Kun maailmalla kuohuu, kodista on tullut yhä enemmän pesämäinen paikka, josta haetaan turvaa ja viihtyisyyttä. Tämän on havainnut myös Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu sisustusarkkitehti, pääsuunnittelija Tero Pennanen.

− Koteja laitetaan nyt paljon, ja ideoita otetaan somesta, lehdistä ja tv-ohjelmista, hän toteaa.

1. Tervetuloa värit ja pehmeät, pyöreät pinnat

Kovat lasi- ja kivipinnat ovat vaihtumassa pehmeämpiin muotoihin ja pintoihin. Esimerkiksi verhoilukankaissa ja kodin tekstiileissä on mielenkiintoisia, eläviä pintoja, joita tekee mieli koskettaa. Sisustuksessa näkyy paljon pyöreitä muotoja sekä puupintoja.

− Suomalaisten paljon parjatusta musta-valko-harmaa -värimaailmasta ollaan siirtymässä lämpimämpiin väreihin, Pennanen sanoo.

Trendit vaihtuvat sykleittäin, ja meille syötetään muotivärejä. Kaupoissakin sisustustavarat ja -materiaalit pyörivät pitkälti näiden värien ympärillä. Pennanen ei halua nostaa esille mitään tiettyjä syksyn trendivärejä vaan rohkaisee mieluummin jokaista valitsemaan kotiinsa juuri omaa makua miellyttäviä värejä muodista riippumatta. Pennasesta sekin on täysin hyväksyttävää, jos joku haluaa valkoisen kodin. 

− On hyvä muistaa, että maalarinvalkoisen ohella on lukuisia muitakin valkoisen sävyjä. Apua omaan kotiin sopivien sävyjen valintaan voi kysyä sisustusalan ammattilaiselta. 

2. Ekologisuus ja eettisyys edellä

Pennasesta on eettistä ja ekologista valita remontissa materiaalit ja kalusteet järkevästi oman ja perheen tarpeen mukaan, eikä seurata alati vaihtuvia trendejä

− Olisi ekologista säästää vähän aikaa vaikkapa niihin ihaniin unelmien tuoleihin sen sijaan, että ostaa muutaman vuoden kestäviä tuotteita.

Seinien maalaaminen on helppo tapa muuttaa sisustusta. Pennanen toivoo, että varsinkin lapsiperheissä valittaisiin muovittomia ja liimattomia maaleja, joista ei pääse haitallisia aineita sisäilmaan.

Sisustusarkkitehti Tero Pennanen iloitsee, että vanhoja tavaroita ja design-klassikoita arvostetaan.

3. Huomio valaistukseen

Elämme ison osan vuodesta pimeää vuodenaikaa ja pitkälti sisätiloissa. Valaistus lisää kodin turvallisuutta ja lisää viihtyisyyttä.

− Joskus hieno sisustus pilataan huonolla valaistuksella laittamalla tilaan vain yksi kattovalaisin.

Pennanen vinkkaa panostamaan epäsuoraan valaistukseen. Silloin huoneessa on katto- eli ilmevalaisimen lisäksi monia valonlähteitä, joiden epäsuora valo tulee tilaan esimerkiksi jonkin pinnan kautta. Kun toiset kohdat jäävät vähemmälle valon määrälle kuin toiset, se tekee valaistuksesta pehmeän ja kauniin ja luo tunnelmaa.

4. Antiikki ja design kunniaan

Uuden ostamisen sijaan nykyään arvostetaan myös vanhoja tavaroita ja niiden kunnostusta sekä ajattomia designklassikoita.  

Seinälle saatetaan maalata vaikka graffiti.

− On tervetullutta, että me suomalaiset hankimme vaikkapa Artekin jakkaroita, muuta Alvar ja Aino Aallon tuotantoa tai Eamesin tuoleja.

Designesine on usein myös sijoitus, jonka arvo voi jopa nousta ajan mittaan. Taiteeseen panostetaan, ja jotkin kodit ovatkin kuin taidegallerioita. Nyt persoonallisemmatkin asiat ovat tulleet sisustukseen. Seinälle saatetaan maalata vaikka graffiti.

 5. Alkeellisuus ja käsityöt viehättävät

Teknologia kehittyy kiivaasti myös kodeissa. Sille haetaan vastapainoa käsitöistä ja alkeellisesta elämästä.

− Moni haluaa kakkoskodin, jossa ei ole sähköjä eikä juoksevaa vettä. Alkeellinen elämä tuntuukin yllättäen mielenkiintoiselta. Suomalaiset panostavat paljon myös saunoihin. Niistä on tullut kotien spa-osastoja.

Tero Pennanen Instagramissa: @studioteropennanen

Mietitkö asunnonvaihtoa? OP Kodin myynnissä olevat asunnot löydät täältä

Lue myös:

Kuvat: Valtavia laattoja, houkuttelevia koti-spa-kokonaisuuksia ja kaunista keramiikkaa – bongaa nämä sisustustrendit Asuntomessuilta

Pikkuruinen kesämaja sopii myös lapsiperheille: ”Tämä on paratiisi”

Tuula Parviaisen koti muokattiin vanhuusvuosille sopivaksi: ”Tuntuu hyvältä, että omassa kodissa voisi asua vielä voimien heikentyessä”