Darkglass Electronics valmistaa huipputason bassopedaaleja ja -vahvistimia. Yritys on osoitus siitä, että rakkaus musiikkiin ja rakkaus tekniikkaan voivat kulkea käsi kädessä – ja että vaihto-oppilasaika saattaa ratkaista tulevaisuuden suunnan.

– Olen aina pitänyt suomalaisesta hevimusiikista. Sen ansiosta hain kouluaikana vaihto-oppilaaksi Suomeen ja vietti vuoden Riihimäellä. Rakastin täällä olemista ja tunsin olevani kotona, alun perin Chilestä kotoisin oleva Douglas Castro kuvailee.

Castrolla on teollisen sähköalan ja automatiikan tutkinto. Opintojen jälkeen hän sai sähköinsinöörin töitä kotipaikkakunnaltaan. Ensimmäisessä työpaikassa hän jaksoi kaksi viikkoa, toisessa saman verran.

– Sitten ajattelin, että ehkä ongelma ei olekaan työpaikoissa. Ehkä minun vain pitäisi työskennellä oman yrityksen palveluksessa, Castro naurahtaa.

Niin alkoi aika, jolloin Castro teki töitä 16 tuntia vuorokaudessa. Päivisin hän korjasi radioita ja tv-vastaanottimia, illat kehitti omia bassopedaaleitaan.

– Kaverini kävivät autotallissa kokeilemassa pedaaleita ja sanoivat, että tuote on loistava. Ajattelin, että muutan Suomeen ja ryhdyn työskentelemään musiikkialalla.

Hyvä tuote ei riitä, vaan myös myyminen pitää osata

Vuonna 2009 Castro oli saanut kasaan tarpeeksi rahaa muuttaakseen Suomeen. Oleskeluluvan ja työluvan saaminen veivät oman aikansa, mutta saatuaan paperit järjestykseen hän perusti oman yrityksensä.

Alku ei ollut helpoimmasta päästä.

– Tiesin, että minulla oli käsissäni hyvä tuote, mutta opin kantapään kautta ettei se riitä. Tuotteen ympärille ei voi rakentaa yritystä, vaan sen ympärille pitää rakentaa kokonainen maailma. Vaikka osasin valmistuksen, se ei tehnyt minusta hyvää myyjää tai markkinoijaa.

Kiinnostusta tuotetta kohtaan ei tahtonut löytyä. Douglas Castro oli uudessa maassa yksin ja vähävaraisena.

– Pahimpina aikoina nukuin toimistoni tiskin alla, Castro toteaa.

Castro opetteli markkinointia ja koetti pitää päänsä pinnalla, vaikka tulot olivat 500 euroa kuukaudessa. Luovuttaminen kävi mielessä, mutta aina jokin sai hänet yrittämään vielä vähän pidemmälle.

– Yhtenä synkimmistä hetkistä laitoin YouTubeen kommentin erään idolini musiikkivideoon. Kerroin, että minulla on käsissäni hyvä tuote, mutta en onnistu saamaan sitä markkinoille. Sain vastauksen, että jatka vain eteenpäin, onnea matkaan! Se oli pieni asia, mutta minulle siinä tilanteessa iso juttu.

Asiakkaiden löytäminen toi huikean kasvun

Lopulta Castron markkinointiponnistukset alkoivat tuottaa tulosta ja asiat kääntyä parempaan. Kun Darkglass Electronicsin tuotteet löysivät yleisönsä, asiat etenivät nopeasti – yrityksen liikevaihto kasvoi kahdessa vuodessa kahteen miljoonaan euroon.

Nykyään liikevaihto on noin viisi miljoonaa euroa, ja bassopedaalien käyttäjien joukosta löytyvät muun muassa Faith No More- ja Foo Fighters -yhtyeiden basistit. Yrityksen tilat ovat tätä nykyä Punavuoressa, eikä toimitusjohtajankaan tarvitse enää nukkua työpöytänsä alla.

Menestyksen myötä Castro on myös startannut audiojärjestelmien kehittämiseen ja äänisignaaliprosessien ohjelmistosuunnitteluun keskittyneen Neural DSP Technologies Oy:n. Vuonna 2019 Darkglass Electronics sekä Neural DSP Technologies Oy sijoittuivat finalistien joukkoon Vuoden maahanmuuttajayritys -äänestyksessä.

– Uuden yrityksen kehittäminen on ollut helpompaa. Verkostot ovat kunnossa ja minulla on ihmisiä joille jutella, jos tulee tarvetta jakaa asioita, hän kertoo.

Puhuminen, keskustelu ja kannustaminen ovat asioita, joihin Castro rohkaisee muitakin.

– Sanoisin kaikille aloitteleville yrittäjille, että puhukaa rohkeasti omista ponnistuksistanne ja pyytäkää neuvoja. Kysykää jo alalla olevilta, voisinko ostaa sinulle oluen tai kupillisen kahvia, niin. jutellaan hetki. Vaikka ei saisi edes varsinaisia neuvoja, niin yksi kannustava lause voi joskus ratkaista sen, jaksaako jatkaa eteenpäin.

Oletpa aloitteleva tai kokenut yrittäjä, OP:lla on ratkaisut yrityksesi liiketoimintaan. Lue lisää.