Yrittäjä Tommi Salon perustama Heavy Center Hirvaskangas on kooltaan noin 2 500 neliön palvelukeskus, jossa tehdään raskaan kaluston huoltoja, korjauksia, pesuja, katsastuksia ja rengastöitä.

Äänekosken Hirvaskangas on ammattikuljettajille tuttu taukopaikka. Vilkkaalla rekkaväylällä kulkee vuorokaudessa noin 2 000 rekkaa ja raskasta ajoneuvoa. Myös itä-länsi-suunnassa suhaa noin tuhatkunta rekkaa.

Kumppaneina useita palveluntuottajia

Salon yritys vastaa itse kuljetuskaluston huolloista, korjauksista ja pesuista.

– Raskaan kaluston ohella huollamme myös pakettiautokaluston aina Sprinter-kokoluokkaan asti, sanoo Heavy Center Hirvaskankaan toimitusjohtaja Ville Vaissi.

Raskaan liikenteen palvelukeskuksessa vuokralaisina toimivat pienyritykset tarjoavat puolestaan toimintaa tukevia muita palveluja. Katsastuspalveluista vastaa Hirvaskankaan Autokatsastus ja rengashuollosta Rengasmyynti Tuomiset. Henkilöautojen hoitoon ja korjaukseen on toimipiste Autohuolto Kinnusella. Nordic Truck Center on vuokrannut keskuksessa toimitilat DAF-kuorma-autojen myyntiin ja esittelyyn.

Kaluston huoltoa ja henkistä hyvinvointia

Keskuksessa on lisäksi kuljettajille virkistys- ja lepotilat saunan ja kuntosalin kera. Heavy Centerin toimintakonseptina on tarjota etenkin pitkänlinjan kuljetuksia tekeville rekkakuskeille helppo ja mukava levähdyspaikka Helsingin ja Oulun puolivälissä. Kalustoa voidaan huoltaa samalla, kun kuljettajat pitävät säädösten vaatimia lepotaukoja.

Heavy Center Hirvaskankaan tontilla on rakennuslupaa lisärakentamiseen. Tilat voidaan tarvittaessa jopa kolminkertaistaa.

– Seuraamme asiakkaiden toiveita ja odotuksia. Täytyy tarkkaan miettiä, missä vaiheessa on tarvetta rakentaa lisätiloja majoitukseen tai laajentaa rekkaparkkia. Nykyiseen rekkaparkkiin mahtuu noin satakunta ajoneuvoa ja se on usein jo aika täynnä, Vaissi sanoo.

HCT-rekat voidaan ajaa täyspitkinä sisään

Vaissin mukaan palvelukonseptia kehitettäessä on mietitty huolellisesti rekkojen huolto-, korjaus- ja pesulinjojen tarpeita.

– Korjaamo- ja pesuhallit ovat pituudeltaan 43 metriä, jolloin esimerkiksi viime vuosina yleistyneiden HCT-rekkojen huolto ja pesu onnistuu tehokkaasti ja kätevästi. Pitkät yhdistelmärekat voidaan ajaa täyspitkinä sisään ja työskentelylle jää hyvin tilaa, Vaissi sanoo.

Järeiden tolppanostimien avulla saadaan ajoneuvot nostettua ylös yhdeksän metriä korkeassa hallissa ja 10 tonnin nostokyvyn siltanosturilla voidaan siirtää raskaammatkin komponentit ja päälirakenteet.

– Näin toiminnallisia korjaamotiloja ei taida olla tällä hetkellä muualla Suomessa, Vaissi arvelee.

Lisää ammattilaisia haussa

Vaissin lisäksi Heavy Center Hirvaskankaalla työskentelee työnjohtaja Antero Lappalainen ja viisi mekaanikkoa. Kevään aikana on tarkoitus rekrytoida lisää toinen työnjohtaja ja pari mekaanikkoa lisää.

– Antero hoitaa asiakkuudet ja pyörittää korjaamon käytännön arkea, hän on työssään erittäin tehokas ja pätevä, Vaissi sanoo.

Vaissi on vastannut tiiminsä rekrytoinneista ja sanoo hyvien ammattilaisten löytyneen yllättävän helposti, vaikka alalla on huutava pula hyvistä mekaanikoista.

– Olen työurallani onnistunut rakentamaan monipuoliset verkostot ja tunnen hyvin alan tekijät. Meillä on tarjota työntekijöille lämpimät ja tiiviit työtilat, joissa työskentely sujuu hyvin. Meillä on ketterä ja litteä organisaatio, jossa jokainen pääsee vaikuttamaan asioihin. Se innostaa myös työntekijöitä, Vaissi sanoo.

Hän arvioi, että seuraavan kahdentoista kuukauden aikana yrityksessä työskentelee 10–11 mekaanikkoa, joista kaksi työskentelee Karstulan toimipisteessä.

– Menemme tiiviillä porukalla eteenpäin ja kasvamme maltilla, Vaissi sanoo.

Positiivista paikallista pöhinää

Heavy Centerin lentävä lähtöstartti on osunut Vaissin mukaan hyvään saumaan, sillä Äänekosken toimintaympäristö on virkistynyt vauhdikkaasti viime aikoina. Työpaikkojen määrä on alueella kolminkertaistunut. Vauhtia alueen piristymiseen on tuonut etenkin Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehdas.

– Heavy Centerin lähelle valmistui hiljattain myös Meconetin uudet toimitilat ja Wega suunnittelee alueelle raskaan liikenteen LNG- ja biopolttoaineiden tankkausasemaa. Spektri-kauppakeskusta piristävät puolestaan uudet vuokralaiset Valtra ja Turun Konekeskus. Tänne on syntymässä uusi raskaan kaluston palvelukeskittymä, joka luo hyvää synergiaa yritysten välille, Vaissi arvioi.