Ampiaispesä ja inisevät hyttyset - Näin häädät kiusalliset ötökät
Lisää aiheesta
Kun tietää, miten tietyt pörriäiset elävät, tietää myös keinoja, miten kesällä voi välttyä vaikka ampiaisen pesiltä.
Hyttynen suunnistaa hajuaistilla
Toisin kuin joskus kuulee, hyttyset eivät liiemmin välitä väreistä. Kokeissa on todettu, että ei ole hyödyllistä pukeutua vaikkapa siniseen, jotta inisijöiden mielenkiinto suuntautuisi muualle.
Sen sijaan hyttysiä houkuttaa kohde, joka hikoilee ja hönkäilee kuumissaan. Sääsket hakeutuvat uhrinsa luo hajuaistin perusteella. Tarkalleen ei tiedetä, mitkä hajut niitä erityisesti kiehtovat. Meistä kaikista lähtee yksilöllinen hajujälki.
Hyttyskarkottimien teho perustuu lähinnä siihen, että ne sekoittavat sen hajuaistia. Myös hajuvesi tai deodorantti saattaa jossain määrin toimia tässä tarkoituksessa. Hajusteiden kanssa saa olla varovainen, sillä jotkin hajut saattavat jopa houkutella hyttysiä.
Jos mielii vähentää ininää ympäriltään, kannattaa tarkistaa, onko koti- tai mökkipiha hyttysille mieluisa ympäristö lisääntyä. Jos pihassa on saavi, johon kerätään sadevettä, siihen todennäköisesti kerääntyy myös hyttysten toukkia. Kaikenlaiset muutkin epämääräiset, matalat seisovat vedet ovat hyttysille sopivia paikkoja lisääntyä. Vedessä, jossa on kaloja, ei ole yleensä hyttysiä. Hyttysentoukat ovat nimittäin kalojen herkkuravintoa.
Hyttyset eivät pysy tuulisessa paikassa, sillä ne ovat heikkoja lentäjiä. Mieti, onko pihasi liian suojattu ja pääseekö tuuli käymään pihassa. Voisiko pihalta karsia vaikka yhden pensaan terassin läheltä?
Jos kesäiltana hyttysiä on häiriöksi asti, eikä maisemointiin voi ryhtyä, karkotteet ovat parempi vaihtoehto kuin ansat. Hyttysillä on tärkeä osansa luonnon ekosysteemissä, koska ne ovat esimerkiksi lintujen ja kalojen ravintoa.
Katso miten karkotat hyttyset ekologisesti!
Ampiaispesä pois jo alkuvaiheessa
Ampiaiset muuttuvat häiritseviksi vasta loppukesällä. Yhdyskunnat kasvavat läpi kesän ja ovat loppukesällä kaikkein suurimmillaan. Siinä vaiheessa, kun kuningattaret lähtevät pesästä pois, pesiä aletaan ajaa alas. Jäljelle jää paljon työläisiä, jotka ovat lähellä elämänsä loppua. Niitä on paljon, eikä kuningatar enää ohjeista niille, mitä niiden pitää tehdä.
Viimeisinä päivinään ampiaiset etsivät vain ravintoa ja ne ovat makean perässä. Ei mikään ihme, että siiderituoppia saa vahtia kutsumattomien vieraiden varalta.
Ulkona ruokaillessa pitää katsoa, ettei houkuttelevia tuoksuja leviä ympäristöön. Mehukannut voi suojata kannella, siiderituopin päälle voi laittaa lasinalusen ja makeaa kakku voi suojata kuvulla. Pöytä kannattaa myös pitää siistinä ja pyyhkäistä se puhtaaksi, jos sille läikkyy makeaa.
Loppukesästä ampiaisten tappamisesta ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa. Eli lehti rullalle ja littanaksi vaan! Kannattaa kuitenkin olla aika varma omista taidoistaan, ennen kuin yrittää tappaa ampiaisen – ne puolustautuvat heti, jos niitä huitoo. Sen sijaan mehiläiset ja kimalaiset pistävät vasta viimeisessä hädässä.
Toinen kesän ampiaisongelma voivat olla ampiaispesät. Jos näkee ampiaisen rakentavan pesää vaikkapa mökin kuistille, on järkevää hankkiutua siitä eroon. Luonnolle koituu mahdollisimman vähän haittaa, kun pesän poistaa aiemmin kuin myöhemmin.
Pesän poistamiseen tarvitaan kunnon vaatetus, hanskat käteen ja hyttyspäähine päähän. Pesän voi irrottaa käsin tai kepillä. Sitten se laitetaan jätesäkkiin ja viedään esimerkiksi metsikköön. Pesä ei enää pysy elossa, kun se on irrotettu paikastaan ja viety tarpeeksi kauas.
Joskus ampiaiset tekevät pesän maahan. Tällainen pesä on usein vaikea havaita, ennen kuin se kasvaa isoksi. Maansisäinen ampiaispesä hävitetään lapioimalla. Jälleen sama tekniikka tehoaa: varusteet päälle, ampiaispesä säkkiin ja pois.
Olut ja brandy houkuttavat banaanikärpäsiä
Banaanikärpäsiä eli mahlakärpäsiä alkaa olla häiriöksi asti kesäkeittiössä loppukesästä. Tuolloin ne ovat saavuttaneet aikuisuutensa. Tällöin on sopivasti myös marja-aika, jolloin keitellään esimerkiksi hilloja. Hajoavat, eloperäiset aineet houkuttelevat banaanikärpäsiä ulkoa sisälle. Niiden toukat voivat elää esimerkiksi biojäteastiassa.
Banaanikärpästen ehkäisemiseksi kannattaa pitää keittiö siistinä ja biojäteastia kohtuullisen tyhjänä tai pitää kansi bioastian päällä.
Jos banaanikärpäsiä on alkanut jo tulla paljon, voi kokeilla pyydystää niitä esimerkiksi purkkiin, jonka kannessa on pienet reiät. Purkissa voi olla jotain ylivoimaisen houkuttelevaa, esimerkiksi murskattuja marjoja tai fariinisokeria ja vettä. Jos neste vieläpä vähän käy, se on banaanikärpästen mielestä vielä entistäkin houkuttelevampi. Purkkiin voi lisätä olutta tai likööriä tai vähän hiivaa.
Kalja-ansa voi houkutella ulkoa uusia banaanikärpäsiä, siksi ansaa virittäessä ei kannata pitää ovia ja ikkunoita auki mielin määrin.
Jos ei onnistu poistamaan banaanikärpäsiä, ei kannata lannistua. Ne katoavat elokuun lopulla joka tapauksessa. Niistä ei ole muuta kuin esteettistä haittaa.
Katso video: 5 uutta ansaa banaanikärpäsille
Kärpäset pitävät valosta
Usein väitetään, että kärpäset levittäisivät tauteja, jos ne kävelevät esimerkiksi ruokien päällä. Suomessa tautiriski on kuitenkin olematon. Kärpäset eivät ole vaarallisia, mutta ärsyttäviä ne voivat olla.
Tuuletusikkunoissa on hyvä olla hyönteisverkot. Takapihan tai parvekkeen oveen voi myös asentaa edullisen, magneetilla kiinni pysyvän hyönteisverhon kesän ajaksi. Valo houkuttaa kärpäsiä puoleensa, joten illalla hämärässä ikkunaverhoista on hyötyä.
Asiantuntija: Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden dosentti Jari Haimi