Paluu omalle kotiseudulle ja hyvä paikallistuntemus voivat toimia lähtölaukauksena yritystoiminnalle. Näin kävi kotkalaiselle Anne Brucelle.

Hän valmistui eläinlääkäriksi vuonna 2014 ja ehti tehdä pari vuotta töitä palkansaajana. Ennen yrittäjäksi lähtöä hän kävi töissä Kouvolassa ja asui Kotkassa. Vähitellen alkoi muotoutua haave lyhyemmästä työmatkasta ja omasta klinikasta.

– Tiesin, ettei Kotkassa ole suurempaa hyvin varusteltua pieneläinklinikkaa. Käytännössä ihmiset joutuivat lähtemään ympäröiviin kaupunkeihin hakemaan eläimille hoitoa, jos oli isompaa leikkaustarvetta.

Yritystoiminnan pohjatyöt

Bruce sai omilta vanhemmilta tukea yritystoiminnan käynnistämiseen.

– Kun olin pyöritellyt ajatusta, kävin juttelemassa isäni kanssa tilanteesta. Hän antoi rohkeana yrittäjänä vihreää valoa. Sen jälkeen lähdin selvittämään, mitä yrityksen perustaminen vaatii.

Ratkaistavien asioiden listalla olivat esimerkiksi yritysmuodon valitseminen, liiketoimintasuunnitelman teko sekä investoinnin toteutus. Niiden kirkastaminen vei pari kuukautta tiivistä paperityöskentelyä.

– Täytyi raa´asti laskea, mitä yritys vaatisi: mitä kaikkea toimintaan tarvitsee heti alussa ja kuinka paljon se maksaa. Entä mistä rahaa voisi saada, kun itsellä melko vasta valmistuneena ei ollut suuria säästöjä.

Alusta pitäen oli siis selvää, että yritystoiminnan käynnistäminen vaatisi ulkopuolista rahoitusta. Bruce laski, että se tarkoitti vajaan 100 000 euron lainaa. Summalla saisi hankittua muun muassa klinikan toiminnan vaatimat perustarvikkeet.

Tarkat laskelmat ja liiketoimintasuunnitelma johtivat siihen, että Bruce sai lainan.

– Yrityksen perustaminen vaatii erittäin tiivistä suunnittelua ja sen, että realiteetit ovat oikeasti hyppysissä. Tietää, mitä tekee ja miten sen tekee. Paljonko tarvitsee rahaa ja on laskenut kaiken. Haihattelulla ei kannata mennä eteenpäin. Muuten toiminta ei ole kestävällä pohjalla.

Sopivat toimitilat ja henkilöstö

Eläinklinikan perustaminen tarkoitti myös työntekijän palkkausta heti alkuunsa.

– Pieneläinlääkintää ei voi tehdä ilman hoitajia, Bruce tiivistää.

Käytännössä eläinlääkäri ja hoitaja työskentelevät koko työpäivän tiiviissä yhteistyössä. Silloin tärkeää on, että heidän kemiansa menevät yksiin.

Sopiva tekijä löytyi Brucen työkontaktien kautta. Hoitaja oli työskennellyt Brucen kanssa Kouvolassa ja oli siirtymässä Kotkaan samaan aikaan kuin Bruce itsekin.

Eläinklinikka tarvitsi myös tarkoin valitut tilat ennen kuin toiminta pääsi alkamaan.

– Tarve oli löytää tilat, joita ei tarvitse heti lähteä rakentamaan. Kävi tuuri, että vapaana oli nykyinen tila, jossa alun perin on ollut työterveyshuolto joskus aikoinaan. Tilat on rakennettu siten, että niissä on vastaanottohuoneet ja paljon vesipisteitä.

Varauskirja täyttyi vauhdilla

Eläinklinikka Tassula avattiin vuonna 2015. Bruce oli asennoitunut siihen, että yritystoiminnan kunnolla käynnistyminen vaatisi vähintään puoli vuotta. Näin ei kuitenkaan käynyt.

– Olin varautunut siihen, että meillä on ainakin puoli vuotta tyhjäkäyntiä. Se on melko tavallinen aika. Mutta heti ensimmäisestä päivästä lähtien varauskirjat olivat täynnä. Se oli yllätys, mutta tiesin kyllä, että täällä on markkinarako.

Nyt yritys on toiminut kolme vuotta. Kuluneet vuodet ovat onnistuneet erinomaisesti, ja työntekijämäärä on noussut seitsemään.

Yritys on myös kehittänyt toimintaansa uusilla hallituilla investoinneilla.

– Olemme kasvaneet ihmeen nopeasti ja olemme pystyneet investoimaan uusiin laitteisiin. Ei tämä olisi voinut mennä paljon paremmin, Bruce kertoo.

Puolitoista vuotta sitten yritys investoi röntgenlaitteisiin, ja sen tuoreimmat hankinnat ovat hammasröntgen ja poralaitteisto, joilla voidaan tehdä kirurgista hammashuoltoa.

Brucen mukaan tärkeää on kuunnella tarkalla korvalla asiakkaiden tarpeita ja vastata niihin. Esimerkiksi hammashoidon kysyntä on kasvanut paljon.

Laiteinvestoinnit takaavat sen, että eläinten tarvitsema hoito voidaan tarjota niiden kotikaupungissa, eikä asiakkaiden tarvitse lähteä hakemaan sitä muualta.

Yksilöllistä palvelua

Bruce kertoo, että parhaillaan ala on murroksessa ja isoja toimijoita on paljon. Yksityisen, pienen toimijan menestys perustuu siihen, että asiakkaita palvellaan yksilöllisesti.

– Tuomme alueelle yksityisen toimijan ja henkilökohtaista palvelua, otamme kaikki yksilöllisesti huomioon.

Myös yrittäjä itse on saanut tunnustusta työstään. Bruce palkittiin vuoden 2018 Kotkan nuorena yrittäjänä.

– Perusteena palkinnon saamiselle oli se, että on osannut käyttää omaa erityisosaamistaan yrityksessä ja menestyksekkäästi kasvattanut nuoresta pitäen yritystoimintaa.

Lue lisää uuden yrityksen vakuutuksista ja siitä, millaista apua ja tukea tarjoamme alkavalle yrittäjälle ja yritykselle