Jyväskyläläiset Sini ja Tuomas asuivat taaperonsa kanssa muutaman makuuhuoneen rivitalossa, kunnes asunnon neliöt alkoivat tuntua ahtaalta. Heille syntyi ajatus omasta talosta, mutta sopivaa taloa ei löytynyt.

Päätimme, että tehdään sitten kerralla sellainen talo, joka oikeasti halutaan, Tuomas kertoo.

Pariskunnan toiveena oli, että oman talon keittiö olisi niin iso, että sinne voisi pyytää ystäviä syömään, ja että kaappeihin mahtuisi kahvikuppeja suuremmallekin porukalle. Lisäksi uuteen taloon olisi kiva saada oma tila musiikkiharrastukselle.

Grand_Designs_Suomi_S1_Eps3_001.jpg
Tuomakselle ja Sinille tärkeää oli, että perhe saa juuri heidän tarpeisiinsa sopivan kodin.

Talon materiaaliksi valittiin tiili, koska molemmat ovat itse kasvaneet perheensä rakentamassa tiilitalossa. Lisäksi taloon piirrettiin isot ikkunat.

Halusimme klassisen tunnelman, mutta samalla jotain uniikkia. Ei mitään sellaista, joka löytyy kuvastosta, vaan sellaisen, joka kestää aikaa, Sini kuvailee.

Onneksi parin oli mahdollista rakentaa oman näköisensä talo.

Kaava antaa tällä alueella todella hyvin myöten, että periaatteessa tähän saa rakentaa millaisen talon tahansa, Tuomas sanoo.

Vaativa rakennusprojekti

Parin yhteisistä unelmista muodostui suunnitelma yksikerroksisesta, 170 neliöisestä omakotitalosta. Lisäksi tontille nousee erillinen pihasauna ja autokatos. Huonekorkeus asuintalossa on korkeimmillaan viisi metriä, ja seiniä kiertävät isot ristikkoikkunat.

Talon julkisivu tehdään persoonallisesta hollantilaisesta tiilestä. Myös katto tehdään tiilestä.

Talomme tulee olemaan hieman erilainen, koska tiili ei ole enää nykyisin se käytetyin materiaali ja ulkonäöllisesti se ei ole skandinaavisen perinteinen. Se on meidän talomme. Vain sillä on väliä, että itse tykkäämme siitä, Sini sanoo.

Grand_Designs_Suomi_S1_Eps3_002.jpg
Uuden kodin tiilestä tehty julkisivu poikkeaa massasta.

Pariskunta havaitsi unelmiensa vaativuuden kilpailuttaessaan rakennusyrityksiä.

Aika moni luopui hommasta, kun näki suunnitelmamme, Tuomas sanoo.

Tiilimuuraus, huonekorkeus ja kattorakenne olivat monen mielestä ne haastavimmat, joita yritykset toivoivat muutettavaksi, Sini kertoo.

Budjetti paukkuu

Talon rakentamisen budjetiksi pari varasi 460 000 euroa. Talon rakennustyöt alkoivat kesäkuussa 2021. Pian pariskunta havaitsi, että varsin tiukaksi suunniteltu budjetti ei pitänyt.

Alkumetreillä budjetti paisui parikymmentä tuhatta euroa ylöspäin maatöistä, lisäksi sähkötyöt ja valaisimet, sisäovet, lattiamateriaali, vesikalusteet tulevat menemään yli, pariskunta arvioi kesken talon rakentamisen.

Hintoja nosti myös koronapandemian vaikutus rakennusmateriaalien kysyntään ja saatavuuteen. Koska budjetissa ei ollut puskuria, parilla ei ollut varaa ylittää budjettia merkittävästi.

Kun pitää tehdä päätöksiä, niin eurot pyörivät päässä. Se on stressaavaa, ja sitä osattiin odottaakin, Sini kertoo.

Grand_Designs_Suomi_S1_Eps3_005.jpg
Sini ja Tuomas tekivät itse mahdollisimman paljon asioita rakennusprojektin aikana.

Talon kanssa syntyy uusi perheenjäsen

Rakennusprojektin aikana alkunsa saa myös uusi perheenjäsen. Se vaikuttaa talon rakentamiseen, sillä enää pari ei voi tehdä ympäri pyöreää päivää rakennustyömaalla.

Pari neuvottelee pankin kanssa lisää lainaa, jotta rakentamiseen on mahdollista saada ostettua työvoimaa, ja että talo valmistuisi ennen lapsen syntymää.

Miten talon rakennus lopulta onnistuu ja valmistuuko talo ennen uuden perheenjäsenen syntymää? Katso Sinin ja Tuomaksen rakennusprojekti alku metreiltä aina loppuun saakka Grand Designs Suomi -ohjelmasta.

Grand Designs Suomi torstaisin klo 21 alkaen MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa. Ohjelmassa seurataan erilaisten kotiunelmien rakentumista ympäri maan. Suomalaisten kotien ja kiinteistönvälityksen asiantuntija OP Koti on Grand Designs Suomen pääyhteistyökumppani.