Vaikka viime talvet ovat olleet etenkin eteläisessä Suomessa lauhoja, painuvat lämpötilat ajoittain pakkaselle ja putket jäätyvät. Putket voivat jäätyä jo pikkupakkasilla, ja eritoten pakkasen kiristyessä nopeasti.

Jos putken tilavuus ei riitä vastaanottamaan jäätymistä tai lämpölaajenemista, putki alkaa vuotamaan sulaessa. Lumi on hyvä eriste maan pinnalla ja estää routaa menemästä syvemmälle. Sen sijaan lumeton talvi ja kireät pakkaset ovat putkien kannalta huono yhdistelmä.

– Jos putket on hyvin eristetty ja routarajan alapuolella maassa, niiden jäätyminen ei ole todennäköistä. Jos talossa on kuitenkin tehty esimerkiksi remonttia, pihaa on kaivettu ja putkia on siirretty lähemmäksi maan pintaan tai koteloitu pois lämpimistä tiloista, riski jäätymiselle kasvaa, toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas Omakotiliitosta toteaa. 

Tähtikunnas antaa vinkit putkien jäätymisen estämiseksi. 

1. Poista viima ja huolehdi lämmityksestä

Kylmä ilmaviima on putkelle pahasta ja jäädyttää putket nopeasti. Huolehdi siitä, ettei viima pääse puhaltamaan putkeen.

Sijoita pakkasilla ylimääräinen lämpöpatteri tilaan, jossa epäilet putkien jäätyvän. Ota huomioon laitekohtaisesti tarvittavat suojaetäisyydet. 

Varmista, että lämmin ilma pääsee kiertämään ja lämmittämään ulkoseinän tai oven lähistöllä olevia putkia. Karsi siis putkien ympärillä oleva tavarapaljous.

2. Jos talo tai mökki on viikonkin ilman valvontaa

Jos talo tai mökki jää yli viikoksi tyhjilleen, sulje rakennuksen sisällä olevan käyttövesiverkoston sulkuventtiili tai kytke käyttövesipumppu pois käytöstä. Muussa tapauksessa huolehdi, että taloa vahtii joku poissa ollessasi ja käyttää myös vettä.

3. Jos talo tai mökki on ilman lämmitystä koko talven

Jos rakennuksessa ei ole ylläpitolämmitystä talvella, tyhjennä vesijohtoverkosto ja kaikki lvi-laitteet huolellisesti sekä sulje rakennuksen ulkopuolella oleva tonttivesijohdon sulkuventtiili tai kytke käyttövesipumppu pois käytöstä hyvissä ajoin ennen talvea.

4. Entä jos putket kuitenkin jäätyvät?

Älä ryhdy omin päin sulattelemaan putkia, vaan kutsu paikalle lvi-alan asiantuntija. Sulje vesiverkoston sulkuventtiili, etteivät putket sulaessaan pääse tekemään enempää vahinkoa.

5. Huolehdi nämä asiat jo ennen pakkasia

Jos epäilet, että putket ovat alttiita jäätymiselle, asiaa ei kannata unohtaa pakkasten lauhduttua keväällä. Varmista hyvissä ajoin ennen talvikautta, että putkien eristykset ovat kunnossa ja lisäeristä ne tarvittaessa.

Putkiin on mahdollista asennuttaa sähkövastukset, jotka pitävät ne talvipakkasillakin sulana.

Janne Tähtikunnas muistuttaa vielä, että maalaisjärjellä pärjää pitkälle, kunhan asiaan kiinnittää huomiota etukäteen.

Kotivakuutus on turva kodille ja kodin tavaroille. Kotivakuutuksella suojaat kodin rakenteet, huoneiston osat ja irtaimiston esimerkiksi vesi- ja palovahingon varalta. Lue lisää kotivakuutuksesta.

Lue myös:

Tyhjää huonetta voi lämmittää pihimmin – tuo selvää säästöä lämmityskuluihin

Vinkit sähkön kulutuksen pienentämiseen

Ota selvää sähkösopimuksista, vertaile ja säästä

Juttu on julkaistu 15.1.2021 ja sitä on päivitetty 22.11.2021.