Kotivakuutus kattaa useimmat kodin irtaimistoon kohdistuvat vahingot. On kuitenkin muutamia tilanteita, jolloin kannattaa varmistaa, onko ottamasi vakuutusturva riittävä. Pohjola Vakuutuksen tuoteasiantuntija Hannu Partanen vastasi irtaimiston vakuuttamiseen liittyviin kysymyksiin.

Minkälaisen irtaimiston kotivakuutus kattaa?

Kotivakuutus kattaa tavanomaisen kotitalouden käyttöön hankitun omaisuuden. Vakuutukseen sisältyy myös lainattu omaisuus, kuten työsuhdepyörät.

Kodin irtaimistoa ovat huonekalut, vaatteet, astiat, sisustustekstiilit, viihde-elektroniikka, harrastus- ja urheiluvälineet, korut, taulut ja muut kodin arvoesineet.

Alustava arvio kotivakuutuksen enimmäiskorvausmäärästä tehdään asuinhuoneiston neliömäärän perusteella, mutta vakuutuksenottajan tehtäväksi jää arvioida kattaako tämä summa todellisuudessa koko irtaimiston arvon.

Jos koti-irtaimistosi yhteenlaskettu arvo on tavanomaista korkeampi tai omistat yksittäisiä arvokkaita esineitä, kannattaa varmistaa, että kotivakuutuksesi enimmäiskorvausmäärä on riittävän korkea kattamaan koko irtaimiston. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos yksittäisen irtaimen tai kokoelman arvo on 30 prosenttia koko irtaimiston arvosta, tällöin on hyvä pohtia kotivakuutuksen enimmäiskorvausmäärän nostamista.

Vinkki: Jos omistat useita kotivakuutukseen sisältyviä arvotavaroita, kuten arvotauluja tai design-huonekaluja, kuvaa omaisuutesi ja laadi näistä luettelo. Luetteloimalla omaisuutesi varmistat, että saat vahingon sattuessa niistä asianmukaisen korvauksen. Säilytä luettelo kodin ulkopuolella esimerkiksi pilvipalvelussa tai tallelokerossa.

Tiettyjen tavaroiden vakuuttamista on rajattu

Kotivakuutuksessa on listattu tietyt esineet, joiden vakuuttamista on rajattu. Jos omistamasi tavaran arvo on korkeampi kuin vakuutuksessa määritetty enimmäiskorvausmäärä, kannattaa sille ottaa erillinen vakuutus.

EsineEnimmäiskorvaus yhteensäTähän tarkoitukseen soveltuva erillinen vakuutus

Puutarhatraktorit, senioriskootterit ja lasten käyttöön tarkoitetut ja rekisteröintivelvollisuudesta vapaat laitteet, joiden huippunopeus on korkeintaan 15 km/h

5 000 e

Rekisteröintivelvollisuudesta vapaat sähköavusteiset polkupyörät (maksimiteho 250 W) ja muut sähköiset liikkumisvälineet (maksimiteho 1kW), joiden alkuperäinen rakenteellinen huippunopeus on enintään 25 km/h

5 000 e

Arvotavaravakuutus

Ansiotyövälineet

5 000 e

Arvotavaravakuutus

Yritystoimintaan tarkoitetut omaisuusvakuutukset

Soutuveneet

1 500 e

Venevakuutukset

Enintään 2,7 kW:n (5 hv) perämoottorit

1 500 e

Venevakuutukset

Vakuutuspaikassa ja sen piha-alueella olevat kevytrakenteiset pressukatokset

1 500 e

Omakotitalo-vakuutus ja siihen saatava erillinen turva piha-alueen rakennuksille

Asunnossa pidettävät seuraeläimet

1 500 e

Koira- ja kissavakuutukset

Rahat ja muut maksuvälineet sekä arvopaperit

500 e

Arvotavaravakuutuksella turvaa kodin ulkopuolelle

Kotivakuutus on voimassa tilapäisesti kaikkialla Pohjoismaissa. Vakuutus korvaa kaikkialla Pohjoismaissa vahingoittuneen tai varastetun esineen 5 000 euroon saakka. Jos sinulla on esimerkiksi yli 5 000 euron arvoinen soitin tai vaikkapa triathlonvarusteet, joiden kanssa matkustat Pohjoismaiden ulkopuolelle, tällaisille esineille kannattaa ottaa erillinen arvotavaravakuutus.

Mitä vakuutus ei korvaa?

Arvotavara- tai kotivakuutus korvaa, jos esine rikkoontuu ulkoisen tai sisäisen syyn kuten teknisen vian vuoksi. Vakuutus korvaa myös matkalla sattuneen vahingon tai varkauden.

Vakuutus puolestaan ei korvaa, jos esimerkiksi jos urheiluväline rikkoontuu kesken urheilusuorituksen. Joskus näissä tilanteissa kannattaa reklamoida tuotteen valmistajalle. Lisäksi tyypillisiä korvattavuuden ulkopuolelle jääviä vahinkoja ovat normaalista kulumisesta tai käyttövirheistä aiheutuvat vahingot.

Jos vahinko sattuu, tiedä tämä!

Katso toimintaohjeet Vahinkoapu-sivulta tai soita Pohjola Vakuutuksen korvauspalveluun numeroon 0303 0303 saadaksesi ohjeet.

Pohjola Vakuutuksella on useita yhteistyökumppaneita, jotka tekevät korjausarvion, huoltaa tai korjaa esineen. Heidän kauttaan voi useissa tapauksissa asia hoitua jopa ilman erillistä vahinkoilmoitusta.