Redrama eli Lasse Mellberg on suomalainen muusikko, joka sanoittaa, säveltää ja tuottaa musiikkia itselleen ja muille artisteille. Hän on ollut myös mukana erilaisissa tv-tuotannoissa. Yrittäjä laskuttaa kaikki monenkirjavat työprojektinsa oman osakeyhtiön kautta.

Vuonna 2016 Redrama sairastui vakavasti, jonka myötä hänmenetti lopulta työkykynsä. Tilanne ei ollut helppo.

– Jouduin puristamaan, jotta selvisin niistä duuneista, jotka oli vielä pakko hoitaa, Redrama kertoo.

Sairauden myötä yrittäjä menetti vuosiksi tulot keikoista ja muista esiintymisistä. Haastava tilanne vaikeutui entisestään, sillä Redraman vakuutusasiat eivät olleet kunnossa.

– Minulla oli matkavakuutus, ja kaikki kitarat oli vakuutettu hienosti erikseen, muusikko naurahtaa.

Mutta kaikista tärkein ei ollut kunnossa.

– En ollut varautunut tilanteeseen, jossa minusta tulee työkyvytön, enkä saa mistään rahaa. Maksoin siitä ison hinnan.

Itsestään huolehtiminen on parasta ennakointia

Elintavat ja liikkuminen ovat yrittäjän terveyden kulmakivet. Tämän lisäksi hyvinvointia edistää omien työtapojen hallinta ja varautuminen esimerkiksi sairastumiseen tai tapaturmaan.

– Yrittäjän ensimmäinen prioriteetti on harvemmin minä itse. He uivat niin syvällä työssään, ettei omaan fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin tule aina kiinnitettyä huomiota, sanoo Pohjola Vakuutuksen henkilöriskien asiantuntija Sirpa Arffman.

Ensimmäinen askel sairauksien ja tapaturmien ennaltaehkäisemisessä on kääntää katse itseensä. Yrittäjän on hyvä muistaa huolehtia ergonomiasta, tauottaa työpäiviä ja pitää myös vapaata.

Kiireisimmänkin yrittäjän keho ja mieli kaipaavat lepoa. Vaikka palautumisesta puhutaan nyt paljon, Arffman pohtii, ymmärtävätkö ihmiset täysin sen merkitystä.

– Palautuminen on esimerkiksi nukkumista, sosiaalisia suhteita sekä liikkumista, muttei itsensä piippuun urheilemista.

Työtulo määrittää yrittäjän sosiaaliturvan

Yrittäjän sosiaaliturvan pohjana on pakollinen yrittäjän eläkevakuutus YEL, johon yrittäjä ilmoittaa vuosittaisen työtulonsa. Työtulo kannattaa pitää realistisella tasolla, koska se määrittää sosiaaliturvan, kuten Kelan sairauspäivärahan ja vanhempainpäivärahan.

– Yrittäjä asettaa usein vuosittaisen työtulonsa minimiin säästääkseen eläkevakuutusmaksussa. Tällöin sairastapauksen sattuessa on Kelan päiväraha suuri pettymys, Arffman sanoo.

Työtulo määrittää myös Yrittäjän tapaturmavakuutuksessa saadun ansionmenetyskorvauksen suuruuden. Vapaaehtoinen Yrittäjän tapaturmavakuutus korvaa työssä sattuneiden tapaturmien ja ammattitautien tutkimus- ja hoitokuluja sekä ansionmenetyksiä. Se ei kuitenkaan korvaa yrittäjän sairaudesta aiheutuvia kuluja.

Hoitokuluvakuutus tarpeen mukaan

Erilaiset sairaudet aiheuttavat tapaturmia enemmän työkyvyttömyyttä ja hoitokuluja.

Monelle yrittäjälle julkisen terveydenhuollon jonot on ylitsepääsemätön ajatus. Pohjola Vakuutuksen Terveysturvavakuutus korvaa sairauden hoidosta aiheutuneita tutkimus- ja hoitokuluja sekä tarjoaa julkisten palveluiden rinnalle väylän nopeaan ja laadukkaaseen hoitoon.

– Yrittäjä voi itse valita vakuutuksen laajuuden, esimerkiksi turvaa vain kalliiden leikkausten varalle. Hoitokuluvakuutuksella voi myös täydentää sitä, mitä työterveys ei tarjoa, kuten erikoislääkärin sairaanhoitoa, Arffman sanoo.

Yrittäjien keskuudessa suosittu Ekstra Terveysturva kattaa sekä yleis- että erikoislääkärin sairaanhoidon ja tutkimukset ilman työterveyshuollon käyntiä.

Turvaa työkyvyttömyyden varalta

Vaikka yrittäjän eläkevakuutusmaksu olisi asetettu realistiselle tasolle, on sairauden sattuessa Kelan maksama päiväraha huomattavasti pienempi kuin yrittäjän tavallinen tulo. Tätä aukkoa voi täydentää päivärahan osalta esimerkiksi Työkyvyttömyysvakuutuksella. Vakuutuksesta on mahdollista valita myös turvaa pysyvän työkyvyttömyyden varalle.

Henkivakuutuksella voi puolestaan tuoda taloudellista turvaa yrittäjän perheelle ja varmistaa yritystoiminnan jatkuvuuden.

Työ- ja vapaa-ajan matkoilla yrittäjällä kannattaa olla matkavakuutus, joka korvaa sairauksien hoitokulut myös ulkomailla.

Redrama on nyt turvassa

Redraman matka oli pitkä, mutta nyt, neljän vuoden kuluttua, hän on viimein toipunut ja palannut töihin. Tervehtymisen myötä yrittäjä hoiti ensi töikseen vakuutuksensa kuntoon.

– Todellakin toivon, etten enää joudu uudestaan samaan tilanteeseen, mutta en edes mieti sitä. Mietin vain, että ei enää koskaan sellaista tilannetta, että sairastun, enkä ole turvassa, Redrama sanoo.

Kantapään kautta asiat oppinut artisti kannustaa nyt kanssayrittäjiä hoitamaan vakuutusasiat ajan tasalle hyvän sään aikana.

– Se on pieni kulu verrattuna siihen, että tapahtuu jotain tällaista, eivätkä asiat ole kunnossa.

Pohjola Vakuutuksesta löydät kaikki tarvittavat yrittäjän pakolliset ja vapaaehtoiset vakuutukset sujuvasti yhdestä paikasta.