Rakennusalan tuntevalle kynnys oman projektin käynnistämiselle voi olla korkea. Sitä se oli myös Ilkalle, joka työskentelee kiinteistöhankkeiden kehityksen parissa. Suurten rakennushankkeiden rinnalla oli kuitenkin jo jonkun aikaa elänyt haave omasta loma-asunnosta, joka voisi yhdistää perheen, ystävät, työn ja vapaa-ajan.

Olen rakennuttanut valtavan määrän huviloita, asuntoja ja kaikenlaisia projekteja. Mun on hirveän hankala lähteä tekemään omaa hanketta. Mutta nyt kun on kyse kesämökistä, missä voin itse viettää aikaa, rauhoittua ja tehdä työni sieltä käsin, niin se on syy tähän projektiin, Ilkka jakoi ajatuksiaan ennen rakentamisen alkua.

Alun perin loma-asunnon oli tarkoitus nousta Nummelaan, mistä Ilkka ja hänen silloinen puolisonsa Marjut ostivat tontin. Töiden alettua markkinoille kuitenkin ilmeni houkuttelevampi tontti Hirsalasta, Kirkkonummelta.

Nummelan tontin rakentamisesta oli tehty jo päätös ja maatöitä oli tehty, kunnes tuli tämä Hirsalan tontti myyntiin. Marjut bongasi sen välittäjän sivuilta ja sitä käytiin katsomassa. Siltä seisomalta soitin välittäjälle että tämä otetaan, Ilkka muistelee.

Ei tarvitse ihmetellä, miksi tällainen täyskäännös oltiin valmiita tekemään. Länteen avautuva merenrantatontti oli unelmien täyttymys. Tavoitteena on, että tontille nousee loma-asunto 12 kuukaudessa, miljoonalla eurolla.

Aurinkotervehdys syntyi tutun arkkitehdin piirtopöydällä

Päärakennuksesta, vierastalosta ja saunarakennuksesta koostuvan kompleksin suunnitelmat piirtyivät arkkitehti Tuomas Silvennoisen käsin. Arkkitehti ei valikoitunut ihan summanmutikassa, sillä Ilkka oli työskennellyt hänen kanssaan yhdessä lukuisissa projekteissa aiemmin.

Hän on hyvä ystävä nykyään. Jo ennen kuin olin saanut tätä Hirsalan tonttia hankittua, mulle oli itsestään selvää, että Tuomas suunnittelee kohteen.

Loma-asunnon nimi, Aurinkotervehdys, selittyy länteen päin avautuvilla, lattiasta kattoon asti ulottuvilla ikkunoilla. Auringon matkaa voi seurata oleskelutilasta vaikka koko päivä, aina noususta laskuun.

Se on tämän talon idea, että se nousee kohti aurinkoa. Ja siinä oikeasti tervehditään aurinkoa aamusta iltaan asti, Tuomas avaa visiotaan.

Aurinkotervehdys ei nouse tavallisten perustusten päälle, vaan ympäröivän luonnon säästämiseksi maahan upotetaan 100 teräspaalua, jotka kannattelevat rakennuksia ja niitä yhdistävää massiivista, 400 neliömetrin kokoista terassia.

Grand_Designs_Suomi_S1_Eps4_005.JPG
Juontaja Samppa Lappalainen vieraili Hirsalan tontilla pohjatöiden aikaan.Caption

Budjetti venyy, aikataulu ei

Kesällä, projektin alkuvaiheessa tavoitteena on, että jouluun mennessä Hirsalassa olisi katto pään päällä, ikkunat paikallaan ja sisätyöt hyvässä vauhdissa. Totuus on kuitenkin toinen. Rakennuksen hirsirunkojen pystytys käynnistyy vasta joulukuussa, sillä työmaalla odoteltiin hirsitoimitusta. Viivästystä aiheuttivat sekä päärakennuksen kattorakenteen pohdiskelu että yleinen maailmantilanne.

Vähemmän yllättäen materiaalien hinnannousulta ei myöskään voitu välttyä. Tässä vaiheessa näytti siltä, että budjetti venyisi 100 000 – 150 000 euroa pitkäksi.

Vastoinkäymisistä huolimatta Ilkka pysyy tiukkana aikataulun suhteen – Aurinkotervehdyksestä tullaan nauttimaan tulevana kesänä.

Luonto monin tavoin lähellä

Luonnon kunnioittaminen ja ekologisuus ovat läsnä myös rakennusvaiheessa. Eristämiseen käytettävä materiaalia on valmistettu kierrätetyistä sanomalehdistä. Juontaja huomauttaa, että materiaali on myös kumarrus vanhan ajan rakentamiselle.

Aikanaan sanomalehdillä eristettiin siten, että vanhat sanomalehdet vain laitettiin vintille ja lattiaan.

Poikasmiesboksi muuttuukin yhteiseksi projektiksi

Juontaja Samppa Lappalainen vitsailee, että rakennusprojektin alussa vaikutti siltä, että Ilkan unelmien kesäasunnosta tulee poikamiesboksi. Elämän käänteitä ei aina kuitenkaan voi ennustaa, ja kesken rakennusprojektin Ilkka ja Marjut palasivat yhteen.

Olimme yhdessä silloin, kun etsimme tontteja. Sitten projektista riippumattomista syistä meidän tiemme erosivat joksikin aikaa. Kun palasimme syksyllä yhteen, niin teimme vielä arkkitehdin kanssa suunnitelmiin lopulliset ratkaisut yhdessä, Marjut avaa tilanteen kulkua.

Marjut otti projektissa vastuulleen Aurinkotervehdyksen sisutuksellisia elementtejä.

Ile oli enemmän kuin tyytyväinen, kun sai ne pois omista käsistään. Se ei hänelle ehkä ole kaikista mieluisin homma tässä projektissa, hän naurahtaa.

Vaikuttava lopputulos

Valmis Aurinkotervehdys on vähintäänkin vaikuttava näky. Kaikki kolme rakennusta istuvat kauniisti ympäröivän luonnon keskelle, ja massiivinen terassi tekee niistä upean ja käytännöllisen kokonaisuuden. Jo vierastuvan esittely nostaa juontaja Sampan mukaan riman päärakennuksen suhteen korkealle, ja saunasta avautuvaa näköalaa tituleerataan Suomen upeimmaksi.

Grand_Designs_Suomi_S1_Eps4_006.jpg

Lopputuloksesta voi nähdä, että Aurinkotervehdys on rakennettu harmoniassa luonnon kanssa.

Grand_Designs_Suomi_S1_Eps4_001.jpg

Aurinkotervehdyksen sauna tekee vaikutuksen juontaja Samppa Lappalaiseen.

Rakennuksen sisällä materiaalivalintojen eteen on nähty vaivaa. Kylpyhuoneen valtavat laatat on tuotu Italiasta, ja keittiön kolmemetrisen saarekkeen marmoripinta löytyi vasta, kun kaikki Suomen ja Viron kivitoimittajien valikoimat oltiin kahlattu läpi. Pähkinäpuinen ruokapöytä tilattiin Bosnia-Hertsegovinasta.

Ilkka ja Marjut ovat molemmat tyytyväisiä lopputulokseen.

Tämä edustaa vapautta, rauhallisuutta, luontoa ja kauneutta. Toisaalta myös tilaa, missä voi tarvittaessa hoitaa työnsä, Ilkka summaa ajatuksiaan lopputuloksesta.

Totta kai olemme rakentaneet tätä meille, mutta myös ystäville ja perheelle, että heilläkin on mahdollisuus täällä viettää aikaa, Marjut jatkaa.

Grand Designs Suomi torstaisin klo 21 alkaen MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa. Ohjelmassa seurataan erilaisten kotiunelmien rakentumista ympäri maan. Suomalaisten kotien ja kiinteistönvälityksen asiantuntija OP Koti on Grand Designs Suomen pääyhteistyökumppani.

Grand Designs Suomi MTV.fi:ssä

Etsitkö omaa unelma-asuntoa? Katso myytävät asunnot OP Kodin sivuilta‍
Grand_Designs_Suomi_S1_Eps4_010.jpg
Caption