Pohjola Vakuutuksen tilastot osoittavat, että aurinkopaneeleihin liittyy vahinkoja ja vaaranpaikkoja. Viime vuosina ovat yleistyneet vahingot, joiden taustalla on aurinkopaneeleiden huolimaton asennus tai asennusvirhe.

– Vakavimpien vahinkojen takana on usein asennukseen liittyvä virhe tai huolimattomuus. Vahinkoilmoitusten perusteella virheistä on aiheutunut vaurioita itse aurinkopaneeleihin tai tyypilliseen asennuspaikkaan, eli kattoon, kertoo Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala.

Vaikka rahallisesti korvattavat vahingot ovat yleensä tuhannen ja neljän tuhannen euron välillä, voi aurinkopaneeleiden asennusvirhe tai vaurioituminen johtaa pahimmissa tapauksissa mittaviin vahinkoihin, kuten palovahinkoihin.

– Kun paneeleita asennetaan asuinrakennusten katolle, huolellisuuden merkitys asennuksessa ja kunnossapidossa korostuu entisestään. Aurinkopaneeleihin liittyvät palovahingot ovat onneksi olleet harvinaisia, mutta valitettavasti myös vakavia vahinkoja on sattunut, korostaa Kujala.

Vahinkotilastoissa korostuvat myös erilaisten luonnonilmiöiden aiheuttavat vahingot. Aurinkopaneelit ovat neljän vuodenajan armoilla, ja niitä koettelevat niin kovat pakkaset kuin myrskytkin. Tyypillisimmin luonnonilmiövahinkojen taustalla on ukkonen tai kova tuuli.

– Tällöin vahinkona voi olla esimerkiksi paneeleiden päälle kaatunut puu tai paneelien irtoaminen. Paneeleiden kunto on tärkeä tarkastaa tasaisin väliajoin ja ottaa tarvittaessa yhteyttä ammattilaiseen, nostaa Kujala esille.

Into aurinkopaneeleihin laantunut

Suomalaiset ovat ostaneet aurinkopaneeleja kuluneena vuonna edeltäviä vuosia vähemmän. OP:n kautta rahoitettuja aurinkopaneeleja on myyty Suomessa vuoden 2024 ensimmäisen puolikkaan aikana lähes 50 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

– Aurinkopaneeleiden kysyntä myötäilee vahvasti sähkön hintaa. Vuonna 2022 ja 2023 sähkön kallistuminen aiheutti piikin aurinkoenergian kysyntään. Vaikka myynti on numeroiden valossa ollut tänä vuonna laskussa, kertoo se enemmänkin kysynnän normalisoitumisesta kuin voimakkaasta laskusta, sanoo OP Yrityspankin Rahavirrat ja käyttöpääoma -toiminnon johtaja Jari Jaulimo.

Myös yritykset käyttävät aurinkoenergiaa, mutta kysyntä ei ole vielä kuluttajapuolen tasolla.

– Yrityspuolella aurinkoenergiahankkeet ovat luonnollisesti mittakaavaltaan isompia, mutta niitä on edelleen melko vähän. Pienemmissäkin yrityksissä olisi kuitenkin potentiaalia hyödyntää aurinkoenergiaa nykyistä enemmän; esimerkiksi myymälöiden kattopinta-alat voitaisiin hyödyntää aurinkovoimaloina, Jaulimo kertoo.

Pienemmille yrityksille aurinkoenergian hyödyntäminen voisi tuoda kilpailuetua sääntelyn kiristyessä.

– Suuret yritykset edellyttävät alihankkijoiltaan ja toimittajiltaan enenevissä määrin energiatehokkuutta ja hiilijalanjäljen minimointia. Aurinkoenergian kaltaisen uusiutuvan energian käyttö on yksi tapa vähentää päästöjä ja saavuttaa kiristyviä pk-yrityksiin kohdistuvia vastuullisuusvaatimuksia, Jaulimo sanoo.