Opiskelijoiden kimppakämpässä vietetään Frendit-elämää
Lisää aiheesta
Monella opiskelijalla on nyt tarve pienentää asumiskustannuksia. Kimppakämppään muuttaminen ystävien kanssa voi säästää rahaa ja parantaa elämänlaatua. Näin kävi oikeustieteen opiskelijalle Cevor Tikerpuulle.
Keittiön seinällä, Helsingin keskustassa sijaitsevassa jugendtalossa on kuva hollantilaisesta Groningenin kaupungista. Tämän kodin neljä asukasta tapasivat toisensa siellä.
– Olimme viime vuonna Erasmus-vaihdossa ja tutustuimme toisiimme yliopiston opiskelija-asuntolassa, Cevor Tikerpuu kertoo.
Helsingin yliopistossa oikeustiedettä opiskeleva Tikerpuu asui aikaisemmin yksiössä. Vaihdossa ollessaan hän huomasi olevansa paljon onnellisempi, kun hän sai asua muiden kanssa.
Sijainti, korkeat huoneet, vasta remontoitu keittiö ja kylpyhuone, suuri olohuone, kiva sisäpiha sekä vuokraan sisältyvä saunavuoro hurmasivat ystäväporukan.
Hollantilaisen yliopiston opiskelija-asuntolassa ei tosin ollut yhtä auvoisaa kuin nykyisessä kimppakämpässä: asuntolassa asui yhteensä 50 opiskelijaa.
– Keittiö oli aina kamalassa kunnossa, mutta hämmästyttävää kyllä, suihkuun ei tarvinnut jonottaa koskaan.
Kun vaihtovuosi läheni loppuaan, ehdotti Tikerpuu asuntolassa asuville suomalaisille yhteisasumisen jatkamista Helsingissä.
Vuokrasopimuksissa erilaisia vaihtoehtoja
Yhteinen asunto löytyi heti ensimmäisestä näytöstä. Keskustasijainti, korkeat huoneet, vasta remontoitu keittiö ja kylpyhuone, suuri olohuone, kiva sisäpiha ja vuokraan sisältyvä saunavuoro, johon kuului uima-altaan käyttöoikeus, hurmasivat ystäväporukan.
Tikerpuuta jännitti, menisikö vuokrahakemus läpi.
– Stressasin, miten vuokranantaja suhtautuu neljään opiskelijaan.
Huoli osoittautui turhaksi – kävi ilmi, että vuokranantaja oli aiemminkin vuokrannut asunnon opiskelijaporukalle.
Jos haluaa vuokrata asunnon yhdessä ystävien kanssa, kannattaa olla asuntoa hakiessa vuokranantajan suuntaan avoin ja kertoa, miksi haluaa muuttaa juuri kyseiseen asuntoon, neuvoo Suomen Vuokranantajat ry:n juristi Saara Penttilä.
Hän muistuttaa, että kimppakämpässä asuvien on tärkeää tunnistaa sopimustyyppi ja siihen kuuluvat velvoitteet.
Jos asunnossa on yksi päävuokralainen, hän vastaa vuokralaisen velvoitteista vuokranantajalle, ja alivuokralaiset vastaavat velvoitteistaan päävuokralaiselle.
Jos vuokralaisille tehdään yksi yhteinen sopimus, kaikki vastaavat velvoitteista vuokranantajalle.
Eriytimme myös kotivakuutuksemme, eli jokainen on vakuuttanut neljäsosan asunnosta.
– Kolmas vaihtoehto kimppa-asumisessa on jokaiselle vuokralaiselle erikseen tehtävä vuokrasopimus, Penttilä lisää.
Sopimustyyppi kannattaa valita sen mukaan, mikä eri osapuolille parhaiten sopii. Tikerpuu ryhtyi mielellään päävuokralaiseksi. Kämppikset maksavat hänelle vuokraa, ja hän maksaa vuokran kokonaisuudessaan vuokranantajalle.
– Eriytimme myös kotivakuutuksemme, eli jokainen on vakuuttanut neljäsosan asunnosta.
Yhteiset illanvietot ovat arvokkaita
Kämppiksillä on omat makuuhuoneet. Tikerpuun huone on ikkunaton ja pienempi kuin muilla, joten hän maksaa vuokraa noin sata euroa muita vähemmän.
Pienestä makuuhuoneestaan huolimatta hän kokee asuvansa hulppeasti. Käytettävissä on paljon enemmän tilaa ja vähemmällä rahalla kuin yksiössä olisi.
– Vuokrani on 600 euroa kuukaudessa. Se on vähemmän kuin markkinahinta keskustayksiöstä Helsingissä.
Tikerpuusta on mukavaa, että hän voi töistä tullessaan istuutua keittiön pöydän ääreen ja jutella jonkun kanssa matalalla kynnyksellä.
Asumiskuluissa säästäminen on mukavaa mutta ei kuitenkaan ratkaiseva syy siihen, miksi Tikerpuu asuu yhdessä ystäviensä kanssa. Gradua vaille valmis juristi työskentelee asianajotoimistossa kokoaikaisesti, joten hän pystyisi maksamaan vuokraa yksinkin.
– Olen elänyt nuoruuttani tavoitekeskeisesti. Opiskelijavaihdossa tajusin, että olen vasta 22-vuotias. Minun ei tarvitse olla vielä niin aikuinen, että asuisin itsenäisesti.
Hän ei aio muuttaa asunnosta valmistumisensa jälkeen vaan toivoo asuvansa siellä vielä pitkään yhdessä ystäviensä kanssa.
Tikerpuusta on mukavaa, että hän voi töistä tullessaan istuutua keittiön pöydän ääreen ja jutella jonkun kanssa matalalla kynnyksellä. Myös yhteiset illanvietot kämppisten kanssa ovat arvokkaita.
– Toki kaikilla on omat aikataulut, mutta välillä teemme yhdessä ruokaa, käymme elokuvissa tai katsomme Frendejä sohvalla.
Tikerpuu kuvailee elämää kimppakämpässä Frendit-elämäksi. Sellaista hän on aina romantisoinut, ja nyt se on osa hänen arkeaan.
Kimppakämpässä pitää osata kommunikoida
Tikerpuu ja hänen kämppiksensä käyttävät kulujen jakamiseen kännykkäsovellusta. Jos joku ostaa kahvipaketin, hän merkitsee sen heti sovellukseen.
Kahvin lisäksi sovelluksessa jaetaan netistä, sähköstä, pesuaineista ja vessapaperien ostamisesta kertyneet kulut.
Tikerpuu arvelee, että astianpesukone on säästänyt heidät monelta kotityöriidalta. Se pannaan päälle yleensä joka ilta, ja aamulla ensimmäisenä herännyt tyhjentää koneen.
Jos joku herää ensimmäisenä monena aamuna peräkkäin, joku toinen hoitaa homman välillä. Tikerpuun mukaan tärkeintä kimppa-asumisessa on puhua asioista heti ja suoraan eikä vasta sitten, kun asia on ärsyttänyt jo jonkin aikaa.
– Kimppakämppäasumisessa pitää osata kommunikoida.
Kämppisdeiteille ennen yhteen muuttamista
Tikerpuu arvelee kämppisten yhteiselon sujuneen sopuisasti, koska he ovat hyviä ystäviä. Lisäksi kahta oikeustieteen opiskelijaa, tulevaa prosessiekonomia sekä muotoilijaa yhdistää vaihtokokemus Hollannista.
Jos tilanne olisi toinen, ja Tikerpuu hakisi itselleen vuokrahuonetta kimppakämpästä, hän haluaisi ehdottomasti tavata tulevat kämppiksensä ennen saman katon alle muuttamista.
– Esimerkiksi Irlannissa on tapana, että kämppikset tutustuvat toisiinsa käymällä pari kertaa kämppistreffeillä.
Kimppakämpässä asuminen opettaa ottamaan toiset huomioon.
Tikerpuu rohkaisee opiskelijoita miettimään yhteen muuttamista muiden kanssa. Hän on huomannut, että moni opiskelija kiirehtii itsenäistymistä ja ajattelee yksin asumisen kuuluvan siihen.
– Kimppakämpässä asuminen opettaa ottamaan toiset huomioon ja voi valmistaa puolison kanssa asumiseenkin.
Tikerpuu nauttii kimppakämppään kuuluvasta boheemiuudesta. Sisustustakaan ei tarvitse ottaa niin vakavasti.
– Meillä pyörii olohuoneen kattolampun tilalla discopallo.
Tiedätkö sinulle sopivan opintolainan määrän? Tarkista asia OP:n opintolainalaskurista |
Lue myös
- Voiko asuntolainaa saada ilman säästöjä tai rikkaita vanhempia?
- 7 asiaa, jotka hämmentävät ensiasunnon ostajaa – nämä askarruttavat asuntokaupan aloittelijoita
- Monta tapaa säästää ASP-lainaa varten – katso kolme laskelmaa
- Onnittelut opiskelupaikasta! Näin muutat fiksusti – ja tämän verran se maksaa