Energiansäästövinkkejä jaetaan aina syksyisin, mutta kesällä on hiljaisempaa. Mitä kesällä kannattaisi tehdä energiankulutuksen hillitsemiseksi? Parhaat säästövinkit suveen, sekä kotiin että mökille antoi Motivan johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski.

1. Päästä patterit kesälomalle 

Lämpimänä vuodenaikana energiaa kuluu paljon vähemmän kuin talvella, mutta kesällä lämmitetään useammin turhaan. Kotona ollessakaan lämmitystä harvemmin kaipaa, mutta patterit ja lattialämmitys kannattaa sammuttaa ainakin kodin jäädessä tyhjilleen lomareissun ajaksi.

Jonkinlaisen poikkeuksen sääntöön muodostaa kuitenkin kylpyhuoneen lattialämmitys. Jos kotona suihkutellaan usein ja märkätila kuivuu hitaasti, lattialämmitys saattaa olla tarpeen. Sen lämpötilaa on kuitenkin kesän ajaksi fiksua laskea. 

2. Sammuta lämminvesivaraaja

Monet suomalaiset miettivät lämminvesivaraajan lämpötilan laskemista, kun mökiltä tai kotoa ollaan pidempään poissa. Se on kuitenkin virhe, sillä lämpötilan laskiessa +20 – +45 celsiusasteeseen lämminvesivaraajasta tulee ihmiselle vaarallisen legionellabakteerin kasvattamo. 

Varaaja onkin parempi kytkeä kokonaan pois päältä ja antaa veden jäähtyä aivan kylmäksi. Reissusta palattaessa lämminvesivaraajan annetaan lämmittää vesi jälleen yli 55 celsiusasteen lämpötilaan. Energiansäästömielessä varaaja kannattaa sammuttaa vain silloin, kun mökiltä tai kotoa ollaan poissa vähintään viikko.

3. Tehosta kylmälaitteiden käyttöä 

Kylmälaitteet, erityisesti pakastimet, kuuluvat kodin sähkösyöppöihin. Jos kotona tai mökillä hurisee useampi pakastin, on järkevää tarkastella niiden täyttöastetta. Mahtuisivatko kahdessa pakastimessa olevat tuotteet samaan pakastimeen, jolloin toisen pakastimen voisi kytkeä pois päältä?

On hyvä kiinnittää huomiota myös kylmälaitteiden oikeaan käyttöön ja energiankulutukseen. Käyttöohjeesta selviää, miten tuotteet kannattaa kylmälaitteeseen sijoittaa ja miten uuden satokauden tuotteet saa pakastettua energiatehokkaimmin säilytyslämpötilaan.

Vanhat ja huonokuntoiset laitteet kannattaa vaihtaa ajoissa uusiin. Kodin vanhoja energiasyöppöjä kylmälaitteita ei kannata viedä varapakastimeksi mökille, vaan kuskata SER-jätteiden kierrätyspisteeseen.

4. Pihistele asunnon viilentämisessä 

Edullisin tapa pitää asuntoa viileänä on estää auringon lämpösäteilyn pääsy asuntoon. Parhaiten tämä onnistuu avaamalla parveke- ja terassilasitus sekä varjostamalla ikkunoita esimerkiksi markiiseilla.

Lämmön pääsyä asuntoon voi blokata myös ikkunoiden väliin asennettavilla sälekaihtimilla. Ne estävät asunnon lämmönnousun huomattavasti huonetilassa olevia ikkunaverhoja paremmin.  

Kuumilla säillä on hyvä välttää saunomista ja ruuanlaittoa liedellä ja uunissa, sillä niiden käyttö nostaa asunnon sisälämpötilaa.

Jos edellä mainitut passiiviset suojauskeinot eivät, riitä avuksi voi hankkia ilmalämpöpumpun tai siirrettävän jäähdytyslaitteen. Niitä kannattaa kuitenkin pitää päällä vain tarpeen vaatiessa, jotta sähköä ei kulu hukkaan.  

5. Napsauta ilmanvaihto pienemmälle 

Jos voit säätää kotisi koneellista ilmanvaihtoa itse, napsauta ilmanvaihtokone kotoa lähtiessäsi pienemmälle tai kytke ilmastoinnin tehoa leikkaava poissaoloasetus päälle.

Koska kesällä asuntoa ei lämmitetä, ilmanvaihdon säätämisellä ei ole merkittävää vaikutusta kodin energiankulutukseen. Totutun toimintamallin noudattaminen auttaa kuitenkin pitämään yllä rutiinia, jolla saadaan säiden taas viiletessä aikaan merkittävä energiansäästö.