Yritysten rahaliikenne reaaliaikaistuu nyt kovaa vauhtia. Viime vuodesta alkaen OP:n asiakkaiden tekemiä tilisiirtoja on alettu välittää SEPA-pikasiirtoina aina kun mahdollista. Käytännössä se tarkoittaa, että eurot liikkuvat sekunneissa pankista toiseen Suomessa ja muualla Euroopassa SEPA-alueella. Maksuja on otettu käyttöön vaiheittain eri kanavissa ja nyt myös yrityksille tarjotaan täysin reaaliaikaista maksuratkaisua.

Täyden reaaliaikaisuuden taloushallinnon järjestelmiä käyttäville yrityksille tarjoavat uudet ohjelmointirajapinnat eli API:t. API-rajapintojen avulla yritykset voivat luoda yhteyden pankkiin omista sovelluksistaan turvallisesti ja reaaliaikaisesti. Myös maksujen lähetys ja tilikyselyt voidaan API-rajapintoja hyödyntämällä automatisoida täysin.

Muutoksen myötä yritykset voivat palvella asiakkaitaan entistä joustavammin ja samalla tehostaa oman käyttöpääomansa hallintaa.

– Digitaalinen ostaminen on räjäyttänyt sen, millaista nopeutta kuluttajat odottavat kaupankäynniltä ja palveluiden saatavuudelta. Yritysten kannattaa hyödyntää maksuliikenteen reaaliaikaistuminen parhaalla mahdollisella tavalla, kertoo OP:n maksuliikepalveluiden Business Lead Hanna Äijälä.

Maksuliikkeen API-ratkaisut tarjoavat täyden reaaliaikaisuuden

Yritysten maksuliike on tähän mennessä toiminut siten, että yritykset ovat voineet lähettää taloushallinnon ohjelmistostaan maksuja vain arkisin. Maksuja on käsitelty vain muutaman kerran päivässä, ja ne ovat kulkeneet päivien viiveellä.

Nyt yritys voi lähettää ja vastaanottaa maksuja vuorokaudenajasta riippumatta: maksut otetaan käsittelyyn välittömästi ja yritys voi lähettää maksut SEPA-pikasiirtoina. Uudet API-ratkaisut ovat täysin reaaliaikaisia, joten maksuja käsitellään heti ilman isoja eräkäsittelyitä. Uusien API-ratkaisujen avulla yritys voi automatisoida maksuja mihin aikaan tahansa ja saada tietoa saapuvista sekä lähetetyistä maksuista järjestelmiinsä jatkuvalla syötöllä.

– Reaaliaikaisilla API-ratkaisuillamme mahdollistamme yrityksille uudenlaista prosessiautomaatiota ja arjen helpottamista. Ratkaisumme on myös helppo ottaa käyttöön, OP:n maksuliikepalveluiden johtaja Antti Karhu kertoo.

– Maksuliikkeen API-ratkaisut ovat aidosti reaaliaikaisia ja mahdollistavat sen, että raha liikkuu myös viikonloppuisin, öisin ja vaikka juhannuksena, Äijälä sanoo.

Äijälä rohkaiseekin kaikkia kiinnostuneita yrityksiä tutkimaan uusien API-ratkaisujen mahdollisuuksia. API:en sopiminen ja käyttöönotto voidaan tehdä täysin digitaalisesti ja itsepalveluna.

– API ei ole mikään vaikea tekninen juttu toteuttaa. Yleensä se on kytkettävissä yrityksen jo olemassa oleviin järjestelmiin ja on kaikille koodareille tuttua kauraa. Ensimmäisiä API-käyttäjiämme ovat olleet juurikin pienemmät yritykset, ja palautteen mukaan API:en asentaminen järjestelmiin on ollut helppoa.

Äijälän suositus on aloittaa API:n kokeilu kevyesti maksuliikenteen yhdellä osa-alueella. Rajapinnan voi kytkeä esimerkiksi saapuvan rahaliikenteen tietoihin tai asiakaspalvelun järjestelmään.

OP Developer -sivustolla kuka tahansa pääsee tarkastelemaan OP:n tarjoamia API-ratkaisuja.

– Siellä saa myös halutessaan meidän kehittäjiimme yhteyden, jos on kysyttävää.

Rahaliikenne virtaa jatkuvasti

Koska raha on tilisiirtojen kautta liikkunut tähän asti viiveellä, yritykset ovat myös seuranneet omaa rahaliikennettä harvakseltaan. Äijälän mukaan on melko yleistä, että isotkin yritykset täsmäyttävät tilinsä vain kerran päivässä.

– Se taas näkyy usein kuluttajille ja yritysten kauppakumppaneille heikkona palveluna. Esimerkiksi niin, että yritys ei lähetä tilattuja tavaroita, koska rahojen vastaanottamisessa ja rekisteröinnissä kestää.

Tyypillinen tilanne on se, että palvelun avaaminen viivästyy, koska tieto asiakkaan maksamasta laskusta kulkeutuu asiakaspalveluun viiveellä. Voi käydä myös niin, että asiakkaan sähköt katkaistaan turhaan, kun rahojen rekisteröiminen tehdään vain kerran päivässä.

Kun sekä kuluttajien että yritysten maksut reaaliaikaistuvat, rahaliikenne virtaa jatkuvasti. Siksi myös yritysten kannattaa tehostaa tilitapahtumiensa tarkkailua ja siihen reagointia.

– Esimerkiksi autokauppiaille tämä on merkittävä helpotus ja myynnin tehostaja. He voivat nyt saada auton ostajalta vaaditun käsirahan ja luovuttaa auton heti vaikkapa viikonloppuna, Äijälä kuvailee.

Sama pätee myös yritysten väliseen kauppaan. Liiketoiminnan kannalta voi olla olennaista, että tieto maksetusta laskusta välittyy esimerkiksi varastoon mahdollisimman nopeasti, ja tärkeä toimituserä voidaan siirtää kontteihin.

Mitä ripeämmin yritys hoitaa sisäiset ja ulkoiset toimitusketjut, sitä vähemmän heillä sitoutuu arvokasta käyttöpääomaa. Koko yrityksen taloudenhallintaprosessi tehostuu.

Tutustu reaaliaikaisiin tilisiirtoihin ja maksuliikkeen API-ratkaisuihin.

Artikkeli on julkaistu 15.11.2019 ja tekstiä on muokattu 16.6.2020.

Mitä API-ratkaisut tarkoittavat? Miten reaaliaikaisuus muuttaa finanssialaa? Mitä hyötyä API-ratkaisuista on OP:n yritysasiakkaille? Kuuntele OP Tech -podcastjakso Soundcloudissa!

Järjestimme 5.11. webinaarin: Raha liikkuu pian sekunneissa 24/7 – Miten yrityksesi hyötyy muutoksesta? Käy katsomassa webinaarin videotallenne.