Kun surffaa Ninnimoin verkkokaupassa, ei voi olla ihastelematta elämänmakuista tarjontaa: Värikkäitä vihkoja ja kortteja, positiivisilla sanoilla ja lauseilla varustettuja kangaskasseja, rapsivahakynttilöitä ja julisteita. Se, että Ninnimoissa on päästy näin positiiviseen, valoa ympärilleen luovaan fiilikseen, on vaatinut myös pimeyttä.

Se, että Nina Revosta, 41, tuli yrittäjä, vaati romahtamisen, joka sai ja pakottikin miettimään elämää eri näkökulmasta.

– 2014 paloin loppuun. Masennuin, ja vähän myöhemmin aloin miettiä, mitä elämältäni haluan ja kuka edes mahdan olla.

Sairausloman jälkeen ajatus työelämän imussa kesken jääneiden opintojen suorittamisesta alkoi tuntua hyvältä idealta. Repo jäi opintovapaalle.

Samoihin aikoihin mielessä alkoi kyteä idea Ninnimoi-yrityksestä. Koska vanhaan työhön palaaminen ei opintovapaan jälkeen tuntunut hyvältä ajatukselta, vaihtoehto oli hypätä ja kokeilla, kuinka käy. Ninnimoi näki päivänvalon elokuussa 2015, ja sen ensimmäiset tuotteet olivat postikortteja.

– Minulla oli kova tarve tehdä omannäköistä työtä, joka tuottaa itselleni hyvää mieltä. Ilokseni olen huomannut, että matkan varrella tekemiseni ovat tuottaneet iloa myös muille. Ilo on kaiken ydin.

Tunnistettava kädenjälki

Ninnimoilla on vahva kädenjälki, joka varsinkin nykyään tunnetaan: paljon värejä, ilahduttavia mietelauseita ja visuaalisuutta. Tuotteiden tunnistettavuus kumpuaa Revon vahvasta graafisen suunnittelun taustasta.

– Suunnittelin ensin vain värikkäitä tuotteita. Oma elämä oli tuntunut niin mustalta, että kesti pitkään, ennen kuin pystyin tekemään mitään mustavalkoista.

Repo toteaa, että hahmottaa elämää visuaalisesti kaikilla rintamilla: Elämä piirtyy kuvina mielessä. Visuaalisuuden lisäksi myös sanat ovat Revolle merkittäviä, ja kirjoittaminen tärkeää.

– Kaikki, mitä Ninnimoissa olen luonut, luotsasi itseäni kohti parempaa oloa. Jälkikäteen ymmärsin, että erityisesti Ninnimoin alussa tarvitsin tekstejä ja värejä eniten itse.

Vaikka Ninnimoin tuotteiden tekstit kumpuavat Revon omista kokemuksista, hän jättää niihin tulkinnanvaraa.

– En laita sanoja kenenkään suuhun, vaan jokainen näkee ja kokee Ninnimoin tuotteissa elämänkokemuksistaan peilautuvat asiat. Olen kuullut samojen tekstien ääreltä monenlaisia tarinoita.

Verkkokaupasta kivijalkakaupaksi

Verkkokauppa on Ninnimoissa kaiken lähtökohta, ja asiakkaita riittää ympäri Suomea. Revolla ei ollut kokemusta verkkokaupan perustamisesta, joten sopivan verkkokauppa-alustan etsiminen alkoi aikanaan vaihtoehtoihin tutustumalla.

– Moni asia on tapahtunut yrityksen ja erehdyksen kautta. Ensin pohdin myös, rakentaisinko oman kauppa-alustan, mutta se olisi vaatinut niin paljon paukkuja, että en tiedä, olisinko alussa jaksanut tehdä sitä.

Repo halusi tuotteilleen simppelin alustan. Hän päätyi kuukausimaksulla toimivaan Vilkkaan valmiiseen kauppa-alustaan, joka tarjoaa myös valtavan määrän integraatioita, joita ei tarvinnut erikseen sivuille rakentaa.

– Tuotteiden pitää olla selkeästi esillä, mutta myös asiakkaalle näkymättömien palvelujen, kuten postituksen, maksupalvelujen, varastoinnin, asiakasrekisterin ja kirjanpidon linkittyminen palveluun on tärkeää.

Monet asiakkaat ovat löytäneet Ninnimoin sosiaalisen median kautta. Facebook ja Instagram ovatkin Ninnimoin tärkeimpiä markkinointivälineitä. Vaikka iso osa Ninnimoin myynnistä tulee verkkokaupasta, Repo avasi kolme vuotta sitten Sotkamon keskustassa myös kivijalkakaupan.

Repo alkoi ensin etsiä varastotilaa, ja päätyi pitämään työhuonetta tuttavansa liiketilan vapaana olleessa takahuoneessa. Kun tuttava päätti luopua liiketilasta kokonaan, Repo otti sen haltuunsa ja Ninnimoi kasvoi oikeaksi kaupaksi. Kesäkuun alussa Ninnimoi muuttaa Sotkamon kylältä Vuokatin ytimeen suurempiin tiloihin.

– Minulla on yksi työntekijä. Anne täydentää omilla vahvuuksillaan osaamista Ninnimoissa. Valtaosa verkkosivujen valokuvista ja somekuvituksesta on Annen käsialaa. Hän on kuin oikea käteni!

Hyvinvointi osaksi Ninnimoita

Ninnimoi jatkaa vahvalla linjallaan ja tulevaisuuden suunnitelmia on monenlaisia.

– Ninnimoi tarjoaa tällä hetkellä hyvän mielen juttuja, mutta jatkossa se tarjoaa myös hyvinvointia. Opiskelen parhaillaan valmentajan ammattitutkintoa, personal trainer -tutkintoa sekä lisäksi ravitsemustieteitä avoimessa yliopistossa.

Jo pelkästään sotkamolainen elämänrytmi kuulostaa hyvinvointia lisäävältä, onhan se yksinkertaista ja mutkatonta. Ruuhkia ei ole, ja kylällä kerkeää kaikkialle muutamassa minuutissa. Metsää ja luontoa riittää silmänkantamattomiin.

Kotipaikkakuntaa ympäröivät vaara- ja järvimaisemat sekä metsät ovatkin henkireikiä, jotka paitsi innostavat yrittäjää luovuuteen, auttavat myös jaksamaan.

– Verkkokauppa mahdollistaa sen, että voin olla Sotkamossa, eikä minun tarvitse olla missään muualla. Kotini ja sielunmaisemani ovat täällä. Kun menen metsään, en ole siellä ketään varten. On vain minä, luonto ja hiljaisuus.

OP:n Kauppiaspalvelut tarjoavat kauppiaalle kattavat, toimintavarmat ja joustavat ratkaisut monikanavaiseen kaupankäyntiin.

Minimoi verkkokaupan tietoturvariskit - tutustu kybervakuutukseen ja pyydä tarjous.