Mieli oli avoin, kun valokuvaaja ja galleristi Anna-Katri Hänninen alkoi etsiä itselleen mökkiä muutama vuosi sitten. Sillä ei ollut väliä, sijaitsiko mökki saaressa tai mantereella, pääsisikö perille veneellä tai autolla. Mitä useampi kohde tuli koluttua, sitä selvemmäksi oma mielikuva kuitenkin tarkentui.

– Tarvitsen viikoittaisin annoksen luontoa. Työ on hektistä, olen paljon tekemisissä ihmisten kanssa. Luonnossa liikkuessani rentoudun ja irtaannun töistä, Hänninen kertoo.

Mikkelissä asuva Hänninen on viettänyt lapsesta saakka aikaa Saimaalla, joten mökkielämä oli tuttua. Mitään ei tuntunut silti löytyvän eteläisestä Savosta, valtakunnallisesta mökkitiheiköstä.  

Hännisellä oli kaksi kriteeriä: mökin välittömässä läheisyydessä ei saisi olla naapureita.

– En halunnut kuulla ihmisten tuottamia ääniä, ainoastaan luonnonääniä.

Sellaisia paikkoja ei ainakaan Saimaan rannoilta hevin löytyisi.

Mökillä ei saisi olla sähköjä.

–  En halua maksaa kalliita sähkönsiirtomaksuja. Vanhempani joutuvat maksamaan monen sadan euron laskun vuodessa, vaikka eivät edes vietä koko vuotta mökillä.

Kun sitten Etuovi-sivuston mökkivahti-toiminto esitteli puolivalmiin mökin runsaan puolen tunnin päästä kotiovelta, Hänninen ei empinyt hurauttaa paikan päälle.

–  Mökin etsiminen on kuin parisuhde. Sen huomaa, kun kohdalle kolahtaa se oikea.

Sinnikäs etsiminen päätyi tarjouksen tekoon ja lopulta kauppoihin. Syksyllä 2020 Hännisen omistukseen siirtyi puolen hehtaarin kokoinen tontti, jossa metsäjärven rannalla mäen päällä seisoi hirsiseinistä, lattiasta ja katosta koottu rakennelma. Unelma oli toteutunut, ainakin osittain.

Oman käden jälki tuo iloa ja säästöjä

Unelmien toteuttaminen jatkuu mökkiprojektin edetessä. Tehtävää piisaa pitkälle tulevaisuuteen, ennen kuin sauna lämpiää ja laiturille pääsee vilvoittelemaan. Hänninen haluaa mökistään mahdollisimman omavaraisen niin sähkön tuottamisen kuin vedensaannin suhteen. Ratkaisu on löytymässä katolle asennettavista aurinkopaneeleista ja suodatinsysteemistä, joka muuttaa humuspitoisen metsäjärven veden juomakelpoiseksi.

Mökin on näytettävä omalta. Se selkeni hänelle etsintävaiheessa: valmiissa kohteissa kaikki oli vimpan päälle – tai ainakin omistajien maun ja tarpeiden mukaista. Moni ratkaisu tuntui oudolta.

– Ehdin tehdä yhden tarjouksen toisesta mökistä, mutta olen onnellinen, ettei se mennyt läpi, Hänninen toteaa.

Nyt hän saa tehdä ”hauskimman osuuden” itse eli valita sisätiloihin tulevat materiaalit oman maun mukaan. Hirsiseinät hän aikoo jättää vuoraamatta, jotta ilma kiertää.

Puolitoistakerroksisessa, reilun 80 neliön mökissä sauna, oleskelutilat ja makuuparvi ovat saman katon alla. Lämpöä on luvassa varaavasta leivinuunista ja puuhellasta sekä talon keskelle muuratun tiiliseinän takana lämpiävästä saunasta. Hänninen uskoo, että niillä konstein torppa kyllä lämpiää.

Rakennustyöt hoituvat oman perheen voimin. Apua antavat isä ja sukulaisetkin, mutta pysyy vasara omassakin kädessä; Hänninen kertoo olleensa kisällinopissa taitavalla isällään.

– On ihanaa päästä tekemään käsillä ja nähdä valmis lopputulos. Se on myös yksi keino säästää. Oli huomattavasti edullisempaa ostaa pohja ja rakentaa itse loput. Samanveroinen mökki ei irtoaisi valmiina samalla summalla.

– Mökkikohdetta kannattaa aina käydä katsomassa paikan päällä. Kuvista ei kuule äänimaisemaa tai vieressä hurisevaa autotietä, sanoo valokuvaaja Anna-Katri Hänninen. Hän kävi kymmenissä kohteissa mökkiä etsiessään. 

Viiden vuoden taloudellinen projekti

Koronapandemia iski samaan aikaan kuin Anna-Katri Hännisen mökkihanke. Valokuvausalalla toimiva yrittäjä joutui vaihtamaan pankkia, sillä oma pankki ei myöntänyt lainaa mökinostoa varten. Kilpailutuksen jälkeen Hänninen otti lainan vapaa-ajanasuntoa varten Osuuspankista.

– Olin laittanut sivuun rahaa parin vuoden ajan mökkiä varten ja saanut säästöön käsirahan, joka oli kymmenen prosenttia lainasummasta. Sain säästettyä myös lainhuudatukseen, kaupantekoon, lohkontaan ja varainsiirtoon liittyvät kulut. Olen aina ollut kauaskatseinen ja säästänyt puskuria pahan päivän varalta.

Hänninen siirtää lainanlyhennystililleen kaksin-kolminkertaisen summan kuukaudessa.

– Kun olen saanut säästettyä lainan loppusumman, maksan kaiken kerralla pois.

Hänninen säästää myös rakentamista varten ja jakaa menoerät Excel-taulukkoon. 

– Rakentamiseen menevä summa ei ole vielä kokonaisuudessaan kasassa, mutta säästän säännöllisesti. Säästämisen näkökulmasta tämä on yhteensä noin viiden vuoden projekti.

Hyvinvoinnin ja rentoutumisen paikka

Pieni mökki yksinäisen järven rannalla on Anna-Katri Hänniselle täydellinen paikka palautumiseen ja rentoutumiseen. Ehkä mökillä voi tehdä etätöitäkin, kunhan aurinkopaneelit on asennettu ja tietoyhteydet pelaavat.

Hänninen opettaa valokuvausta ja ohjaa taidepajoja valokuvauksen ohessa ja toimii lisäksi markkinointivastaavana ja galleristina vanhempiensa taidegalleriassa GalleriArissa. Viime vuonna hän lisäsi galleriatoimintaan verkkotaidekurssit, jotka ovat saaneet hyvän vastaanoton kuvataideharrastajien keskuudessa.

Etätyöskentelyyn Hänninen ei kuitenkaan mökkiä hankkinut, vaan palautumiseen ja rentoutumiseen. Omalla mökillään hän voi huolehtia hyvinvoinnistaan ja tehdä mieliasioitaan, kalastaa, marjastaa ja sienestää. Mökillä voi samoilla luonnossa, tai vaikkapa vain kuunnella sateen ropinaa kattoa vasten.

Anna-Katri Hänninen osti mökin ilman sähköjä.
Etsitkö mökkiä? Katso myynnissä olevat vapaa-ajan asunnot OP Kodin sivuilta.

Lue myös:

Voiko mökille muuttaa?

Kirsi muutti mökille etätöihin: ”Yhtäkkiä päivässä onkin kaksi tuntia enemmän aikaa”