhmässä on jo yli 15 000 jäsentä. Vertaistuen lisäksi arkisin kello 15–20 paikalla kysymyksiin vastaamassa on Suomen Yrittäjien lakineuvoja ja moderoijana kolme tuntia päivässä psykoterapeutti.

Verkkokauppojen verkosto

Kotimaiset verkkokaupat yhteen kokoava Pelastetaan kauppa -verkosto toivottaa tervetulleeksi kaikki kotimaisella y-tunnuksella rekisteröityneet kauppiaat. Oman kaupan lisääminen verkoston sivuille on ilmaista. Asiakkaat voivat tehdä hakuja palvelualan lisäksi myös oman lähialueensa yrittäjistä, ja tukea näin paikallisia toimijoita. Palvelussa voi myös perustaa uuden verkkokaupan ja saada palvelun käyttöönsä ilmaiseksi kuuden kuukauden ajalle.

Tilannetietoa ja ratkaisuehdotuksia

Verkkojulkaisu talouskriisi.fi pyrkii tuomaan yhteen yritysten, politiikan, etujärjestöjen ja hallinnon päättäjät ja asiantuntijat. Selvittämällä ajantasaista tilannekuvaa ja tietoa mahdollisista ratkaisuista talouskriisi.fi etsii ratkaisuja koronaviruksen aiheuttamien kansantaloudellisten tappioiden minimoimiseksi. Sivustolla on myös lista erilaisista palveluista apua tarvitsevalle.

OP:n tukipalvelut pk-yrittäjälle

Puhalletaan yhteen Suomeen! -teema kokoaa yhteen OP Ryhmän yrityksille tarkoitetut tukipalvelut. Mukana on niin yritysten rahoitukseen liittyviä toimia kuin niille suunnattuja palveluita ja etuja. Tukipalveluiden valikoima täydentyy kevään mittaan.

”Tässä poikkeustilanteessa on äärimmäisen tärkeää, että kaikille elinkelpoisille yrityksille rakennetaan silta kriisin yli. Puhalletaan yhteen Suomeen -teemalla tuomme esille, mitä kaikkea OP tekee yritysasiakkaiden hyväksi. Lisäksi, nyt jos koska on olennaista kertoa suomalaisille, mikä yhteiskunnallinen merkitys on sillä, että pidämme huolta suomalaisista yrityksistä”, kertoo OP:n pk-yritysliiketoiminnasta vastaava johtaja Heikki Peltola.

Finnveran takaama OP-yritysrahoitus

Yli kolme vuotta toimineet, kasvuhakuiset pk-yritykset voivat hakea rahoitusta erilaisiin investointi-, käyttöpääoma- ja tuotekehitystarpeisiin. Enintään 1 miljoonan euron pankkilainalle on mahdollista saada 80 prosentin takaus.

Lyhennysvapaata yritysasiakkaalle

Tähän mennessä poikkeustilanteen aikana on myönnetty lyhennysvapaata jo yli 12 000 yritykselle. Yritysasiakkaan lyhennysvapauden edellytyksenä ovat koronapandemian aiheuttamat vaikeudet yritystoiminnalle.

OP Joukko-osto -palvelu paikallisille pk-yrityksille

Omistaja-asiakkaiden OP Joukko-osto -palvelu on omistettu paikallisten pk-yritysten tukemiseen koko tämän vuoden ajan. Mukana olevat yritykset saavat palvelun avulla uusia asiakkaita ja näkyvyyttä ja omistaja-asiakkaat pääsevät tukemaan lähialueensa yrityksiä. Ensimmäinen kampanja käynnistyy toukokuussa.

Joustoa vakuutuslaskujen maksuaikoihin

Pohjola Vakuutus tarjoaa koronatilanteesta taloudellisesti kärsiville yritysasiakkaille lisämaksuaikaa vakuutusmaksuihin. Maksuajasta sovitaan asiakaskohtaisesti ja sitä voi hakea lähettämällä viesti op.fi:ssä Pohjola Vakuutukselle.

Artikkeli on osa Puhalletaan yhteen Suomeen -teemaa, jolla OP haluaa tukea yrityksiä poikkeustilanteen aikana, kiinnittää huomiota yritysten tärkeään merkitykseen yhteiskunnassa ja kannustaa muitakin toimimaan paikallisten yritysten puolesta. Tutustu teemasivuihin, jonne on koottu OP:n tukitoimet, helpotukset, ohjeet ja vinkit yrityksille.