Kun salolainen Johanna Amnelin päätti pari vuotta sitten kehitellä mahdollisimman ekologisen pyykinhuuhteluaineen, hän ei arvannut, mitä siitä seuraisi. Sosiaalisen median kautta Amnelinin valmistama pyykkietikka nousi nopeasti hitiksi ja hän alkoi valmistaa lisää luonnonkosmetiikkatuotteita.

Ensimmäisenä toimintavuotena Saaren Taika -yrityksen liikevaihto kipusi jo puoleen miljoonaan euroon, tänä vuonna se on tarkoitus ylittää reippaasti.

Nimensä mukaisesti tuotteet valmistuvat käsityönä Amnelinin kotisaarella Salon Särkisalossa. Kun alkuperäiset toimitilat jäivät liian pieniksi, yrittäjä muutti perheensä kanssa pääsaarelta pienemmälle saarelle vanhaan tiilitalon, jossa oli 120 neliön kellaritilat. Ne remontoitiin yrityksen kosmetiikkatehtaaksi.

– Ihanaa on myös se, että suuressa puutarhassa kasvaa tyrnejä ja muita marjoja, joita voin hyödyntää tuotteissa, Amnelin sanoo.

Elämä hymyilee ja yritys pyörii mainiosti, mutta yrittäjä on väsynyt.

– Mieheni tekee tällä hetkellä kaiken tuotantoon liittyvän työn. Minulla on masennustausta, enkä jaksa kovin pitkiä työpäiviä.

Uuden opettelu vaati voimia

Vielä muutamia vuosia sitten Amnelin ei osannut edes haaveilla idyllisestä elämästä saarella tai menestyvän yrityksen pyörittämisestä.

Hän sairasti vakavaa masennusta yli 10 vuotta. Sitä edelsivät rankat nuoruusvuodet, joiden aikana Amnelin teki varkauksia ja käytti huumeita.

Kolmekymppisenä Amnelinilla oli kaksi lasta. Hän oli jo ehtinyt päästä irti huumeista mutta ajautui väkivaltaiseen suhteeseen. Viimeisellä kerralla mies pahoinpiteli Amnelinin niin huonoon kuntoon, että sosiaalitoimisto esitti vaatimuksen: jos et haasta miestäsi oikeuteen, sinulta viedään lapset.

– Onneksi vaatimus tuli, sillä ilman sitä minulla ei varmaan olisi ollut voimia irrottautua suhteesta.

Johanna Amnelin ja hänen kumppaninsa Joni Itkonen

Eroa seurasivat masennus ja työkyvyttömyys mutta vähitellen myös uudenlainen arki. Tuttavapiirissä ei ollut ihmisiä, jotka olisivat vieneet lapset aamulla tarhaan, menneet sitten töihin ja tehneet illalla perheelle ruokaa. Rutiinien haltuunotto oli raskasta.

Tilannetta mutkisti myös sosiaalisten tilanteiden pelko, joka tekee uusien ihmisten tapaamisesta hyvin kuormittavaa.

– Kun kävin esimerkiksi lasten kanssa sosiaalitoimiston tapaamisissa, minulla oli pitkään äitini mukana tukena.

Radikaali avoimuus myyntivalttina

Yrittäjyys hiipi Amnelinin elämään melkein salakavalasti. Hän oli tavannut uuden turvallisen kumppanin, jonka kanssa hän muutti maalle ja hieman myöhemmin saaristoon.

Talon pihalla puuhaillessaan ja luonnossa liikkuessaan Amnelin tunsi vähitellen kuntoutuvansa. Energiavarastot täyttyivät. Hän alkoi vähentää masennuslääkitystä asteittain ja lopetti sen lopulta kokonaan.

Amnelin perusti ensin käsityöläistuotteita myyvän verkkokaupan, jonka pyörittäminen muuttui kuitenkin nopeasti raskaaksi pakkopullaksi. Samaan aikaan elämänsä ensimmäistä kertaa omakotitalossa asuva nainen kiinnostui siitä, miten pesuvedet johdettiin suoraan talon alle imeytymään maahan. Hän alkoi pohtia, kuinka pesuvesien kuormittavuutta voisi vähentää. Syntyi perinteistä ammentava pyykkietikka, joka pehmentää pyykin mutta on täysin biohajoava.

– Kamomilla-sheavoiteen taas kehitin ratkaisuksi ihottumaani, johon ei oikein auttanut mikään. Se todella toimi, ja moni muukin innostui.

Saaren Taika on onnistunut tavoittamaan asiakkaita poikkeuksellisen hyvin myös sosiaalisen median ansiosta. Vuoden 2018 aikana yrityksen Facebook-sivut saivat 10 000 uutta tykkääjää.

Amnelin ajattelee suosion selittyvän ainakin osin vahvalla persoonallisuudella ja jopa radikaalilla avoimuudella. Hän kirjoittaa yrityksen blogiin kaunistelematta myös yrittäjyyden vaikeista puolista ja muun muassa omasta mielenterveydestään.

– Siitä tulee kritiikkiä mutta toisaalta monet myös kommentoivat, että ovat kokeneet samanlaisia haasteita ja kiittelevät, kun nostan niitä esille.

Perhe on suurin tuki

Amnelin uskoo, että aina pärjäävän sankariyrittäjän myytti on jo monilta osin murtunut.

– Yleinen ilmapiiri on muuttunut ainakin sen suhteen, ettei enää olla töissä vuorokauden ympäri. Moni yrittäjä tekee selväksi, ettei ole esimerkiksi iltaisin saavutettavissa.

Amnelin pyrkii välttämään masennukselle altistavaa stressiä esimerkiksi uimalla ja pitkillä kävelyillä. Kiireen keskellä itsestä huolehtiminen unohtuu helposti.

– Yleiskuntoni on mennyt aika huonoksi, ja jo muutamaan sähköpostiin vastaaminen saattaa viedä kaiken energian.

Erakkoelämään taipuvaisella Amnelinilla ei ole tukena yrittäjäverkostoa, mutta perhe on tärkeä apu ja turva. Mies jätti hiljattain päivätyönsä, jotta voisi panostaa Saaren Taikaan täyspäiväisesti. Amnelinin äiti valmistaa lähes kaiken tilatun pyykkietikan, tytär taas pyörittää firman sosiaalisen median markkinointia.

Haasteista huolimatta Amnelin on tyytyväinen elämään ja innoissaan tulevasta. Ammattilaisten avulla hän on juuri toteuttanut mittavan brändiuudistuksen Saaren Taika -tuotteille.

– Toiminta ammattimaistuu ja meillä on paljon uusia tuotteita kehitteillä. Se tuntuu yhä uskomattoman jännittävältä.