Harjutorin kupeessa, Kallion kaupunginosassa, sijaitsee Helsingin viimeinen perinteinen puulämmitteinen korttelisauna. Löylyä siellä on lyöty 1920-luvulta saakka. Sitten iski korona.

-15. maaliskuuta laitettiin sauna kiinni, ja kassavirta loppui siihen paikkaan, Kotiharjun Sauna Oy:n omistaja ja toisen polven saunayrittäjä Risto Holopainen toteaa.

Aluksi kiinteät kulut katettiin omilla puskurivaroilla. Vuokranantaja helpotti ahdinkoa vuokranalennuksella. Viikkojen vieriessä kassan pohja alkoi kuitenkin paistaa. Yrityksen täytyi turvautua Finnveran takaamaan lainaan, jonka myönsi OP Helsinki.

-Laina järjestyi todella nopeasti ja suhteellisen vaivattomasti. Olin suorastaan ihmeissäni lainansaannin sujuvuudesta, koska hakijoita oli varmasti paljon.

Laina mitoitettiin sellaiseksi, että sen avulla selvittäisiin puolen vuoden kuluista ja toiminnan uudelleen käynnistämisestä. Hallitus höllensi koronarajoituksia toukokuussa. Yleiset saunatkin saanevat avata ovensa kesäkuussa, kunhan asiakasmäärää rajoitetaan ja turvaväleistä pidetään huolta.

Eri vuoroja eri ikäisille

Holopainen toivottaa asiakkaat tervetulleiksi takaisin niin pian kuin mahdollista, mutta ei ennen kuin heidän turvallisuutensa pystytään takaamaan. Mietinnässä ovat mm. omat saunomisvuorot iäkkäämmille asiakkaille.

Ulkomaalaisten osuus asiakaskunnasta on kasvanut vuosi vuodelta.

-On selvää, etteivät turistit ihan heti palaa. Nähtäväksi jää, miten varovaisia suomalaisetkin ovat saunaan tulemisen kanssa.

Holopainen arvioi asiakasmäärien jäävän alkuvaiheessa huomattavasti aiempaa alhaisemmiksi. Koronakriisi on ollut ylivoimaisesti suurin vastoinkäyminen hänen 20-vuotisella yrittäjän taipaleellaan. Tulevaisuuteen hän katsoo kuitenkin luottavaisin mielin.

-Vakioasiakkailta tulleet viestit kertovat, että kyllä ihmiset saunaan jo kovasti haluavat. Uskon, että tästäkin selvitään.

Artikkeli on osa Puhalletaan yhteen Suomeen -teemaa, jolla OP haluaa tukea yrityksiä poikkeustilanteen aikana, kiinnittää huomiota yritysten tärkeään merkitykseen yhteiskunnassa ja kannustaa muitakin toimimaan paikallisten yritysten puolesta. Tutustu teemasivuihin, jonne on koottu OP:n tukitoimet, helpotukset, ohjeet ja vinkit yrityksille.