Tilinpäätös, maksamisen aikataulut, ensi vuoden budjetit - yrittäjällä on monenlaista tehtävää ja muistettavaa vuoden vaihtuessa – kokosimme avuksesi kuusi vinkkiä vuodenvaihteeseen.

1. Tilaa tilinpäätösdokumentit helposti digikanavistamme

Jos yrityksen tilikausi vaihtuu samaan tahtiin kalenterivuoden kanssa, on aika koota tilinpäätösdokumentit. Tarkista tarkka aikataulu omalta kirjanpitäjältäsi.

Tilinpäätökseen tarvitaan todistukset kaikista yrityksen tileistä, luotoista, panteista, sijoituksista ja vapaaehtoisista eläkevakuutuksista.

Kaikki OP:ssa olevat tiedot saat tilattua ja noudettua helposti OP Tilinpäätösaineistopalvelusta. Voit tehdä tilauksen etukäteen ennen tilikauden päättymistä. Voit myös valtuuttaa kirjanpitäjäsi tilamaan ja noutamaan tilinpäätösaineistot puolestasi.

Jos yritykselläsi on käytössä OP:n yrityksen digitaaliset palvelut, voit ladata op.fi-palvelusta maksutta yrityksen tilien saldo- ja korkotodistukset, luottojen saldovahvistukset, panttiluettelot sekä tiedot lopetetuista tileistä.

Lue ohjeet tilinpäätösaineistojen tilaamisesta‍

2. Huomioi vuodenvaihteen maksamisen aikataulut

Tämän vuoden joulunpyhistä jouluaatto, joulupäivä ja tapaninpäivä (24.–26.12.2023) osuvat sunnuntaille, maanantaille ja tiistaille. Uudenvuodenpäivä 1.1.2024 on maanantai ja loppiainen 6.1.2024 on lauantai. Näinä päivinä ei käsitellä maksuliikeaineistoja, ja maksuliikeneuvonnan palvelunumerot on suljettu. 

Muista siis hoitaa ajoissa maksut ja maksuliikeaineistot, joiden haluat kirjautuvan tämän vuoden puolelle.

Tarkista maksamisen palveluiden aikataulut‍

Tiesithän, että tavoitat meidät myös chatissa arkisin kello 8–16. Lisäksi chatbot Opotti auttaa ympäri vuorokauden yleisimmissä maksamiseen ja yrityksen päivittäisiin pankkiasioihin liittyvissä kysymyksissä. Chatin löydät op.fi-sivuilta‍.

3. Laita yrityksen talousasiat järjestykseen – Hyödynnä Yrittäjän talousvalmennuksen vinkkejä

Kaipaatko apua tulevan vuoden budjetointiin, kassavirran hallintaan tai verotukseen? Entä löytyykö yrityksestäsi menoja, joita voisi karsia?

Yrittäjän talousvalmennuksesta saat konkreettista apua yrityksesi arjen taloudenhallintaan. Asiantuntijamme kertovat taloudenhallinnan kiemuroista ymmärrettävästi ja antavat helposti hyödynnettäviä vinkkejä. Tutustu tuoreisiin artikkeleihin, yrittäjätarinoihin, videoihin sekä valmiisiin asiakirjapohjiimme. Ota myös uusi Optimistit-yrityspodast kuunteluun. 

Siirry Yrittäjän talousvalmennukseen‍

4. Yrityksen mobiilipankissa hoidat yrityksesi pankkiasiat vaivattomasti lomallakin

Yrityksen mobiilipankissa pysyt ajan tasalla yrityksesi pankkiasioista myös lomaillessa. OP-mobiilissa voit hoitaa turvallisesti yrityksesi pankkiasiat missä tahansa, kun sinulla on sopiva hetki.  

Tutustu yritysasiointiin OP-mobiilissa

5. Huijarit eivät lomaile! Yrityksissä kannattaa olla valppaana loma-aikoinakin

Loma-ajat ja erilaiset sijaisuudet yrityksissä innostavat huijareita yrittämään yhä aktiivisemmin erilaisia, yritysten maksuliikenteeseen kohdistuvia huijauksia. Tyypillisiä yrityksiin kohdistuvia huijauksia ovat niin sanotut toimitusjohtaja- ja palkanmaksuhuijaukset sekä yritysten työntekijöiden Office-tunnusten kalastelu.  

Toimitusjohtajahuijauksissa rikollinen esiintyy yrityksen johtohenkilönä kuten toimitus- tai talousjohtajana ja lähettää työntekijälle kiireellisen maksupyynnön sähköpostitse johtohenkilön omaa sähköpostiosoitetta muistuttavasta osoitteesta. Maksupyyntö voi tulla myös johtohenkilön omasta sähköpostiosoitteesta, jos rikollinen on onnistunut kaappaamaan sähköpostitilin. Ennen maksupyyntöä rikollinen saattaa lähestyä työntekijää niin sanotulla tunnusteluviestillä, jossa huijari esimerkiksi tiedustelee tilin saldoa.  

Office 365 -kalastelussa rikollinen pyrkii saamaan tietoonsa työntekijöiden käyttäjätunnuksia ja salasanoja päästäkseen sisään yrityksen järjestelmiin ja käyttääkseen tietoja rikollisiin tarkoituksiin.  

Palkanmaksuhuijauksessa rikollinen vuorostaan lähestyy yrityksen henkilöstöhallintoa esiintyen yrityksen työntekijänä, jonka tilinumero on vaihtunut. Pyyntö muuttaa palkanmaksun tilinumero voi tulla työntekijän omasta kaapatusta sähköpostista tai työntekijän omaa sähköpostiosoitetta muistuttavasta osoitteesta. 

Lisätietoja yrityksiin kohdistuvista huijauksista‍

6. Yritysasiakkaan tunteminen – päivitä yrityksesi tiedot 

Kysymme erilaisia tietoja yrityksestäsi säännöllisesti asiakkuutesi aikana, jotta voimme täyttää meille laissa asetetut vaatimukset asiakkaan tuntemisesta rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseksi. Jos asiakastiedoissa tapahtuu muutoksia, yrityksen tulee päivittää pankille asiakastietonsa. Voit päivittää tiedot, jos sinulla on oikeus edustaa yritystä, esimerkiksi nimenkirjoitusoikeus.

Lue lisää ja päivitä yrityksesi tiedot

Artikkeli on julkaistu 10.12.2021, ja sitä on päivitetty 8.12.2023.