Onnittelut opiskelupaikasta! Näin muutat fiksusti – ja tämän verran se maksaa
Onko edessäsi muutto toiseen kaupunkiin? Tässä konkreettinen tietopaketti, jonka avulla suunnittelet, budjetoit ja toteutat muuton sujuvasti.
Onnea sinulle, uunituore opiskelija! Jos opiskeluiden aloittaminen tietää muuttoa uudelle paikkakunnalle, aloita tekemällä muuttosuunnitelma hyvissä ajoin ennen muuttopäivää. Kirjaa ylös pienimmätkin muuttoon liittyvät askareet ja aikatauluta ne, jotta tiedät mitä tehdä ja milloin. Näin muutto pysyy hallinnassa ja stressi vähenee.
Mitä kaikkea muuttaessa pitää huomioida, ja paljoko rahaa siihen kuluu? Otimme selvää.
1. Päätä mukaan otettavat huonekalut
Perheen autolla ja omalla peräkärryllä kohtuullisen tavaramäärän ja muutamien huonekalujen muutto hoituu bensakustannusten hinnalla.
Isompaan muuttoon tarvitset pakettiauton. Vuokraa se hyvissä ajoin ja varmista, että saat läheisiä muuttoavuksi. Pakettiauton päivävuokra on edullisimmillaan alle 100 euroa. Lisäksi tulee polttoainekulu, jolle voi laskea hintaa noin 18 euroa / 100 km*.
Jos päädyt muuttopalveluun, kilpailuta eri vaihtoehdot. Usein muuttopalvelun saa edullisemmin, jos muuttaa keskellä kuukautta arkipäivänä. Hintaan voi vaikuttaa myös se, että toisessa päässä on kantoapua eli yksi muuttofirman työntekijä riittää. Tarjousta pyytäessäsi muista myös kysyä, pääsetkö itse samalla kyydillä opiskelupaikakunnalle. Useimmiten se onnistuu.
Helsingistä Turkuun muuttava voi varautua noin 650–800 euron kustannukseen, Helsingistä Jyväskylään muuttava noin 900–1200 euroon ja Helsingistä Rovaniemelle muuttava jopa noin 1800 euroon**.
Halvimmalla pääset, kun hankit huonekalut vasta paikan päällä opiskelukaupungissa. Tilaa ne suoraan uudelle kotiovellesi nettikaupasta tai vieraile paikallisessa kierrätyskeskuksessa kierrätyskeskus.com. Myös opiskelijoiden Facebook-ryhmissä on usein tarjolla käytettyjä huonekaluja edullisesti.
*Laskennassa käytetty arviota, että pakettiauto kuluttaa 9 litraa / 100 km ja polttoaine maksaa noin 2 euroa litra.
**Karkeat, suuntaa-antavat hinta-arviot saatu Suomen Opiskelijamuutot Oy:stä ja Niemi Palvelut Oy:stä.
2. Käy kamat läpi ja karsi
Ennen muuttoa käy läpi tavarat järjestelmällisesti ja päätä, mitä haluat ottaa mukaan uuteen kotiin. Kartuta opiskelukassaa myymällä tarpeettomat tavarat tori.fi:ssä, järjestä kotikirppis kavereille tai lahjoita tavarat hyväntekeväisyyteen.
Tee lista puuttuvista asioista, joita tarvitset uudessa kodissa. Mieti kuitenkin, voisitko lykätä joitakin hankintoja vähän myöhemmäksi. Näin saat kuluja jaettua tasaisesti eri kuukausille.
3. Panosta pakkaamiseen
Pakkaaminen on yllättävän aikaa vievää, joten varaa siihen reilusti aikaa – vaikka useampi päivä. Pakkaa ensimmäiseksi harvemmin käytössä olevat tavarat ja vasta viimeisenä päivittäisessä käytössä olevat tavarat.
Laadukkaissa muuttolaatikoissa tavarat pysyvät ehjinä, ja laatikoita on helppo kantaa ja kasata päällekkäin. Muuttofirmat vuokraavat muuttolaatikoita alle 20 sentin kappalehintaan per vuorokausi. Isoilla toimijoilla kuten Niemi Palvelut Oy:llä on toimipisteet Suomen suurimmissa kaupungeissa, ja voit palauttaa laatikot myös toiseen toimipisteeseen kuin mistä olet ne noutanut.
Kaupoissa myytävät pahviset isot muuttolaatikot maksavat muutaman euron kappale.
Merkitse muuttolaatikoiden sisältö selkeästi esimerkiksi maalarinteipillä. Hyödynnä helposti särkyvien esineiden pakkaamisessa kuplamuovin ja sanomalehtien lisäksi peittoja ja vilttejä.
Vaatteet kannattaa viikata siististi laatikoihin, jotta ne on helppo nostaa suoraan vaatekaappiin.
4. Pidä pääpäivänä hyvä henki yllä
Muuttopäivä sujuu mutkattomasti, kun aikataulu ja työnjako on suunniteltu etukäteen. Nuku hyvät yöunet, sillä muuttaminen on ikävää väsyneenä. Varaa muutolle tarpeeksi aikaa, jotta ehdit pitää kunnolla taukoja. Näin minimoit virheiden riskin eikä oma tai muuttoporukan pinna kiristy turhaan.
Muista palkita muuttoapulaiset pitkän päivän jälkeen esimerkiksi perinteisillä muuttopitsoilla. Pitsat ja juomat yhdelle maksavat noin 15 euroa.
5. Asetu rauhassa aloillesi
Kun olet muuttanut tavarat uuteen kotiin, tarkista vielä, että olet ottanut kotivakuutuksen ja tehnyt osoitteenmuutoksen. Varmista myös, että opintotukeen ja asumislisään sekä mahdolliseen opintolainaan liittyvät asiat ovat kunnossa.
Viimeinen askel on ottaa rauhassa aikaa ja tutustua ympäristöön. Vieraile uudessa lähikaupassa ja kokeile alueen ravintoloita. Lähde opiskeluiden alkaessa mukaan järjestö- ja harrastustoimintaan, näin tapaat uusia ihmisiä ja sopeudut uuteen kaupunkiin.
Ja tärkeimpänä: muista nauttia! Opiskeluaika on ikimuistoista ja ainutlaatuista aikaa.
Muista kotivakuutus muuttaessa! Katso, millaisia vakuutuksia kotiin on tarjolla ja mitä ne maksavat. Kotivakuutuksen lisäksi kannattaa huolehtia myös muista opiskelijalle tärkeistä vakuutuksista. Lue lisää opiskelijan vakuutuksista. |
Lue myös:
Vuokra-asunnon vakuuttaminen on kolmen palan palapeli
ASP-tilille saa nyt ilmaisen korkokaton ja säästöille hyvää korkoa