Kun viestintäasiantuntija Nonnis, 33, tulee ruokakaupasta, hän laittaa tavarat saman tien paikoilleen. Ostoksia ei voi jättää lojumaan sinne tänne, koska muuten koko koti olisi sotkussa. Nonnis ja hänen puolisonsa, tuottajana pelialalla työskentelevä Jori, 34, asuvat yksiössä.

– Tiedän 99-prosenttisesti meidän kaikkien kaappien ja säilytystilojen sisällöt. Kun asuu pienessä tilassa, jokaisella tavaralla pitää olla oma paikkansa.

Helposti lähiravintolaan tai luontoon

Kaksi vuotta sitten pariskunta päätti, että olisi aika ostaa ensiasunto. He halusivat jäädä Helsingin kantakaupunkiin, joten ainoa mahdollisuus hankkia asunto ilman ylisuurta lainaa oli karsia neliöistä. Päätös ei ole kaduttanut.

– Meille koti ulottuu oman asunnon seinien ulkopuolelle. Tämä ei ole ainut tila, jossa voimme viettää aikaa.

Kaupunginosan he valitsivat juuri esimerkiksi sen hyvien liikenneyhteyksien sekä ravintoloiden ja muiden palveluiden takia. Vieressä on myös luonto, jonne pääsee vaivattomasti, jos haluaa tilaa ympärilleen.

Kahden ihmisen asuminen yksiössä vaatii paitsi järjestelykykyä myös henkisiä valmiuksia. Tarvitaan esimerkiksi taitoa puuhastella omia juttuja toisen läsnäollessa.

– Meillä on käytössä vastamelukuulokkeet. Jos mieheni haluaa esimerkiksi pelata videopeliä ja minä taas haluan lukea, kuulokkeet suovat rauhan.

Makuusoppi on olohuoneen nurkassa.

Karsi ja lainaa

Nonnis ja Jori ovat huomanneet, että jaettu siisteyskäsitys auttaa heitä sovun säilyttämisessä. Kumpikin on sitoutunut siihen, etteivät yksiön kaapit koskaan muutu ahtaiksi.

Jotta ei tultaisi siihen pisteeseen, että 30 neliön koti pursuaa tavaraa, kahdesti vuodessa järjestetään suursiivous. Silloin Nonnis ja Jori käyvät yhdessä läpi kaikki kodin kaikki tavarat ja vaatteet: mille on vielä käyttöä ja mikä annetaan pois tai myydään eteenpäin.

– Kauden vaihtuessa haemme kesävaatteet kerrostalon kellarikomerosta yläkertaan ja viemme talvivaatteet ja -harrastusvälineet tilalle. Tämäkin järjestely säästää tilaa.

Jo ennen muuttoa kodin tavaroista tehtiin isoa karsintaa. Kookas sohva annettiin hyvään kotiin ja tilalle ostettiin tänne paremmin sopiva sohva. Myös vieraspatjoista, kirjoista ja monista lautapeleistä luovuttiin.

Nykyäänkin kirjojen ostamista vältetään. Ne pyritään lainaamaan kirjastosta tai sähköisistä palveluista.

– Emme ole minimalisteja, mutta meitä kiinnostaa kohtuullistaminen ja pienesti eläminen. Olemme myös Japani-faneja, ja siellä on aika kekseliästä porukkaa mitä tulee tiiviiseen asumiseen.

Pariskunnan kaveripiirissä on vilkas lainailukulttuuri. Kaikkea ei tarvitse omistaa itse. Tästäkin kodista saa lainaksi esimerkiksi porakoneen, retkeilytarvikkeita tai astioita.

Ruokapöytä on ikkunan ääressä.

Muillekin ideoita pieneen kotiin

Nonnis ja Jori pitävät Instagramissa Kaksin yksiössä -tiliä, jolla on yli 2900 seuraajaa. Siellä he myös vastaavat ihmisten kysymyksiin.

– Meiltä kysytään esimerkiksi säilytysratkaisuista. Tehokas tilankäyttö kiinnostaa selvästi Ihmisiä.

Pariskunnalta on kysytty myös, miten heidän päänsä kestävät jatkuvaa samassa tilassa olemista. Tässä auttaa Nonniksen mukaan se, että kumpikin käy töissä kodin ulkopuolella. Myös omat harrastukset ovat tärkeitä.

– Jos jotain olen oppinut kahdessa vuodessa, niin sen, että mietin asioita vielä tarkemmin myös toisen asujan kautta. On tärkeää, että keskusteluyhteys välillämme toimii ja että kumpikin muistaa sanoittaa itseään.

Kun kaksi asuu yksiössä, keskusteluyhteyden täytyy toimia.

Lue myös:

Jenny rakensi pyörillä kulkevan minitalon

Haaveiletko omasta kodista? Lainalaskurilla saat arvion asuntolainan kustannuksista haluamallasi laina-ajalla.