Veeti Kallio tunnetaan parhaiten laulajana ja esiintyvänä taiteilijana, mutta nykyisin häntä työllistää pääosin kotitalonsa pihapiirissä toimiva oma yritys. Hän pyörittää puolisonsa kanssa Pyhänrannan Hirslahden kylässä Kallionkolo bed & breakfast -majoitusta ja anniskelukahvilaa toukokuusta elokuuhun, ja joulupuotia marraskuusta joulukuuhun.

Mistä lapsuudenkodin opeista on ollut hyötyä työelämässä?  

Kohteliaisuudesta ja ahkeruudesta. Isältäni opin herrasmiehen käytöstavat ja äitini on sellainen vie mennessäs, tee ollessas, tuo tullessas -henkinen ihminen, joka on vieläkin koko ajan puuhaamassa jotakin. Minäkään en ole koskaan pelännyt tarttua erilaisiin töihin.     

Miten työllistit itsesi aikuistuttuasi?

Palo musiikkiin ja bänditouhuihin oli niin kova, että jätin lukion kesken ja muutin 19-vuotiaana Helsinkiin. Meni kuitenkin pitkään ennen kun aloin tienata musiikilla. Ennen 90-luvun alussa läpi lyönyttä Veeti & The Velvetsiä työskentelin metrosiivoojana, tiskaajana, sairaala-apulaisena ja olin siivoojana Kaapelitehtaalla, kun siellä vielä tehtiin kaapelia. Opiskelin myös suutariksi. 

Viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana olen tehnyt töitä pääosin laulajana sekä esiintynyt musikaaleissa ja kesäteattereissa. Hiljaisimpina aikoina olen ollut töissä muun muassa suutarilla tai raksalla. Minulla ei ole ikinä hävettänyt tehdä jotain työtä.  

Mikä innosti lähtemään mukaan nykyiseen yrityskuvioon?  

 Puolisoni Jenni jäi työttömäksi reilu kuusi vuotta sitten ja alkoi miettiä, mitä sitä oikeasti haluaisi tehdä. Pähkäilimme ja suunnittelimme yhdessä bed and breakfast -konseptia, mutta silloisen omakotitalomme pihapiiri oli siihen liian pieni. 

Veeti Kallion B&B ja kesäkahvila sijaitsee vanhassa maalaistalossa
Veeti Kallion ja hänen puolisonsa B&B ja kesäkahvila sijaitsee Hirslahden kylässä vanhan maalaistalon idyllisessä pihapiirissä.

Lopulta löysimme tämän vanhan hirsitalon pihapiireineen vuonna 2020. Tämä löytyi rantatien varrelta, hyvällä sijainnilla. Teimme vanhasta karjasuojasta anniskelukaffelan, ja pihapiirissä on myös majoitustilat ja puusauna.  

Pyörität toimintaa puolisosi kanssa. Miten se sujuu?  

Meillä on hyvä työnjako. Puoliso opetteli ennen muuttoa leipomaan juurileipää ja nyt hän tekee kahvilaamme leivän lisäksi itse kaikki kakut, pullat ja suolaiset. Minä myyn. Vierastilat vaativat molemmilta siivoamista, saunan ja vesien lämmitystä, pyykkäämistä ja kompostoivan huussin tyhjentämistä. 

Veeti Kallio viihtyy myös kahvilahommissa
Kesäkahvilan ja B&B:n pyörittäminen vaatii hommaan kuin hommaan tarttumista.

Suurin riski, jonka olet ottanut? 

Jos kysytään kannattaako tällainen toiminta talousmielessä, voin vastata suoraan, että ei kannata.

Jos olisin tehnyt koko elämäni talouslaskelmat mielessä päätöksiä, olisi moni asia jäänyt kokematta. En mene lompakko edellä elämässä. Olemme taloudellisesti koko ajan vähän kiikun kaakun, mutta samalla on ollut mielenkiintoista huomata, miten vähällä tulee lopulta toimeen. 

 Miten saat tasapainon yrittäjyyden ja vapaa-ajan välille? 

Minulle kaikki aika elämässäni on sitä omaa aikaa. Yrittäjänä olen tottunut siihen, ettei minulla ole työaikoja. Jos vierasmajan ovenkahva irtoaa, se on kiinnitettävä.

Nykyisessä yrityskuviossa minulla oli aluksi pelko yksityisyyden menettämisestä. Olen vuosikymmeniä ollut työssäni ihmisten keskellä ja poseerannut kuvissa. Koti on ollut aina se rauhallinen paikka. Mutta pelko oli turha. Meillä käyvät asiakkaat ovat mukavia ja heidän kanssaan on kiva jutella.  

Mikä pitää sinut liikkeessä?  

Uuden oppiminen. Olen käynyt hierojakoulun, puolisoni on opiskellut huonekalupuusepäksi ja rakennusrestaurointia sekä muun muassa lampaiden hoitoa. Kävimme yhdessä myös mehiläishoitokurssin. Kun molemmat osaamme käyttää työkaluja ja tehdä kaikenlaista, ei tarvitse kysellä, että osaatko? On mukava tunne, kun osaa ja pystyy.  

Miten olet varautunut tuleviin eläkepäiviin? 

En ole pystynyt sijoittamaan tai säästämään niihin. Suomen yrittäjäeläkesysteemi on kuin suuri pyramidihuijaus. Olisi tietysti kiva, jos saisin jossain vaiheessa eläkettä. Huomaan välillä, että en ole yhtä jaksavainen kuin vaikka nelikymppisenä, joten kyllä sitä eläkettä mielellään ottaisi. Sehän ei tarkoita, että työnteko pitäisi kokonaan lopettaa, mutta olisi joku varma lisätulo rinnalla. 

Mihin kannattaa aina sijoittaa?

Sydämen aarteisiin; kiitollisuuteen ja empatiaan. Se, että saa elää maailmassa, jossa tapahtuu kaikkea ihmeellistä ja kiinnostavaa, on jo itsessään iso kiitollisuuden aihe.   

Oppi, jonka haluat jakaa?

Vanha viisaus siitä, että helpompi on päästä kamelin neulan silmästä läpi kuin rikkaan taivasten valtakuntaan, on hyvä. Jos elämää elää niin, että joka välissä laskee ja miettii, miten mistäkin hyötyy, silloin ei ole vain vähän, vaan paljon pielessä. Kannattaa kuunnella useammin sydäntään kuin laskuriaan.   
  

Veeti Kallio kesäkahvilan edustalla
Veeti Kallio, 58, on pitkän linjan artisti ja esiintyjä. Perheeseen kuuluu puolison lisäksi 12-vuotias tytär ja kaksi kissaa. Veetin aikuinen poika asuu jo omillaan.