Koronavuosi muutti, kenties pysyvästi, työnteon tapoja. Onnekkaimmat etätyöläiset saattoivat vaihtaa kokonaan maisemaa.

Helsinkiläinen Kirsi Järvinen karisti keväällä kaupungin pölyt jaloistaan ja siirtyi avopuolisonsa kanssa lapsuutensa maisemiin Keski-Suomeen. Etätyöskentely puolison kanssa pienessä kaksiossa osoittautui nopeasti hankalaksi, ja perheen mökki Jyväskylän lähellä oli tyhjillään.

-Keväällä vallitsi pelon ilmapiiri. Oli epävarmaa, uskaltaako sitä mennä ollenkaan ulos. Mökille tuleminen oli vapauttavaa, saattoi mennä koiran kanssa ulos ovesta ilman pelkoa, että törmäisi keneenkään.

Järvinen työskentelee Messukeskuksessa tehden kansainvälisiä kongresseja, ja töitä on vallitsevan tilanteen vuoksi ollut vähänlaisesti. Hän on ollut lomautettuna lokakuusta lähtien.

Lomautukseen asti työt sujuivat luonnon helmassa mökillä paremmin kuin pitkään aikaan. Järvinen myöntää olevansa sielultaan maalaistyttö.

-Mökki on ollut henkireikä. Jos minut olisi lukittu kerrostalokaksioon koko vuodeksi, olisin varmaan tullut hulluksi, Järvinen arvelee.

Hän tietää olevansa etuoikeutettu, koska mahdollisuus maisemanvaihdokseen oli.

-Olen todella onnellinen, että minulla on tällainen paikka, mihin tulla.

Työergonomia hakusessa

Kahden aikuisen työt sujuivat mökillä mutkattomasti.

-Täällä on eri huoneita, eikä tarvitse mennä pyykkitelineen alle makuuhuoneeseen, kuten kaupungissa, Järvinen nauraa.

Järvisen perheen mökki on ennemminkin vapaa-ajan asunto. Hirsitalosta löytyy perusmukavuudet sähköstä juoksevaan veteen ja astianpesukoneeseen.

Mökin hankinnasta päätti aikoinaan Järvisen nyt jo edesmennyt äiti. Vanhemmat olivat yrittäjiä, joten vapaa-ajanviettopaikan piti olla lähellä. Niinpä sellainen hankittiin kävelyetäisyyden päästä kotitalosta.

-Äitini haaveili mökille muuttamisesta eläkkeelle päästyään, muttei koskaan ehtinyt toteuttaa unelmaansa.

Etätöitä varten mökille on tehty joitakin hankintoja, jotta yhteydet toimisivat ja työnteko sujuisi mahdollisimman vaivattomasti. Taloon hankittiin reititin ja kaupungista tuotiin satulatuoli työergonomian nimissä.

-Välillä siirrän työpisteen keittiön työtasolle. Leikkuulautaviritelmä nostaa läppäriä korkeammalle, jotta sen ääressä voi seistä.

Järvisen perheen mökki on ennemminkin vapaa-ajan asunto. Hirsitalosta löytyy perusmukavuudet sähköstä juoksevaan veteen ja astianpesukoneeseen.

Luonto auttaa jaksamaan

Järvinen nauttii myös etätöiden mahdollistamasta ylimääräisestä ajasta ja lähellä olevan luonnon tuomasta energiasta. Mökki on pienen järven rannalla, jonka maisemissa sielu lepää.  

-Nämä ovat lapsuuteni maisemia, metsät ja tiet ovat tuttuja. Ennen lomauttamista tein kahdeksan tunnin työpäivän, jonka jälkeen oli ihana vain astua ulos suoraan metsään.

Pariskunnasta on ollut antoisaa seurata luontoa työnteon lomassa. Pihan poikki juokseva kauris ilahduttaa joskus etätyöläisiä.  

-Kerran seurasimme kolmea hirveä, jotka olivat aina tiettyyn aikaan järven toisella puolella.

Eniten Järvistä ja hänen puolisoaan ilahduttavat linnut, sillä he ovat molemmat lintuharrastajia.

-Meillä ei ole koskaan ollut tällaista tilaisuutta seurata lintuja kevät- ja syysmuuton eri vaiheissa ja talviruokinnassa. Kun toinen naputtaa tietokonetta, toinen saattaa bongata yli lentävät kurjet ja sitten toinenkin juoksee ikkunaan pällistelemään niitä.

Kaksi tuntia ylimääräistä aikaa

Mökkielämä eroaa kaupunkielämästä myös ajankäytön suhteen. Mökillä pari nauttii aina aamupalan rauhassa pöydän ääressä ennen työpäivän alkamista.

-Kaupungissa kahvit vedetään ykkösellä kurkusta alas ja lähdetään kohti metroa.

Ennen etätöitä Järvisellä meni työmatkaan aikaa 45 minuutista tuntiin.

-Yhtäkkiä minulla onkin kaksi tuntia enemmän aikaa joka päivä ja sen ajan voi käyttää mihin vain, Järvinen iloitsee.

Hän kokee, että työntekokin on mökillä tehokkaampaa.

-Häiriötekijöitä on vähemmän kuin avokonttorissa.

Mökillä Järvinen on voinut käyttää lomautuksessa vapautuneen ajankin hyödyksi.

-Perheeni asuu tässä lähellä ja olen voinut auttaa lyhyelläkin varoitusajalla. Voin vahtia siskon lapsia ja olen kuljettanut veljen lapsia harrastuksiin. Uskon, että sisarukset ovat iloisia saadessaan apukäsiä ja lapsetkin tyytyväisiä.

Uusi normaali

Mökkielämä kaukana Helsingin vilskeestä on opettanut myös rauhoittumaan.

-Täällä ei höntyillä eikä lähdetä tekemään jokaista impulssiostosta, sillä lähin kauppa on kaukana. Jos maito loppuu, niin se loppuu.

Vielä alkuvuodesta Järvinen ei usko palaavansa töihin, mutta jossakin vaiheessa elämä palautuu jälleen normaaliksi. Tai ainakin normaalimmaksi.

-Mikä sitten onkaan uusi normaali.

Vuosi saattoi nimittäin muuttaa koko työkulttuuria vapaampaan suuntaan.

-Korona-aika on avannut silmiä monessa suhteessa. Se on herättänyt ymmärtämään, ettei työ aina vaadi läsnäoloa tietyssä paikassa.

Järvinen toivoo, että yhä useampi saisi vapauksia tehdä töitä omalla tyylillään, valitsemassaan paikassa.

-Toivon, että tämä antaa mahdollisuuksia uusiin työnteon tapoihin, emmekä palaa samaan oravanpyörään.

 

-Yhtäkkiä minulla onkin kaksi tuntia enemmän aikaa joka päivä ja sen ajan voi käyttää mihin vain, Kirsi Järvinen iloitsee.

Lue myös:

Samaan aikaan kaupungissa ja luonnossa: Sanna nauttii mökkielämästä metrolinjan varrella

”Innoistuin remontoimaan kotona” – näin suomalaisten kulutus muuttui koronan takia