Toimitilamarkkinat käyvät vilkkaasti Tampereen seudulla. Kiinteistönvälittäjä Jaska Alatalo OP Kiinteistökeskus Pirkanmaalta kertoo, että talouden kääntyminen kasvuun on piristänyt toimitilojen kysyntää selvästi koko maassa. Yritykset investoivat jälleen tiloihin.

Ja yhä useampi yritys etsii nimenomaan omia tiloja.

– Jos yrityksellä vain on riittävästi pääomaa, sen voi olla taloudellisesti järkevämpää ostaa omat tilat kuin olla vuokralla. Mutta se tietenkin edellyttää sitä, että yrityksellä on todella aikomus asettua siihen tilaan ja pysyä siinä, Alatalo sanoo.

Alatalo tietää tapauksen, jossa teollisuusyritys tarvitsi sekä toimisto- että tuotantotilaa. Ensin löytyikin uudiskohde, johon yritys olisi voinut mennä vuokralle. Lopulta se päätyi kuitenkin rakennuttamaan omat tilat.

– Yritykset, joilla on kykyä, siirtyvät yhä enemmän omistamaan tilojaan. Se taas voi tapahtua joko suoraan tai oman kiinteistöyhtiön kautta, Alatalo sanoo.

Kovin pienten yritysten ei ole järkevää alkaa rakennuttaa itselleen esimerkiksi teollisuushallia. Vaihtoehtona on toimia vuokratiloissa sijoitusyhtiön omistamassa kiinteistössä.

Suomi kiinnostaa ulkomaisia sijoittajia

Suomalaiset kiinteistömarkkinat kiinnostavat yhä enemmän kansainvälisiä sijoittajia. Sijoittajat ostavat Suomesta kaikenlaisia kiinteistöjä: toimistoja, teollisuushalleja, ostoskeskuksia sekä vaikkapa hotelleja.

Viime vuonna Suomen kiinteistömarkkinoilla tehtiin uusi ennätys: kiinteistöjä myytiin yli 10 miljardilla eurolla. Ennätysvuoteen sisältyi pari isoa kauppaa. Sponda myytiin amerikkalaiselle pääomasijoittajalle Blackstonelle ja logistiikkakiinteistösijoittaja Logicor kiinalaiselle CIC:lle.

Alatalo pitää kansainvälisiä sijoittajia tervetulleina. Kiinnostus Suomen kiinteistömarkkinoita kohtaan kertoo hänen mielestään ainakin siitä, että Suomea pidetään kohtuullisen vakaana maana. Tuottotasokin riittää sijoittajille.

Suomalaisten yritysten näkökulmasta sijoittajat lisäävät liiketilojen tarjontaa ja tehostavat markkinaa. Alatalon mukaan sillä ei olekaan yleensä väliä, minkä maalainen vuokraisäntä on. Hän sanoo kuitenkin olevansa hieman huolissaan siitä, että suomalainen omistus menee ulkomaille.

Sijainti on tärkein

Kun yritys lähtee etsimään itselleen sopivaa liiketilaa, sen pitää päättää muustakin kuin siitä, mennäkö vuokralaiseksi vai ostaako omat tilat. Alatalo huomauttaa, että yksi tärkeimmistä tekijöistä on sijainti.

Sijainti on tärkeää paitsi yrityksen asiakkaille, myös työntekijöille. Väärässä paikassa sijaitsevan yrityksen voi olla vaikea saada osaavia työntekijöitä.

Hyvien sijaintien ilmeinen ongelma on se, että ne kiinnostavat muitakin.

– Nyt on myyjän markkinat, jos on hyvää myytävää. Ostajat ovat liikkeellä, Alatalo sanoo.

Tutustu OP-Kiinteistökeskuksen toimitilatarjontaan.