Energiansäästöön liittyvät toimet koskettavat nyt lähes jokaista kotitaloutta ja vaihtoehtoiset lämmityskeinot kiinnostavat yhä useampaa. Koostimme neljä vinkkiä, joilla vältät energiansäästäjän tyypillisimmät virheet ja sudenkuopat.

1. Huolehdi, että kodissasi on riittävä peruslämpö

Kodin lämpötilan laskeminen vähentää kustannuksia, mutta äärimmäisyyksiin viety sisälämpötilan lasku voi saada aikaan merkittävää vahinkoa.

–  Monet eivät tiedä kodin tarpeellisen lämpötilan määrää, ja mitä talon rakenteille tapahtuu, jos sisälämpö laskee alle turvallisen peruslämmönrajan, joka on tyypillisesti noin 12 astetta. Pahimmillaan puhutaan suurista vesivahingoista, kun putket jäätyessään halkeavat, Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden omaisuusvakuutuksista vastaava Iiris Saranpää sanoo.

2. Älä käytä ilmalämpöpumppua ainoana lämmönlähteenä

Ilmalämpöpumppu on hyvä lisä kodin sisälämpötilan hienosäätämiseen, mutta se ei voi olla ainoa lämmönlähde, mikä kerrotaan myös vakuutusyhtiön suojeluohjeissa. Vakuutusyhtiön laatimat suojeluohjeet auttavat vakuutuksenottajaa välttämään mahdollisia vahinkoja.

– Vahinkojen välttämiseksi ilmalämpöpumppua ei tule käyttää kodin ainoana lämmönlähteenä talvikaudella, sillä ne voivat jäätyä helposti. Ilmalämpöpumput ovat herkkiä sääilmiöille, ja niiden suosion kasvu näkyy laiterikkojen määrässä, Saranpää kertoo.

3. Tarkistuta tulisijan kunto ammattinuohoojalla vähintään kerran vuodessa

Monessa kotitaloudessa turvaudutaan energiansäästötalkoiden keskellä puulla lämmitettäviin varaaviin takkoihin ja tulisijoihin. Pidempään käyttämättä ollut tulipesä vaatii kuitenkin ammattinuohoajan tarkastuksen ennen kuin tulisijaa on turvallista käyttää. Jos tulipalo syttyy, koska nuohous on tehty liian harvoin, voi se vaikuttaa vakuutuskorvauksiin.

– Vakituisen asunnon tai vakituiseen asumiseen käytetyn kiinteistön tulisijat on nuohottava kerran vuodessa. Jos tulisija on aktiivisessa, lähes päivittäisessä käytössä, olisi nuohoojan hyvä käydä vähintään kerran vuodessa. Nuohooja puhdistaa hormit ja tarkistaa niiden paloturvallisuuden, Saranpää sanoo.

4. Jos käytät tulisijaa, vahdi tulta ja huolehdi palovaroittimien toimivuudesta

Takan lämmittämiseen liittyvä tyypillinen vahinko on, että savut tulevat kiinteistöön sisälle joko kiinni unohtuneen savupellin tai huonosti vetävän piipun johdosta. Alkavan syksyn myötä yksi riski puulämmityksessä piilee siinä, että tulisijoja käytetään enenevissä määrin kodin lämmönlähteenä. Tulta pitää aina vahtia ja huolehtia kodin palovaroittimien toimivuudesta.

– Odotamme, että tulisijojen lämmityksen suosion kasvu näkyy myös kotitalouksien lämmityksiin liittyvien vahinkoilmoitusten määrien kasvuna tulevana syksynä. Onnettomuusriskien määrä luonnollisesti kasvaa, kun takat lämpiävät yhä useampana päivänä yhä useammassa kodissa. Oikein huollettuna ja lämmitettynä kodin tulisijoja on kuitenkin turvallista käyttää, Saranpää summaa.  

Vinkit turvalliseen energian säästämiseen:

  • Pidä kodin sisälämpötila riittävän korkeana myös vähäisemmän käytön huoneissa.
  • Turvallinen peruslämmön raja on tyypillisesti noin 12 astetta.
  • Älä käytä ilmalämpöpumppua kodin ainoana lämmönlähteenä.
  • Vakituisen asunnon tai vakituiseen asumiseen käytetyn kiinteistön tulisija on nuohottava kerran vuodessa ammattinuohoojan toimesta.
  • Jos käytät kotisi tulisijaa, tulta pitää aina vahtia ja huolehtia kodin palovaroittimien toimivuudesta.