– Kuluttajien ostaminen on muuttunut suunnitelmallisemmaksi ja kaupassa käydään harvemmin. Elintarvikkeita ja päivittäistuotteita ostetaan nyt selvästi pidemmäksi ajanjaksoksi kerrallaan, kertoo OP:n korteista ja kuluttajarahoituksesta vastaava liiketoimintapäällikkö Teemu Korte.

Tutulta kuulostaa, sanoo Antti, 41. Kaupoissa ei ole tullut käytyä katselemassa, että löytyisikö jotain, vaan ostoksia on suunniteltu etukäteen paljon tarkemmin kuin ennen.

– Lisäksi korona-aika on saanut meidät ostamaan paljon enemmän jopa päivittäistavaroita tilaamalla niitä verkkopalveluiden kautta.

Myös Vuokon, 54, ostokset painottuivat maalis-toukokuussa lähinnä kerran viikossa tapahtuviin ruokaostoksiin, koska esimerkiksi kirpputorit olivat kotipaikkakunnalla kiinni.

Minna, 33, on huomannut, että korona-ajan takia omasta rahankäytöstään on tullut tietoisemmaksi kuin ennen. Ruokaan kuluu jonkin verran entistä enemmän rahaa. Bensaan eli autoiluun on mennyt vähemmän rahaa kuin ennen. Vastaavasti hän harkitsee uutta polkupyörää tai sähköpyörää.

– Edellinen on ostettu opiskeluaikana ja alkaa olla jo aika romu, eli joka kevät on pitänyt korjata jotain.

Verkkokauppa toimii

Korona-aika näkyi verkkokaupoissa niin, että muut kuin matkustamiseen liittyvät korttiostot lisääntyivät. Matkojen sijaan verkkokaupoista tilattiin ruokaa ja päivittäistavaroita sekä viihdettä, elektroniikkaa, vaatteita, urheilutarvikkeita ja sisustustavaroita.

Esimerkiksi Tero, 33, säästi reissujen ja hotellien hinnoissa, mutta innostui tylsistyksissään remontoimaan kotona lisääntyneen vapaa-ajan vuoksi.

– Oikeasti hienot tapetit maksavat yllättävän paljon, Tero pohtii.

Myös Laura, 30, on huomannut, että rahaa on kulunut nyt enemmän kotiin kuin ulkomaailman asioihin. Krakovan ja Yhdysvaltojen reissusta säästyneet rahat hän käytti niihin yöpöytiin, jotka hän oli pitkään harkinnut ostavansa.

– Kun tajusin reissujen peruuntuvan, uskalsin sijoittaa yöpöytiin vaadittavan summan. Muussa tilanteessa tuskin olisin ostanut monen sadan arvoiset pöydät.

Ostoslistalle tulivat myös pimennysverhot.

– Verhot pistin tilaukseen sen takia, että haluan vaikean kevään jälkeen minimoida uniongelmat.

Kodin tarvikkeiden lisäksi Laura teki piensijoittajana joitakin osakekauppoja ja aikoo sijoittaa maltillisesti rahastoihin.

Tarkkaa taloutta

Niin ikään Heikin, 65, perheellä rahaa on jäänyt säästöön. Itäisille maille suunnatut matkat peruuntuivat, ja pakastinta syödään nyt tyhjäksi, jotta siihen mahtuisi taas seuraavan suven marjat.

Ihmisten kuluttaminen on osittain alkanut jo palautua. Se näkyy esimerkiksi ruokakauppa-, polttoaine- ja apteekkiostoksissa. Sen sijaan taksiliikenteen osuus maksukorttitapahtumissa ei ole vieläkään lähtenyt nousuun.

– Parturipalvelut ovat meillä jääneet pois, samoin ravintolakäynnit. Eikä kumpikaan ole ainakaan vielä lisääntynyt, vaikka sulkuja on hiukan purettu, Antti pohtii.

Jounin, 34, korona-aika sai laskemaan rahansa tarkkaan. Kesäsuunnitelmia ei ollut lyöty lukkoon, mutta niihin kerätyt säästöt hän varasi arjen pyörittämiseen lomautuksen ajalta. Kaupassa piti kulkea taskulaskin esillä. Kun yhteiskunta ja tulevaisuus edelleen vakautuvat, Jouni aikoo jättää kulutukseensa jotain korona-aikana opittua.

– Ehkä sitä joskus saisi ostettua säästöpossunkin.

Koronakriisi on näkynyt paitsi ostoksissa, myös niiden maksamisen tavassa. Sosiaalisten kontaktien välttelyn vuoksi käteisnostot ovat vähentyneet puoleen, kun taas maksukorttien käyttö on lisääntynyt. OP:n maksukorttidatan mukaan kuluttajien keskiostos on noussut neljäsosan. Tieto koostuu noin 2,5 miljoonan kortin tapahtumatiedoista, mikä kattaa suurimman osan OP:n korteista.

Paljonko sinulla kuluu kuukaudessa pakollisiin menoihin ja hupeihin? Jääkö rahaa säästöön? Talouden tasapaino auttaa sinua hahmottamaan millaisia tuloja ja menoja sinulla on.