MTV:n uutuusohjelma Grand Designs Suomen avausjaksossa päästään seuraamaan Samin ja Olli-Pekan mökkiprojektia Padasjoella.

 –  Monien sattumusten kautta päädyttiin käymään tontilla. Siinä paikan päällä, kun seisottiin tuli semmoinen ajatus, että tähän saisi ihan hirvittävän kivan mökin. Tää olisi ihan tosi makee paikka.

Näin kertoo Sami tarinaa siitä, miten hän puolisonsa Olli-Pekan kanssa löysi unelmien mökkipaikan Padasjoelta. Kaupungissa asuva pariskunta nauttii metsässä liikkumisesta, ja erityisen vaikutuksen paikassa teki koskemattoman luonnon kauneus.

Grand-Designs-Suomi-Padasjoki-Sami-ja-Olli-Pekka.jpgSami ja Olli-Pekka ihastuivat mökkitontin järvimaisemaan ja ympäröivään luontoon.

Yhteinen pakopaikka arjesta

Yhteisenä unelmana oli rakentaa tontille silmää miellyttävä mökki, joka tarjoaisi pakopaikan hektisestä arjesta. Arkkitehdeiksi palkattiin Jaana Hellinen ja Lars Hagman, joiden kanssa yhteinen sävel löytyi helposti. Suunnitelmissa tärkeimpiä tekijöitä olivat luonnonläheisyys, esteettisyys ja käytännöllisyys. Myös ystävien vierailut ja illalliskutsut haluttiin ottaa huomioon.

Päärakennuksesta, autokatoksesta sekä saunan ja vierasmajan yhdistelmästä koostuvan kokonaisuuden toivottiin istuvan metsän keskelle luonnollisesti.

Luontoa kunnioittaen

Rakennusprojektin keskiössä on ollut itse mökin lisäksi myös halu kunnioittaa ympäröivää luontoa. Jo maatöitä tehdessä selvää oli, että maastoa haluttiin muokata mahdollisimman vähän. Järvelle laskevaa jylhää rinnettä suojeltiin kaikin keinoin, joten työmaakoneilla ei ollut sinne asiaa.

 –  Kun maarakentajien kanssa ollaan keskusteltu, niin eivät he kauhean innoissaan ole olleet. He ovat pohtineet sitä, miten ihmeessä tuo saadaan tehdyksi, toteaa Olli-Pekka pohjatöiden aikaan.

Jyrkkään rinteeseen rakentaminen ja luonnon varjeleminen ovat yhdistelmä, joka pakottaa jo aikaisessa vaiheessa arkkitehdit saapumaan tontille ja tekemään muutoksia suunnitelmiin. Myöhemmin projektin edetessä seitsenmetristen pilarien upottaminen rinteeseen aiheuttaa omia rakennusteknisiä haasteitaan, eikä talon järvenpuoleista seinustaa hallitsevat massiiviset ikkunalasit nouse paikoilleen aivan perinteisin menetelmin.

Grand-Designs-Suomi-Padasjoki-arkkitehdit.jpgArkkitehdit Lars Hagman ja Jaana Hellinen esittelivät Samille ja Olli-Pekalle muutoksia suunnitelmiin maatöiden ollessa käynnissä.

Padasjokelaista osaamista esille

Innokkaasti taidetta keräävä pariskunta suunnitteli, että mökin oleskelutilan seinää koristavat padasjokelaisen taitelijan, Enni Idin teokset. Paikallista osaamista edustavat myös timpurikaksikko sekä taitelija Teemu Salosen suunnittelema näyttävä taidevalaisin.

 –  Yleensä nämä menevät jonnekin maailmalle. Hauska, että tämä tulee tähän ihan viereen, Salonen iloitsee työstäessään lasikuidusta, keramiikasta ja puhalletusta lasista koostuvaa teostaan.

Grand-Designs-Suomi-Padasjoki-Enni-Idin-taideteokset.jpgEnni Idin taideteokset löysivät paikkansa oleskelutilan seinältä.

Kunnianhimoinen projekti – kunnianhimoinen aikataulu

Projektin alussa Sami ja Olli-Pekka saivat rakentajalta arvion, että mökki olisi valmis kahdeksassa kuukaudessa. Ohjelman juontaja Samppa Lappalainen piti arviota kunnianhimoisena, ja aavistus osuikin oikeaan. Aikataulun lisäksi myös budjetti venyy – alkuperäinen 550 000 euron arvio ei riittänyt toteuttamaan kaikkia haluttuja ratkaisuja, varsinkin, kun raaka-aineiden hinnannousu jylläsi voimakkaana.

 – On asioita, joissa yritetään löytää budjettiratkaisuja. Mutta onhan tuo ihan tolkuttomasti maksanut – ja maksaa edelleen, Olli-Pekka toteaa.

Haasteista huolimatta lopputulos ihastuttaa. Pariskunta on valmiiseen taloonsa tyytyväinen.

 – Me olemme vuosikaudet kiertäneet maailmaa, museoita ja gallerioita ja sitä kautta löytäneet sen, mistä me itse pidämme. Sammalrinne on paikka, jonne tullaan kaupunkia ja työtä pakoon. Kun ovi vedetään kiinni, niin paha maailma jää taakse. Parasta Sammalrinteessä on se, kuinka täydellisesti se on suunniteltu juuri meitä varten, Sami sanoo.

Grand Designs Suomi torstaisin 22.9. klo 21 alkaen MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa. Ohjelmassa seurataan erilaisten kotiunelmien rakentumista ympäri maan. Suomalaisten kotien ja kiinteistönvälityksen asiantuntija OP Koti on Grand Designs Suomen pääyhteistyökumppani.

Grand Designs Suomi MTV.fi:ssä

Etsitkö omaa unelma-asuntoa? Katso myytävät asunnot OP Kodin sivuilta‍