Sähkölasku on ehtinyt kirpaista jo monien kukkaroa. Syynä sähkön hinnan nousuun on etenkin Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa ja siihen liittyvä puute maakaasusta Keski-Euroopassa. Lisäksi Euroopassa koettiin poikkeuksellista energiapulaa jo ennen Venäjän hyökkäyssotaa, mikä on nostanut sähkön hintaa jo vuodesta 2021 lähtien.

Sähkömarkkinoilla on toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia, määräaikaisia sopimuksia ja pörssisähkösopimuksia. Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa sähköllä on kiinteä hinta. Sähkönmyyjä voi korottaa tai laskea hintaa ilmoittamalla siitä asiakkaalle kuukauden ennakkovaroituksella. Pörssisähkösopimuksessa sähkön hinta taas perustuu jatkuvasti vaihtuvaan sähkön pörssihintaan.

Aluksi sähkön korkea hinta on koetteli niitä kuluttajia, joiden sähkösopimus oli sidottu pörssisähkön hintaan. Nyt hinnat ovat nousseet myös määräaikaisissa sähkösopimuksissa.

Asiantuntijat ovat verranneet sähkösopimuksen tekemistä osakkeiden ostoon: täydellistä aikaa tehdä sopimus tai ostaa osakkeita on äärimmäisen vaikea ennustaa, ja valintaa seuraa aina riski.

Mitä siis voisi tehdä, jotta sähkölaskun saisi pidettyä kohtuullisuuden rajoissa asui sitten kerrostalossa, rivitalossa tai omakotitalossa?

Vinkit sähkönkulutuksen pienentämiseen

Sähköllä toimiva kodintekniikka, kuten esimerkiksi lattialämmitys ja ilmanvaihtolaitteet, haukkaa suurimman osan arjessa kulutetusta sähköstä. 

– Harva tulee ajatelleeksi, että kylpyhuoneen lattialämmitykseen kuluva energia voi olla melkein puolet kuukauden sähkölaskusta. Ylipäätään kaikki lämmitykseen liittyvä vie eniten sähköä, sanoo Motivan energiatehokkuuden asiantuntija Päivi Suur-Uski.

Myös sähkökiuas on Suur-Uskin mukaan kodin suurimpia sähkönsyöjiä. Jos kodissa taas on vain peruselektroniikkaa ja sähkölaitteita, niiden osuus on selvästi pienempi.

Jos tuloilman lämpötila säädetään suositusta korkeammalle, se on ihan tarpeetonta energian tuhlausta.

Uudemmista asunnoissa on usein ilmanvaihtolaitteita tai huoneistokohtainen ilmanvaihto. Tekniikka on hieno asia, mutta sitä pitää osata käyttää.

– Jos asetukset ovat jostain syystä väärät, laite voi kuluttaa melkoisen määrän energiaa, eikä sitä välttämättä edes huomaa.

Suur-Uski antaa esimerkin: tuloilman lämpötila. On suositus, että ilmanvaihtolaitteen asuntoon työntämä raikas ilma olisi 17–18-asteista. Sen jälkeen asunnon lämmitys lämmittää myös ilman reiluun 20 asteeseen.

– Jos tuloilman lämpötila säädetään suositusta korkeammalle, se on ihan tarpeetonta energian tuhlausta.

Lämmitä oikein, älä harakoille

Suurimmat säästöt kotitalouksien sähkönkulutuksessa saadaan Suur-Uskin mukaan silloin, kun lämmityksestä ja ilmanvaihdosta vastaavat tekniset laitteet – ja niiden käyttötaito – on kunnossa. 

Pidä huoli, ettei lämpö karkaa niille kuuluisille harakoille, ja tarkista huonekohtaiset lämpötilat. Talvipakkasilla voi käyttää ihan hyvin lämpöisiä vaatteita myös sisällä, eikä olla shortseissa. Ja jos makuuhuoneen saa säädettyä muita huoneita viileämmäksi, se auttaa myös nukkumaan paremmin. 

Usein ikiakaiset lämmityskeinot voittavat hinnan lisäksi myös mukavuudessa. Jos kodissa on takka tai kakluuni, kannattaa sitä talvipakkasilla ehdottomasti käyttää.

– Kuution säkissä ostetuilla klapeilla lämmittäminen tulee varmasti edullisemmaksi kuin sähkölämmitys, ja onhan se tunnelmallisempaa.

Mieti laitehankintoja ja seuraa sähkönkulutusta

Suur-Uskin mukaan tämä syksy ja talvi ovat osoittaneet selvästi, ettei energiaa ole rajattomasti ja tuhlattavaksi. Oman sähkönkulutuksen miettiminen vaikuttaa oman talouden lisäksi sekä energian riittävyyteen että ilmastoon.

Hän neuvoo miettimään aina uusia kodinkoneita hankkiessa, millaiset energiamerkinnät niissä on. Ja kuinka iso pesutorni tai jääkaappi-pakastin omaan talouteen todellisuudessa tarvitaan.

Omaa sähkönkulutusta ei voi hahmottaa, jos sitä ei seuraa. Se on Suur-Uskin mukaan edelleen asia, jota valitettavan harva ihminen tekee.

– Sitä meidän kaikkien pitäisi seurata tarkemmin. On mahdotonta sanoa, onko onnistunut alentamaan sähkönkulutusta, jos ei ole mitään mihin verrata. 

Kulutuksen näkee sähkölaskusta, mutta vielä parempi sitä olisi tutkailla sähköyhtiön verkkosivujen tai applikaation tarjoaman seurantapalvelun avulla. Silloin kulutuksen perässä pysyy viikko-, päivä- ja jopa tuntitasolla.

– Sähkönkulutuksen seuraaminen eli oman tason tietäminen on ykkösasia heti sähkösopimuksen säännöllisen kilpailuttamisen jälkeen. 

Varaudu taloudellisesti 

Yllätyksellisiin menoihin varautuminen voi kuulostaa jälkiviisaalta nyt, kun kädessä on huima sähkölasku. Sähkön hinnan tämän talven piikki ei kuitenkaan ole ainoa yllätys, joka elämässä tulee eteen. Mitäpä jos voisi varautua seuraavaan.

– Olisi hyvä, jos tilillä olisi vähintään parin kuukauden nettopalkan verran rahaa. Käteispuskuri tuo mielenrauhaa ja antaa varmuuden, että on valmistautunut elämässä vastaantuleviin yllätyksiin, sanoo OP-Henkivakuutuksen myynnistä ja tarjoomasta vastaava Katja Taponen.

Yllätysten ei Taposen mukaan tarvitse aina olla negatiivisia. Puskuri tilillä voi olla myös mahdollisuus toteuttaa haave ja unelma, joka jonain päivänä eteen tulee.

Yksi hyvä keino arjessa huomaamattomaan mikrosäästämiseen on OP-mobiilissa avattava Säästölipas. Se tarkoittaa, että jokaisesta korttiostoksesta menee tietty euromäärä säästöön. Summan voi määritellä itse.

– Senkin voi määritellä, meneekö raha säästötilille vai esimerkiksi rahastoihin. Pitkäjänteiseen sijoittamiseen sopivat rahastot ja sijoitusvakuutukset ovatkin toinen hyvä keino hallita ja luoda omaan taloudenhoitoon suunnitelmallisuutta sekä vaurastua, Taponen sanoo.

Taposen mukaan arkisen taloudenhoidon suunnittelu ei vaadi sen innovatiivisempia asioita kuin kynän ja paperin – ja jos on oikein hurja, voi laatia tietokoneella excelin.

– Tee tarkka budjetti siitä, kuinka paljon rahaa tulee ja kuinka paljon sitä kuluu pakollisiin menoihin. Joskus tulee tiukempia aikoja, ja silloin on karsittava ylimääräisistä niin sanotuista hupikuluista, Taponen sanoo.

– Tilapäisesti vaikeassa tilanteessa ei ole järkevää myydä asuntoa tai autoa, vaan voi miettiä pienempiä ja helpommin toteutettavia säästökeinoja.

Vaihtoehtoja on useita: ruoan ja eväiden tekeminen itse lounasravintolassa syömisen sijaan, harrastustavaroita voi ostaa käytettynä ja itselle jo tarpeettomia voi myydä suosituilla nettikirpputoreilla.

– Hetkeksi tehty shoppailulakko ja minimalistinen elämä voi tuntua yllättävän palkitsevalta ja inspiroivalta. Turhan kulutuksen lopettaminen tuo hyvän mielen ja voi saada miettimään ihan toisella tavalla maailman kantokykyä. Tavaroiden ostaminen ei ole enää trendikästä.

Lopuksi Taponen muistuttaa järkevyydestä: tasapaino on tärkeämpi asia kuin se, että pitää vyön koko ajan niin kireällä, ettei muuta pysty miettimään kuin seuraavaa säästökohdetta. 

– Taloutta hoitavat parhaiten ne, jotka sitä miettivät. Näitä asioita ei kannata lykätä. Käytä suunnitteluun aikaa, keskustele läheisten kanssa, laadi budjetti ja elä sen mukaan. Aluksi se voi tuntua raskaalta, mutta kun se on tehty, on yksi iso huoli vähemmän, Taponen kannustaa. 

Näin hallitset sähkönkulutusta – seitsemän hyödyllistä vinkkiä:

  • Säädä ilmalämpöpumppu tavoittelemaan muutamaa astetta korkeampaa lämpötilaa kuin sähkölämmitys. Näin varmistut siitä, että ilmalämpöpumppu korvaa tehokkaasti esim. sähköpattereilla tuotettua lämpöä.
  • Vaihda vanhat jaksottain kuumaksi lämpenevät sähköpatterit uusiin tasaisesti lämmittäviin ja tarkasti säätyviin laitteisiin. Älytermostaateilla varustettujen pattereiden lämpötila-asetuksen voit ohjelmoida eri lämpötiloihin oman viikkorytmisi mukaisesti ja saada näin säästöä.
  • Säädä tilojen lämpötilat oikein. Varastossa voi riittää 12 astetta, autotallissa ehkä jo 5 astetta. Oletko testannut 18 asteen lämpötilaa makuuhuoneessa? Yhden asteen alentaminen pienentää lämmönkulutusta noin viisi prosenttia.
  • Viikon lomareissun ajaksi voit säätää lämpötiloja alaspäin ja koneellisen ilmanvaihdon poissaoloasetukselle. Lämpötilaa säädettäessä on tärkeää tuntea oma talo, etteivät putket pääse jäätymään paukkupakkasten aikaan. Voit myös asentaa poissaolokytkimen, joka säätää talon asetukset automaattisesti.
  • Pidä kylpyhuoneen ovi kiinni, jos asut kaukolämmitteisessä talossa, jossa on sähköinen lattialämmitys: muuten lämmität sähköisellä lattialämmityksellä muitakin tiloja. Tarkista, että siirtoilmareitti eli esimerkiksi rako kylpyhuoneen oven alla on riittävä, jotta kylpyhuoneen ilma vaihtuu.
  • Säädä käyttövesivaraajan lämpötila sellaiseksi, että saat kaikista hanoista 55 asteista lämmintä vettä. Tämä riittää legionellabakteerin ehkäisyyn, ja korkeampi lämpötila hukkaa suotta energiaa. Säädä lisäksi hanojen virtaamat tarpeen mukaisiksi hanakohtaisesti vakiovirtaussuuttimilla tai talokohtaisesti paineenalennusventtiilillä.
  • Jos käytät tuntihintaista sähkösopimusta (ns. pörssisähkösopimus), voit pienentää sähkölaskua hankkimalla laitteiston, joka painottaa lämmitystä edullisimpien sähkön tuntihintojen aikaan.                                             

Vinkit antoi Teemu Kettunen, Motiva, energiatehokkuuden asiantuntija

Piditkö artikkelista? Tilaa maksuton OP Median uutiskirje, ja saat sähköpostiisi ajankohtaiset vinkit oman taloutesi hallintaan sekä asumiseen kerran viikossa.

Lue myös:

Ota selvää sähkösopimuksista, vertaile ja säästä

Aiotko säästää energiaa tulevana talvena? Vältä nämä neljä yleistä virhettä

Patterit kuumana? Kaksi laskelmaa kertoo, miten ilmalämpöpumppu tuo säästöä lämmityskuluihin

Artikkeli on julkaistu 16.12.2021 ja sitä on päivitetty mm. sähkön hinnan nousun syillä 22.11.2022.