Energiakriisi koettelee maailmaa, ja sähkölasku tavoittelee taivaita. Moni miettiikin, millainen sähkösopimus olisi edullisin ja miten sopimus tai asumismuoto vaikuttavat sähkön hintaan. Olisiko sähköyhtiöiden toimitusvelvollisuussähkö edullisin vaihtoehto?

− Sähkömarkkinoilla on toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia, määräaikaisia sopimuksia ja pörssisähkösopimuksia, luettelee Kilpailu- ja kuluttajaviraston johtava asiantuntija Jukka Kaakkola.

Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa sähköllä on kiinteä hinta. Sähkönmyyjä voi korottaa tai laskea hintaa ilmoittamalla siitä asiakkaalle kuukauden ennakkovaroituksella.

Pörssisähkösopimuksessa sähkön hinta taas perustuu jatkuvasti vaihtuvaan sähkön pörssihintaan.

Määräaikaisessa sopimuksessa on kiinteä hinta, joka pysyy samana koko sopimuksen voimassaoloajan. Sopimus on joko kuuden kuukauden, vuoden tai kahden vuoden mittainen. Kaakkolan mukaan määräaikaisia sopimuksia on nyt niukasti tarjolla.

− On vaikeaa neuvoa, mikä sähkösopimus tulisi edullisimmaksi. Itse varoisin tekemästä pitkää kahden vuoden määräaikaista sopimusta. Jos sähkön hinta kääntyykin kiinteähintaisen sopimuksen voimassaoloaikana laskuun, asiakas ei silloin hyödy siitä, Kaakkola toteaa.

Tarkista toimitusvelvollisuussähkön hinta

Kaakkolan mukaan kaikilla paikallisilla sähköyhtiöillä, jotka ovat alueellaan pääasiallisia sähkönmyyjiä, on oltava niin sanottu toimitusvelvollisuustuote.

− Se tarkoittaa, että esimerkiksi helsinkiläisellä Helenillä on oltava tarjolla kohtuuhintainen sähkösopimus oman toimialueensa asiakkaille. Aina toimitusvelvollisuussähkö ei kuitenkaan ole halvin vaihtoehto.

Kaakkolan mukaan sähköyhtiön ei automaattisesti tarvitse tarjota toimitusvelvollisuussähköä, vaan asiakkaan pitää itse osata etsiä tietoa esimerkiksi sähköyhtiön verkkosivuilta. Jos on uusimassa sähkösopimusta, toimitusvelvollisuussähkön hinta on hyvä tarkistaa oman alueen sähkönmyyjältä. Pääasiallisen sähkönmyyjän on myytävä alueellaan toimitusvelvollisuussähköä myös niille, jotka ovat aiemmin ostaneet sähkönsä joltain muulta sähköyhtiöltä. 

Sähkön hintoja kannattaa vertailla, jotta löytää itselleen parhaan sopimuksen.

− Energiaviraston sahkönhinta.fi -palvelussa voi vertailla sähkön hintaa postinumeron, sähkösopimuksen, vuosikulutuksen ja asuinmuodon mukaan.

Pörssisähkön käyttäjä hyötyy edullisista vuorokaudenajoista

Jos asuu omakotitalossa tai viihtyy mökillä, jossa käytetään suorasähköä pörssihintaan, voi säästää merkittävästi käyttämällä sähköä yöllä klo 24–06.

− Tällä hetkellä sähkö on ollut halvinta öiseen aikaan, mutta on tietysti mahdollista, että se voi muuttua jatkossa, Kaakkola sanoo.

Eniten sähköä kuluttavat toiminnot, eli kodin ja veden lämmitys, kannattaa pörssisähkön käyttäjän kohdistaa vuorokaudenaikoihin, jolloin sähkö on halvinta.

Sähkön hinta on korkeimmillaan päivällä, jopa 0,50–0,60 euroa kilowattitunnilta, mutta yöllä se voi laskea jopa 0,20–0,30 euroon kilowattitunnilta, tai reilusti sen allekin. Sähkön pörssihintaa voi seurata esimerkiksi sahko.tk-sivuilta.

Kaakkola neuvoo käyttämään digitaalisia kulutusjoustopalveluita. Niiden avulla voi nähdä sähkön tuntihinnan ja optimoida sen perusteella omaa sähkönkäyttöään tai ne voivat jopa automaattisesti ohjata sähkönkäyttöä tai sen ostamista. Palveluita voi tiedustella esimerkiksi omasta sähköyhtiöstä.

− Vaikka ei käytäkään pörssisähköä, on näistä palveluista etua. Yhteiskunnan kannalta nyt on hyvä käyttää sähköä silloin, kun se on halvinta, Kaakkola sanoo.

Kovilla pakkasilla yösähkön käyttö voi olla ongelma, jos koti ehtii päivällä viiletä liikaa. Kaukolämmössä olevassa kerros- tai rivitalossa yösähköstä ei ole hyötyä.

Helpotusta sähkölaskuun valtion tuilla

Sähkölaskun summa koostuu sähkön myynnin osuudesta, sähkönsiirrosta, sähköverosta ja arvonlisäverosta.

Hallitus on päättänyt laskea sähkön arvonlisäveron kymmeneen prosenttiin nykyisestä 24 prosentista. Arvonlisäveron alennus koskee joulu–huhtikuuta.

Myös verotuksessa otetaan käyttöön väliaikainen sähköenergialaskujen perusteella myönnettävä kotitalousvähennys. Vähennystä voi hakea, jos kodin sähkölasku tammi-huhtikuun aikana ylittää 2 000 euroa ja on enintään 6 000 euroa. Vähennysprosentti on 60. Esimerkiksi 4 000 euron laskusta vähennys olisi 60 prosenttia 2000 eurosta eli 1200 euroa ennen kotitalousvähennyksen 100 euron omavastuuta. 

Niille kotitalouksille, jotka eivät voi täysimääräisesti hyödyntää verovähennystä, otetaan käyttöön Kelalta haettava väliaikainen sähkötuki.