Miltä kuulostaisi ajatus, että pudottaisit nykyisen kotisi neliömäärän alle kolmannekseen? Tällaisen ratkaisun tekivät Tiina ja Petri Tikkinen, jotka vaihtoivat isolla pihalla varustetun kolmikerroksisen ja 300-neliöisen talonsa 88-neliöiseen Snadiin, jonka rakennusprojektia seurataan MTV:n ohjelma Grand Designs Suomen kolmannessa jaksossa.

 – Aika monta kertaa kävi mielessä, että onko kolmen ihmisen järkevää asuttaa 300 neliötä ja kolmea kerrosta, Tiina kertoo.

- Niin iso talo kävi aika työlääksi, Petri jatkaa.

Tiina, Petri ja pariskunnan poika Tino asuivat puoli vuotta Italiassa, Umbrian alueella. Yksinkertaisempi elämä huomattavasti pienemmässä italialaisessa villassa herätti ajatuksia siitä, että kotimaassakin voisi asua eri tavalla.

 – Kerran siellä siivottiin, ja huomattiin, että siivous menee vartissa sen sijaan, että siivottaisiin puolitoista tuntia, Tiina muistelee.

Upealla tontilla on hintansa

Tiina ja Petri asettivat uuden kotinsa budjetiksi 450 000 € ja he toivoivat talon olevan muuttovalmis seitsemässä kuukaudessa. Rakennustyömaa käynnistettiin toukokuussa 2021.

Grand-Designs-Suomi-Snadi-2.jpg
Tiina, Petri ja Grand Designs Suomen juontaja Samppa Lappalainen Snadin työmaalla pohjatöiden aikaan.

Tontti löytyi Pornaisista, 50 kilometrin päästä Helsingistä. Mäen päältä aukeaa upea näköala järvelle, mutta sillä on hintansa; tontti on pieni ja sinne kulku on haastavaa jyrkästä mäestä johtuen. Ongelmia ilmenee jo aivan projektin alkuvaiheessa, kun mäki vaikuttaa myös liian pehmeältä raskaille ajoneuvoille.

- Vähän huolettaa tuo tie. On se ikävä, jos autot eivät pääse paikalle. Sitten tulee ongelmia, ja kaikki viivästyy, Petri toteaa tutkittuaan mäkeä yhdessä rakentajien kanssa.

Talon runko rakennettiin CLT-elementeistä. Cross-laminated timber, eli ristiin liimattu massiivipuu on rakennustekniikkana vielä melko uusi Suomessa. Painavia seinäelementtejä käsitelleessä sekä tuuli että vesi muodostavat omat vaaratekijänsä, ja rakentajien harmiksi Suomen syyskuu tarjosi molempia niistä.

Lisähaasteita aiheutti myös se, ettei elementtejä käsittelevää nosturia saatu maan muodoista johtuen riittävän lähelle tonttia. Lopulta elementit kuitenkin saatiin paikalleen kahta erillistä nosturia operoimalla.

Aikataulu ja budjetti paukkuvat: ”Kaikki mitä palkkapussista irtoaa menee suoraan taloon”

Rakentaminen harvoin onnistuu ilman yllätyksiä ja viivästyksiä, eivätkä myöskään Tiina ja Petri niiltä välttyneet. Tavoitteena oli muutto ennen ensilumia, mutta talon rakenteita viimeisteltiin vasta lokakuussa. Myös budjetti alkaa tässä kohtaa venymään.

- Nyt maksetaan taloa palkkapusseista. Budjetti on käytetty, ja lisälainaa ei olla ottamassa. Nyt kaikki mikä irtoaa menee suoraan taloon, Tiina avaa projektin tilannetta.

Talven saapuessa sääolosuhteet vaikeutuvat entisestään. Jyrkkä ja kapea tie jäätyy, mikä tekee ajoneuvojen ja materiaalien pääsyn tontille mahdottomaksi. Kaikista liukkaimpaan aikaan yksi tavaraa toimittaneista kuorma-autoista liukui mäkeä alas ja pysähtyi vasta naapurin autokatokseen törmättyään.

Alun perin syksylle suunnitellun muuton arvioitiin tässä kohtaa olevan ajankohtainen tammi-helmikuussa. Lisäpainetta loi se, että perheen tilapäisasunnon vuokrasopimus päättyi helmikuun lopussa.

Lopputulosta määrittävät tehokkaasti käytetyt neliöt ja harmoniset pinnat – Upea näköala kattoterassilta on vaivan arvoinen

Budjetti venyi arviolta 20 000 euroa pitkäksi, ja alkuperäinen seitsemän kuukauden aikataulu yli kaksinkertaiseksi, mutta syyskuussa 2022 ohjelman juontaja Samppa Lappalainen pyöräilee Pornaisissa upean Snadin pihaan.

88 neliötä ei ole paljon, mutta taitavalla suunnittelulla ja toteutuksella se on saatu tuntumaan kokoaan suuremmalta. Parin ajatuksissa oli alusta asti, että jokainen nurkkakin tulee saada hyötykäyttöön – kirjaimellisesti. Kun keittiötoimittajan katalogista loppuivat sivut kesken, Tiina suunnitteli itse pienen kierrätysvaunun tilaan, joka uhkasi jäädä tyhjäksi.

Eikä se ole ainoa asia talossa, joka on Tiinan kädenjälkeä.

- Olohuoneen senkki, pöytä, salongin seinähuonekalu, parviportaat, saunan lauteet, keittiön pöytä, eteisen kaapit, Tiina luettelee työlistaansa, joka ei edes pääty vielä siihen.

Erityisesti mainitsemisen arvoinen on salongin näyttävä seinähuonekalu, joka kätkee sisäänsä säilytystiloja, työpöydän, vierassängyn ja jopa kuntosalin.

Grand-Designs-Suomi-Snadi-3.jpg
Snadin sisätiloja hallitsevat puun sävyt ja suuret ikkunat.

Kun Tiina, Petri ja juontaja Samppa ihastelevat perheen valmista kotia, voi talon asukkaista aistia sen, että vastoinkäymisistä huolimatta kaikki on ollut vaivan arvoista.

- Tämä näköala on se, minkä takia talvella tuon mäen kanssa taisteltiin. Kaikella on hintansa, ja nyt kun tätä katsoo, niin ihan mielellään sen on maksanut, toteaa Tiina katsellessaan kattoterassilta avautuvaa järvimaisemaa.

Grand Designs Suomi torstaisin klo 21 alkaen MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa. Ohjelmassa seurataan erilaisten kotiunelmien rakentumista ympäri maan. Suomalaisten kotien ja kiinteistönvälityksen asiantuntija OP Koti on Grand Designs Suomen pääyhteistyökumppani.

Grand Designs Suomi MTV.fi:ssä

Etsitkö omaa unelma-asuntoa? Katso myytävät asunnot OP Kodin sivuilta‍