Mona hoksasi, millaisia kakkuja ei vielä ollut ja työllisti itsensä
Lisää aiheesta
Mona Tähtinen innostui 10 vuotta sitten gluteenittomista kakuista. Kakkujen lisäksi yrittäjä stailaa tapahtumia ja ruokia sekä valokuvaa, kirjoittaa reseptiikkaa sekä järjestää workshopeja.
Kun Say it with a cake -yrityksestä tilaa kakun, yrittäjä Mona Tähtinen kysyy asiakkaaltaan aina tietyn kysymyksen: Miksi haluat tilata kakun juuri minulta?
Kysymys on tärkeä, sillä Monan kakut eivät ole peruskonditorian luomuksia, jotka valitaan tiskiltä, vaan taideteoksia ja siksi myös työläämpiä sekä hinnakkaampia.
Toki Tähtinen kysyy asiakkaalta monia muitakin kysymyksiä, joiden avulla hän hakee tuntumaa tämän toiveisiin.
Hääparit hän tapaa kasvotusten. Hän järjestää pareille tastingeja, joissa he pääsevät näkemään ja maistelemaan Say it with a caken luomuksia.
Monan kakut ovat aina gluteenittomia.
Itse asiassa Say it with a cake sai alkunsa vuosikymmen sitten hänen tarpeestaan muokata omaa ruokavaliotaan gluteenittomaksi. Hän alkoi testailla eri reseptejä ja opetella gluteenitonta leivontaa kantapään kautta.
Ensin hän leipoi itselleen, sitten kavereilleen.
– Sitä kautta syntyi ajatus, voisiko tästä syntyä jopa yritystoimintaa, Tähtinen kertoo.
Työ, jossa luovuus saa kukkia
Nuorten parissa työskennellyt sosionomi päätti tehdä hyppäyksen kakkutaiteilijaksi ja yrittäjäksi. Vaikka toimialat ovat täysin erilaiset, Mona Tähtinen näkee niissä yhtäläisyyksiä.
– Molemmissa töissä ihmisten kohtaaminen ja heidän tarinoidensa kuuleminen on ydinjuttu.
Kymmenen vuoden aikana Say it with a caken toiminta on laajentunut kakuista ruokastailaukseen ja -valokuvaukseen sekä tapahtumien järjestämisestä erilaisiin kakkuworkshopeihin.
Yksi syy toimenkuvan laajentumiselle on Monan kaipuu löytää luovuudelle väyliä purkautua. Mona ei myöskään halua koskaan sano suoralta kädeltä ei, jos joku kysyy häneltä apua.
En halua sanoa ei, vaikka kysymys olisi jostain mitä en ole koskaan aiemmin tehnyt.
– Vaikka kysymys olisi sellaisesta, mitä en ole koskaan aikaisemmin tehnyt, mietin aina, osaisinko tehdä sen itse tai olisiko minulla yrittäjäkaveri, jonka kanssa voisin sen toteuttaa.
Laajentumisen myötä Mona on päässyt tekemään töitä suomalaisille ykkösbrändeille. Hän on esimerkiksi hoitanut ja stailannut Iittalan, Arabian ja Fiskarsin tapahtumien ruokajärjestelyjä sekä tehnyt Unikko-kakkuja Marimekolle.
– Kun valmistin tapahtumiin tarjottavaa, sain jossain vaiheessa idean ehdottaa samalla tapahtuman stailausta, koska näin saadaan kaikki nivottua yhteen ja voidaan keskittyä yksityiskohtiin. Siitä se sitten lähti, Tähtinen muistelee.
Pandemia-aika toi uusia taitoja
Mona Tähtisen työtilassa Lauttasaaressa tuoksuu herkulliselta, sillä uunissa paistuvat täytekakut. Hän on juuri muuttanut uusiin toimitiloihin Punavuoresta takaisin kotikonnuilleen, josta Say it with a cake sai alkunsa.
Tähtinen työskenteli vuoden verran myös Alppilassa, johon hän perusti yhteistyökumppaniensa kanssa kahvilan.
– Ajatuksena oli, että luon kahvilalle reseptiikan ja perehdytän henkilökunnan, mutta kävikin niin, että en ehtinyt keskittyä omaan tekemiseen. Siksi päätin lähteä sieltä, hän kertoo samalla, kun ottaa kapeita ja korkeita kakkuja uunista.
Koronapandemian aikana Say it with a caken tilauskanta alkoi vähentyä, ja Tähtinen alkoi kysellä kollegoiltaan, millaisia projekteja heillä on meneillään ja tarvitsevatko he apua. Tekemällä yhteistyötä uusien projektien parissa hän tuli samalla opetelleeksi uusia taitoja. Hän opetteli esimerkiksi stop motion -videoiden kuvaamista yhdessä valokuvaajan kanssa.
– Aloin myös tehdä suolaisen ruoan reseptiikkaa ruokapaketteihin, joita koottiin vähävaraisille lapsiperheille. En ollut aiemmin tehnyt tällaista.
Hääkakkuja laivalla naapuriin?
Tällä hetkellä Suomen epävakaa taloudellinen tila ja sen vaikutukset yhteiskunnassa näkyvät myös Say it with a cake -yrityksen toiminnassa. Siinä missä Mona Tähtinen aiemmin tiesi, mitä mihinkin vuodenaikaan tapahtuu, nyt tilanne on arvaamaton.
– Paljon tapahtuu nopealla aikataululla. Yritykset pyytävät tarjouksia, mutta sitten budjettia ei olekaan ja projekteja lykätään. Teen nykyään aiempaa enemmän näkymätöntä työtä, kuten ideointia ja tarjouksia, mitä en voi kuitenkaan suoraan lisätä hintoihin, Mona myöntää.
Kakut ovat edelleen yrityksen ydintoimintaa ja niin Tähtinen haluaa sen olevankin. Hän tietää, että ne ovat kuitenkin luksustuotteita, joista tingitään ensimmäisenä epävakaan talouden aikana.
Mona Tähtinen on harkinnut yrittäjyydestä luopumista ja saikin houkuttelevan työtarjouksen. Hän kuitenkin päätti vielä jatkaa töitä yritystoimintansa eteen.
– Yrittäjänä voin koko ajan haastaa itseäni ja tehdä asioita, mistä nautin ja missä olen hyvä. Saan opetella uusia, vaikeitakin asioita. Lisäksi viihdyn todella hyvin yksin, vaikka en välttelekään ihmisiä enkä sosiaalisia tilanteita, Tähtinen juttelee.
Pienyrittäjälle verkostoituminen on elinehto. Mona Tähtinen saa paljon kyselyitä, että ”tämä ei ehkä ole sun juttu, mutta ehkä tiedät jonkun, joka voisi auttaa”.
– Se on minusta kivaa. Kun tuntee paljon ihmisiä eri aloilta, voi tarjota jollekin toiselle keikan tai koota porukan ja tarjota kokonaisuuden asiakkaalle.
Idearikas yrittäjä on myös pohtinut, voisiko asiakaskuntaa laajentaa länteen. Hän on alkanut suunnata katsetta Ruotsiin ja Norjaan, jossa markkinat ovat Suomea isommat ja rahaa käytetään palveluihin enemmän. Hääkakut voisivat mainiosti matkata naapurimaihin laivalla.
– Esimerkiksi Tukholmassa käytetään paljon hääsuunnittelijoiden apua. Myös Virosta olen saanut tiedusteluja. Korona-aikana tein alustavan kartoituksen, mutta en silloin löytänyt oikeita kontakteja. Nyt olisi aika etsiä ne, Tähtinen miettii.