John Bergström, YAMK-opiskelija, Tampereen ammattikorkeakoulun Proakatemia

”Opinnot auttavat etenemään uralla”

”Olen tiennyt siitä lähtien, kun valmistuin tiimiyrittäjyyden tradenomiksi, että haluan jatkokouluttautua. Minusta tuntui usein, että joudun selittelemään nykyistä koulutustasoani. Uusi tutkinto kohentaa myös itsetuntoani.

Aloitan tänä syksynä puolentoista vuoden mittaiset yrittäjyysopinnot Tampereen ammattikorkeakoulun Proakatemiassa, jossa viimeksikin opiskelin. Kun valmistun, saan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon. Olen kartuttanut kokemustani ja minulle on tullut valtavasti osaamista siitä, kun viimeksi olin koulunpenkillä.

Palkkatyöni lisäksi teen töitä IT-konsulttina kuukausittain oman yritykseni kautta. Valmistuttuani vuonna 2005 perustin Qbitechin, joten yrittäjävuosia on takana jo huomattavasti.

Yrittäjänä en ole koskaan valmis ja aina löytyy opittavaa. Nyt tuntui siltä, että olisi oikea hetki muodollisesti pätevöityä uudella tutkinnolla.

Toivon opintojen auttavan minua eteenpäin henkilökohtaisella urallani. Tahtoisin tulevaisuudessa edetä korkeamman tason tehtäviin nykyisessä työpaikassani, osallistua yrityksen johtamiseen sekä mahdollisesti toimia jopa osakkaana jonain päivänä. Uskon, että tutkinto valmentaa minua tulevaisuudessa toimimaan suuremmissa rooleissa.

Koulutus sisältää vain viisi lähiopetusjaksoa. Yksi niistä toteutetaan ulkomailla, mahdollisesti Saksassa tai Alankomaissa. Silloin tutustumme paikallisiin yrityksiin.

Muilla lähiopetusjaksoilla käsittelemme erilaisia yrittäjyyden teemoja tiiminä, keskustelemme sekä sparraamme toisiamme. Lisäksi teemme koko tutkinnon mittaisen kehitystehtävän omaan yritykseemme. Teen kehitystehtävän nykyiselle työnantajalleni, Eatechille. Ilman sen tukea en olisi päässyt koulutukseen.

On hienoa, että yrittäjyyttä voi nykyään opiskella niin monessa paikassa. Opintoja voisi lisätä kouluihin entisestään, sillä yrittäminen opettaa nuorille työelämän kannalta tärkeitä taitoja ja asennetta. Yrittäjänä toimiminen auttaa ymmärtämään, miten oma työpanos vaikuttaa työyhteisössä sekä yhteiskunnassa.

Suvussani on paljon yrittäjiä. Nuorempana ajattelin, etten voisi ikinä ryhtyä yrittäjäksi, sillä tiesin, miten raskasta hommaa se on. Opiskelujen jälkeen huomasin, että paras tapa toteuttaa itseään sekä vaikuttaa ympäröivään yhteisöön on perustaa oma yritys.

Kun aloitan opinnot 19 muun yrittäjätaustaisen kanssa, opimme toisiltamme sellaisia asioita, jota emme muuten tulisi koskaan ajatelleeksi. Se on yksi merkittävimmistä syistä, miksi lähden opiskelemaan tätä tutkintoa.”

Jennifer Lau, yrityspainotteisen Etu-Töölön lukion kolmasluokkalainen

”Työnhaku on varmasti helpompaa”

”Uskon, että lukiossa käymistäni yrittäjyysopinnoista on minulle tulevaisuudessa hyötyä. Esimerkiksi työpaikkoja hakiessa suorittamani kurssit voivat olla eduksi. Saattaa olla, että työelämään on helpompi päästä, kun on opiskellut yrittäjyyttä.

Käyn Etu-Töölön lukiota, jossa on yrittäjyyspainotus. Ajauduin ensimmäisenä vuonna sattumalta yrittäjyyskurssille. Siellä opeteltiin muun muassa cv:n tekemistä. Osallistuin myös koulun järjestämälle yrittäjyysleirille. Kurssien sisällöt olivat mielenkiintoisia ja ne saivat minut valitsemaan lisää kursseja.

Lukion toisena vuonna olin mukana perustamassa yritystä ystäväni Faisan ja latvialaisten opiskelutoveriemme kanssa. Aluksi olin mukana ideoimassa toista yritystä, mutta se ei miellyttänyt minua.

Dalladda-yritys sai alkunsa kaatosateesta, joka kasteli täysin erään opiskelijan laukun. Aloimme valmistaa laukkujen sadesuojia. Tuote siis auttoi erityisesti naisia.

Koko vuoden kestäneellä kurssilla opin todella paljon englantia, matematiikkaa sekä ryhmätyöskentelytaitoja. Myös ilmaisutaitoni ovat opiskellessa kehittyneet. Kurssin ideana oli käydä kaikki yrityksen vaiheet läpi, joten keväällä yritys lopetettiin.

Saimme Faisan kanssa myös stipendin innostuksestamme ja panostuksestamme yritykseemme. Mukava yhteisö motivoi ja sai meidät tekemään paljon töitä yrityksemme eteen.

Haen lukion jälkeen opiskelemaan kauppakorkeakouluun. Haluaisin työskennellä myöhemmin vaikkapa markkinointipäällikkönä. Kun olen aikuinen, saatan jonain päivänä perustaa yrityksen. En kuitenkaan usko, että ihan vielä.

Kursseillamme on vieraillut paljon yrittäjiä. Heidän tarinoistaan olen oppinut, että omaan yritysideaan, siihen pieneenkin, täytyy uskoa täysin. Muuten ei kannata yrittää. Meillä on kursseilla ollut hyvä opettaja, joka on saanut innostumaan ja jatkamaan yrittäjyyden opiskelua."

Tutustu OPn yrittäjän palveluihin.