Parkkipaikan vierestä kulkee kinttupolku somalle pikkumökille. Lasiverannalla on keittiö, ja lipputangossa heiluu sateenkaarilippu. Terassilla on grilli ja teltta, josta pilkottavat kirjaa lukevan pikkupojan jalat.

Kylmää juomavettä saa kesämajan takana olevasta vesipisteestä. Alueella on kevyt vesijohtoverkosto, johon tulee kesäaikana vesi.

Tajusimme, että iso mökki olisi todella kallis hankinta. Vaikka mökissä on 13 neliötä, kaikki toimii tosi hyvin myös lapsen kanssa.

Puiden ympäröimällä pihalla seisoo pyöreä kahvipöytä, jonka päällä on maljakossa liljoja ja gerberoita.

Kesämajaa asuttavat aviopari Anne Mustarastas, 43, ja Ville Särmä, 47, sekä heidän seitsemänvuotias lapsensa Rudi.

He ostivat minimökin Lauttasaaresta syksyllä 2017.

Alkoi mökittää liikaa

Villellä on lämpimiä muistoja mökkeilystä isovanhempiensa kesämökillä Siilinjärvellä, Savossa. Kun vaari kuoli vuonna 2008, mökki myytiin.  

– Lopulta sanoin Annelle, että nyt mökittää jo liikaa, Särmä sanoo.

Aluksi hänellä oli perinteinen mielikuva siitä, että kesämökin kuuluu olla iso ja sijaita maaseudulla.

– Sitten tajusimme, että iso mökki on todella kallis hankinta.

Anne Mustarastaan suvussa taas ei ole ollut kesämökkejä.

Isä haravoi pihaa kesämajan edessä, äiti ja lapsi lukevat kirjaa terassilla.
Rudilla on takana ensimmäinen kouluvuosi. Muotoilija ja rekvisitööri Anne Mustarastas työskentelee Svenska Teaternissa ja Ville Särmä on näyttelymestari Designmuseossa.

– En ole mökki- enkä luontoihminen. En halua lähteä itikoiden syötäväksi, hän sanoo ja naurahtaa.

Perheellä ei myöskään ole autoa, eikä Mustarastaalla ole ajokorttia. 
Hänen kaverinsa oli kuitenkin myymässä minimökkiään Kivinokassa. Pari vietti siellä mukavan illan ja kävi katsomassa myös muita myynnissä olevia mökkejä.

– Silloin käsitykseni kesämajoista muuttui, Särmä sanoo.

Kesämökille hurauttaa pyörällä

Perhe asui vielä silloin Bulevardilla ja totesi, että pääsisi helpommin polkupyörällä Lauttasaareen kuin metrolla Kivinokkaan. Sopiva mökki löytyi lopulta HKL:n kesämaja-alueelta.

Perhe toivoi, että mökissä olisi sähköt ja että sinne jäisi sänkyjen lisäksi vielä liikkumatilaa. Vanhemmat nukkuvat levitettävällä sohvalla ja lapsi sohvan alta vedettävässä aluslaatikossa.

– Mökissä on 13 neliötä. Kaikki toimii tosi hyvin ja helposti myös lapsen kanssa, Särmä kertoo.

Kesämajan kokonaispinta-ala kuisteineen saa olla enintään 14 neliömetriä.

Anne Mustarastas asettelee pyykkejä kuivumaan kesämajan sisällä.
Mökissä on tilaa vain 13 neliötä, mutta sopu sijaa antaa. Mökissä mahtuu kuivattamaan jopa pyykkejä.

– Vietämme tosin enemmän aikaa ulkona kuin mökin sisällä. Toki sadepäiväkin sujuu rattoisasti sisällä, kun luemme, katsomme leffoja ja pelaamme lautapelejä, Mustarastas jatkaa.

Silloin voi myös lähteä metrolla vaikka keskustaan museoon. Koivusaaren metroasema on kilometrin päässä mökistä.

Rudikin jaksaa pyöräillä kahdeksan kilometrin matkan Munkkivuoresta Lauttasaareen.

Perheen pitää tosin käydä välillä kotona ruokkimassa kahta kissaansa. Karvatassuja olisi hankala kuljettaa mökille pyörillä, eikä niille olisi siellä kunnolla tilaa. 

Pankista saatu laina ratkaisi asian

Mustarastas ja Särmä saivat mökkiä varten lainan Osuuspankista.

– Sekin vaikutti ratkaisuun, ettei meillä eikä kummankaan vanhemmilla ole sellaista omaisuutta, jolla olisi voinut taata isomman mökkilainan. Asumme vuokralla, Mustarastas sanoo.

Uusista kesämajoista saatetaan pyytää jopa 100 000 euroa. Pariskunta osti hyväkuntoisen, 30 vuotta vanhan mökin 42 500 eurolla. Särmän vanhemmat takasivat lainan.

– Koronan aikana minimökkien hinnat ampaisivat taivaisiin, kun kysyntä räjähti, Mustarastas sanoo.

Rahaa on mennyt myös esteettisiin remontteihin. Pari remontoi keittiön ja maalasi alun perin punaisen mökin vaaleansiniseksi.

Perhe pikkumökin ovensuussa.
Perhe saattaa lähteä kesämajalleen ex tempore, kun sää on aurinkoinen. Heillä on mökillä valmiina yöpuvut, hammasharjat ja kaikki muu tarvittava. Matkalla täytyy käydä vain ruokakaupassa.

Minimökissä investoinneissakin on usein pieni hintalappu. Särmä tosin haaveilee parven rakentamisesta, mikä voi maksaa muutamia tuhansia euroja.

Pari muistuttaa, että minimökkiä ostaessa kannattaa haistella ilmaa, ettei siellä ole hometta.

Kesämaja sijaitsee Helsingin omistamalla vuokratontilla, jonka vuokrasopimus on voimassa vuoteen 2032 asti. Pari toivoo toivovat, että sopimus jatkuu.  

– Jos mökkialue suljettaisiin, uskon, että kaupunki osoittaisi meille uuden alueen, jonne mökit voi siirtää. Hoidamme mielellämme mökkialuetta siten, kuin kaupunki vaatii. Tämä on paratiisi. Olemme yhdessä vastuussa, että mökkialueen luonto pysyy kunnossa, Mustarastas sanoo. 

Kesäkaverit löytyvät läheltä

Minimökkien muista lapsista on tullut Rudille kesäkavereita.

– Hän aina odottaa, että pääsee näkemään samat lapset kuin edellisenä kesänä, Mustarastas kertoo.

Lisäksi mökkiyhdistys järjestää yhteistä ohjelmaa: kevättalkoot, juhannustanssit, lasten retkipäivän ja elokuussa elojuhlat. Mökkialueeseen kuuluu tanssilava.

Mustarastas ja Särmä auttavat mökkinaapureitaan puolin ja toisin sekä istuvat heidän kanssaan välillä iltaa.

– Talvella mökkinaapureita tulee ihan ikävä, Mustarastas sanoo.

Rantakallioihin ja mereen ei kyllästy koskaan. Täällä näkee myös siilejä, oravia, fasaaneja ja peuroja.

Rudilla on puhelinkello, jotta hän voi soittaa vanhemmilleen, jos tarvitsee apua.

– Toiset vanhemmat saattavat rannalla sanoa, että Rudi voi jäädä tänne meidän kanssa uimaan, jos minä lähden vaikka tekemään ruokaa. Täällä on hyvin yhteisöllistä, Mustarastas sanoo.

– Tämä on erilaista kuin tavallinen mökkeily. Olen itse sosiaalinen, joten tämä sopii minulle. Mutta vaikka mökit ovat vieri vieressä, voi silti valita, haluaako jutella vai olla itsekseen, Särmä jatkaa.

Heidän mukaansa kesämaja ei silti sovi niille, jotka haluavat mökkeillä hiljaisuudessa, koska juhannuksesta eteenpäin porukkaa on paljon, ja naapureiden musiikin kuulee väkisinkin. Joillakin kesämaja-alueilla on tosin väljempää ja naapureitakin vähemmän.

– On hyvä, jos voi etukäteen testata minimökkeilyä jonkun tutun luona, Särmä vinkkaa.

Puheen taustalla kuuluu naapurin vasaran nakutus. HKL:n kesämaja-alueella saa rakentaa ja remontoida juhannukseen asti, mutta sitten alkaa heinäkuun loppuun saakka kestävä kesärauha. 

Hyvät yhteiset tilat

Perheen mökiltä on alle sadan metrin matka mökkialueen yhteisiin vesivessoihin. Yhteinen sauna lämpenee kolme kertaa viikossa, ja naisille ja miehille on omat vuoronsa. Saunan suihkuja voi käyttää milloin vain, ja saunan voi varata myös yksityiskäyttöön.

Parilla on suunnitteilla hankkia mökilleen polttava käymälä, koska öisin vessaan käveleminen on hieman rasittavaa.

Anne valmistaa ruokaa kesämajan lasiverannalla.
Minimajan lasiverannalla ruuan valmistaminen on vähän erilaista kuin kotona, mutta onnistuu hyvin. Haastattelupäivänä pariskunta asensi kuistille uuden haitarioven.

Luonnonläheinen ympäristö tuntuu paratiisimaiselta.

– Rantakallioihin ja mereen ei kyllästy koskaan. Täällä näkee myös siilejä, oravia, kärppiä, fasaaneja ja peuroja, Mustarastas sanoo.

Hän hankki muutama vuosi sitten kajakin, jolla on jo käynyt yksin lähisaarissa. Nyt hän haaveilee tandem-kajakista, jolla he voisivat lähteä koko perheen voimin saariretkille.

Haaveiletko omasta kesämökistä? Katso OP Kodin myynnissä olevat vapaa-ajan asunnot täältä

Lue myös: 

Vieläkö ehtisin laittaa kesämökin vuokralle?

Timo antoi mökkinsä ennakkoperintönä tyttärilleen: ”Nyt voin vain nauttia”

Mökkikaupan sesonki on nyt, mutta myytävästä on paikoin pulaa