Miten valmistaudut tilinpäätökseen ja miten saat tilattua tilinpäätöstä varten tarvittavat todistukset? Milloin pitää maksaa viimeiset laskut, jotta saat kirjattua ne tämän vuoden puolelle?

Kokosimme avuksesi muistilistan vuodenvaihteen asioista.

1. Valmistaudu tilinpäätökseen – toimita tilinpäätösdokumentit kirjanpitäjälle

Jos yrityksen tilikausi vaihtuu kalenterivuoden vaihtuessa, nyt on hyvä aika koota tilinpäätösdokumentit.

Kaikista yrityksen tileistä, luotoista, panteista, sijoituksista ja vapaaehtoisista eläkevakuutuksista tarvitaan tilinpäätökseen todistukset.

Lisäksi tilintarkastajasta riippuen myös tilinkäyttöoikeutetuista tarvitaan tilinpäätöspäivältä todistus. Se, milloin viimeistään materiaalit tulee toimittaa tilintarkastajalle, on tapauskohtaista. Tarkista tarkka aikataulu siis kirjanpitäjältäsi!

Kaikki OP:sta tarvittavat tiedot saat tilattua ja noudettua helposti verkosta:

  • Yrityksesi saa tilattua ja noudettua kaikki tilinpäätöstä varten tarvittavat aineistot uudesta OP Tilinpäätösaineistopalvelusta. Tilauksen voi tehdä kerralla verkossa kaikista OP Ryhmän yhtiöistä, ja kun aineistot ovat palvelussa noudettavissa, saat siitä ilmoituksen sähköpostiin.
  • Nyt myös kirjanpitäjä pystyy tilamaan ja noutamaan tilinpäätösaineistot itse aiempaa helpommin, mikä nopeuttaa tilinpäätöksen tekemistä. Yritykset voivat tehdä valtuutuksen kirjanpitäjälle vaivattomasti Suomi.fi-palvelussa.

Jos yritykselläsi on käytössä op.fi-palvelu, voit tulostaa op.fi-palvelusta maksutta yrityksen tilien saldo- ja korkotodistukset, luottojen saldovahvistukset, panttiluettelot sekä tiedot lopetetuista tileistä. Jos käytössäsi on myös Sopimukset-palvelu, voit tilata maksutta lisäksi OP Yrityspankin tuotteita ja palveluita koskevat saldovahvistukset.

Osa tilinpäätökseen tarvittavista raporteista muodostuu OP:n asiakkaille automaattisesti vuoden alussa. Sijoitusraportit toimitetaan tammi–helmikuun vaihteessa verkkopalveluun tai postitse. OP-Henkivakuutus lähettää yritysasiakkaille tammikuun aikana selvityksen eläkevakuutuksiin maksetuista maksuista sekä tiliotteet yrityksen ottamista säästö- ja sijoitusvakuutuksista sekä kapitalisaatio- ja sijoitussopimuksesta.

Myös suurinta osaa maatalousyrittäjistä koskevat yleiset tilinpäätösohjeet.

Lue lisää tilinpäätösaineistojen tilaamisesta OP:sta sekä Suomi.fi:ssä valtuuttamisesta

Lue, miten valmistaudut lähestyvään tilinpäätökseen ja miten koronatuet kirjataan oikein

2. Ilmoita toteutuneet palkat ajoissa

Kaikkien työnantajien on ilmoitettava palkkatiedot tulorekisteriin. Työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen osalta vakuutusyhtiöön ilmoitetaan vain erityisryhmien palkat, koska niiden tietoja ei saada tulorekisteristä.

Lue ohjeet ja tee palkkailmoitus

3. Huomioi vuodenvaihteen maksuliikkeen aikataulut

Tämän vuoden joulunpyhistä jouluaatto, joulupäivä ja tapaninpäivä (24.–26.12.2020) osuvat torstaille, perjantaille ja lauantaille. Uudenvuodenpäivä 1.1.2021 on perjantai ja loppiainen 6.1.2021 on keskiviikkona. Noina päivinä ei käsitellä maksuliikeaineistoja, ja maksuliikeneuvonnan palvelunumerot on suljettu.

Maksut, joiden halutaan kirjautuvan vuoden 2020 puolelle, on maksettava viimeistään torstaina 31.12., verkkopalveluissa ennen klo 21 ja aineistonsiirtopalveluissa kunkin maksutyypin mukaisessa aikataulussa (maksut kotimaahan ja SEPA-alueelle klo 18.00).

Maksuliikeaineistojen, jotka halutaan käsiteltäväksi vuoden 2020 puolella, on oltava pankissa torstaina 31.12.2020 viimeistään:

  • SEPA-maksut ja SEPA-toistuvaissuoritukset (C2B): klo 18.00
  • Lähtevät ulkomaanmaksut (C2B): klo 12.00
  • Ajantasaiset pikamaksut: klo 13.30
  • Aineistomuotoiset pikamaksut (C2B): klo 12.30

Huomaathan, että C2B-palkoissa (SALA-koodilliset toistuvaissuoritukset / etuudet) eräpäivän on oltava pankkipäivä.

Lue lisää maksuliikkeen aikatauluista

4. Tarkista YEL-työtulosi

Vuonna 2021 yrittäjä on työssäoloehdon täyttyessä oikeutettu Kelan tai Yrittäjäkassan tarjoamaan työttömyysturvaan, jos YEL-työtulo on vähintään 13 247 euroa vuodessa.

Muistathan tarkistaa YEL-työtulosi, jos työmäärässäsi on tapahtunut muutoksia. Jos esimerkiksi sivutoiminen yrittäjyytesi muuttuu kokopäiväiseksi tai laajennat yrittäjätoimintaasi, suurenna työtuloasi. Jos taas työskentelet yrityksessäsi aiempaa vähemmän, pienennä työtuloasi. Aina kun teet muutoksen YEL-työtuloosi, muutat samalla eläke- ja sosiaaliturvaasi ja YEL-vakuutusmaksuasi. Voit muuttaa työtuloasi vain ilmoitushetkestä eteenpäin, joten yrittäjätoiminnan muutoksiin on hyvä reagoida heti.

Työsuhteessa oleva työntekijä vakuutetaan työntekijän eläkevakuutuksella (TyEL). Työntekijä vakuutetaan, jos hän ansaitsee vuonna 2021 vähintään 61,37 euroa kuukaudessa.

Työntekijöiden eläketurvan voit järjestää joko sopimustyönantajan TyEL-vakuutuksella tai tilapäisenä työnantajana. Tilapäisen työnantajan alaraja on 8 790 euroa kuuden kuukauden aikana tai palveluksessa ei ole jatkuvasti yhtään työntekijää. Jos palkkasumma ylittyy tai työsuhteessa on työntekijöitä jatkuvasti, olet sopimustyönantaja. Ota siinä tapauksessa TyEL-vakuutus.

5. Tarkista alkavan vuoden säädökset

Vuoden vaihtuessa on hyvä tarkistaa tulevan vuoden säädökset. Oletko tietoinen esimerkiksi kilometrikorvausten ja päivärahojen vuoden 2021 tasosta? Muista myös tarkistaa eri luontoisetujen, kuten asunto- ja puhelinedun, verotusarvot vuodelle 2021.

6. Jätä aikaa budjetoinnille

Vuoden lopun kiireen keskellä myös tulevan vuoden budjetoinnille kannattaa varata kunnolla aikaa. Budjetointi on nimittäin keskeinen osa yrityksen talouden hallintaa ja myös strategista suunnittelua. Hyödynnä siinä yrityksen liiketoimintasuunnitelmaa sekä menneitä tilikausia.

Budjetointia tehdessä kannattaa miettiä myös, haluaako tehdä vielä loppuvuodesta esimerkiksi laitehankintoja. Pienet hankinnat voidaan vähentää kertakuluna tuloslaskelman kautta ja isommat voidaan aktivoida taseeseen ja tehdä niistä poistoja usean vuoden ajalle.

Lue lisää vinkkejä budjetointiin