Helsinkiläinen Inari Fernàndez muutti perheineen Sodankylään – Mihin pohjoisessa kuluu enemmän rahaa kuin pääkaupunkiseudulla?
Inari Fernàndez halusi muuttaa vuodeksi Lappiin ja kertoa elämänmuutoksesta somekanavissaan. Nyt perhe on päättänyt jäädä pohjoiseen pidemmäksi ajaksi. Lapissa kuluu enemmän polttoainetta, mutta harrastukset ovat edullisempia kuin etelässä.
Isoin muutos Helsingin kerrostaloelämään on ollut se, että nyt suihkuun pitää kipaista kylpytakissa pihan poikki – vaikka olisi 35 astetta pakkasta.
– Siihen karaistui nopeasti, sanoo tubettaja Inari Fernàndez.
Fernàndez työskentelee vaikuttajamarkkinoinnin yrittäjänä ja tekee muun muassa videoita suositulle Äidin puheenvuoro -kanavalle YouTubessa.
Vuosi sitten Inari ja puolisonsa Esteban Fernàndez muuttivat 6- ja 10-vuotiaiden lastensa ja Mutu-koiransa kanssa Helsingin Lauttasaaresta Lappiin.
Nyt he asuvat vuokralla yli 100-vuotiaassa hirsitalossa keskellä maaseutua Sodankylän Vuojärvellä. 125-neliöisen talon pihassa on ulkorakennus, jossa on sauna, suihku ja vierashuoneet. Sisällä talossa ei ole pesutiloja, mikä on eksoottista aiemmin omassa kerrostaloasunnossa eläneelle perheelle.
Niin ikään uutta oli omakotitalon lämmitys, joka koostuu sähköstä, uunista ja lämpöpumpusta. Muuton myötä perheen kontolle tulivat myös lumityöt ja ruohonleikkaus.
Vaihtovuosi Sodankylässä
Alun perin tarkoitus oli lähteä Lappiin vuodeksi. Fernàndezit halusivat kokeilla, millaista olisi muuttaa pohjoiseen elämään täysin toisenlaista elämää. Sijainnilla ei ollut väliä, mutta lopulta työt toivat heidät Sodankylään.
– Kehitin kuntamarkkinointiin liittyvän Vaihtovuosi Sodankylässä -sarjan, jossa kerroimme vuoden ajan joka viikko YouTubessa elämästämme Lapissa.
Ennen muuttoa riitti järjesteltävää. Esteban sai Sodankylän koulusta liikunnanopettajan sijaisuuden ja jäi virkavapaalle Espoon virastaan. Lapsille löytyivät esikoulu ja koulupaikka viereisestä kylästä.
Vuosi hurahti nopeasti, ja Lappiin tykästyneet Fernàndezit päättivät jäädä pohjoiseen pidemmäksi ajaksi. Helsingin koti on myyty, ja Esteban jää vuodeksi opintovapaalle.
– Aika näyttää, kuinka pitkään viihdymme, mutta toistaiseksi haluamme elää täällä.
Autoilu suurin yksittäinen kulu
Helsinkiin verrattuna suurin ero perheen kuluissa liittyy autoiluun. Aiemmin heillä oli yksi auto, ja Inari taittoi kaikki matkat pyörällä tai julkisilla. Lapin muuton myötä piti hankkia toinen auto, koska perhe asuu 40 kilometrin päässä lähimmästä kaupasta.
– Kaksi autoa on pakko olla. Jos toinen on autolla töissä, ei lapsen kanssa pääse lähtemään esimerkiksi lääkäriin hätätilanteen sattuessa.
Polttoaineisiin ja huoltokuluihin hupenee noin 500 euroa kuussa. Helsingissä yhteen autoon meni arviolta 200 euroa kuukaudessa.
Etelässä asuessaan Inari puhui julkisen liikenteen puolesta, eikä juuri ajatellut, millaiset vaikutukset esimerkiksi polttoaineveron nostamisella voisi olla.
– Täällä asuessa olen ymmärtänyt, miten suuri juttu se olisi syrjemmässä asuville, koska julkisilla ei ole yksinkertaisesti mahdollista liikkua.
Koska pohjoisessa tulee autoiltua enemmän, kertaantuvat myös liikkumisen vaarat.
– Kumpikin meistä on jo ajanut kertaalleen ojaan. Pohjoisessa vaarana eivät ole niinkään toiset autot vaan sää. Pahin on loka–marraskuu, kun on koko ajan pilkkopimeää ja tiellä juoksentelee poroja ja hirviä.
Harrastukset ja asumiskustannukset puolet edullisempia
Fernàndezit ovat huomanneet, että Lapissa harrastukset ovat huomattavasti edullisempia kuin etelässä. Helsingissä toisen lapsen ratsastusharrastus kustansi 1 600 euroa ja toisen voimistelu noin 1 000 euroa vuodessa.
– Täällä voimistelu maksaa puolessa vuodessa muutaman kympin ja ratsastustunti 25 euroa, kun Helsingissä maksoimme 50 euroa tunnilta.
Inari itse harrastaa kuoroa ja käsityökerhoa, joiden yhteiskustannukset ovat muutaman satasen vuodessa.
Iso ero on myös asumiskustannuksissa ja siinä, mihin rahaa kuluu. Helsingissä perheen asumiskulut olivat kuussa noin 2 000 euroa, joista 1 400 euroa kului lainanlyhennykseen, 450 euroa yhtiövastikkeeseen ja 50 euroa vesi- ja sähkölaskuihin.
Lapissa asumiseen menee reilu 1 000 euroa kuukaudessa. Hirsitalon vuokra on vain 650 euroa, mutta sähkölasku saattaa nousta jopa 500 euroon. Erityisesti sähkönsiirto on kallista: se voi olla jopa puolet sähkölaskusta.
Pariskunnalla on yhteinen taloustili, josta maksetaan perheen asumis- ja elintarvikemenot. Lisäksi lasten säästötileille talletetaan kuukausittain 20 euroa. Inari itse säästää kestäviin rahastoihin ja tallettaa säästötilille kuukaudesta riippuen 150–300 euroa ”pahan päivän varaa”.
Unelmien vuosi
Ensimmäisenä vuonna perhe halusi ottaa Lapista kaiken irti ja kokea mahdollisimman paljon. Matkailuun ja elämyksiin onkin kulunut 250–1 000 euroa kuukaudessa. Keväällä he vierailivat muun muassa Rukalla ja Ylläksellä.
– Jos olisimme asuneet täällä pitkään, emme varmasti kuluttaisi näin paljon matkailuun.
Inari arvioi, että Sodankylässä heidän nelihenkisen perheensä kuukausittaiset kokonaiskustannukset ovat noin 4 000 euroa, joka on suunnilleen sama kuin Helsingissä asuessa. Hän kuitenkin myöntää, että ilman matkustelua ja huvituksia Lapissa elely olisi pääkaupunkiseutua edullisempaa.
Myös sijainti vaikuttaa. Nyt Esteban ajaa päivittäin töihin yhteensä 80 kilometriä. Jos he asuisivat lähempänä keskustaa, kuluisi polttoainetta vähemmän.
– Helsingissä asumisessa on vaikeampi säästää, jos haluaa asua tietyllä alueella. Olen huomannut, että omakotitalossa voimme vaikuttaa enemmän asumiskustannuksiimme.
Paljonko sinulla kuluu kuukaudessa pakollisiin menoihin ja hupeihin? Jääkö rahaa säästöön? Talouden tasapaino auttaa sinua hahmottamaan millaisia tuloja ja menoja sinulla on.