Vuokra-asunnon vakuuttaminen on kolmen palan palapeli
Kotivakuutus, vastuuvakuutus ja vuokranantajan vakuutus. Nämä kolme vakuutusta tuntemalla ja niistä huolehtimalla pääsee jo aika pitkälle, kun haluaa vuokra-asunnolle parhaan mahdollisen turvan.
Moni ihmettelee vuokrasopimusta allekirjoittaessaan samaa asiaa: Miksi vuokralaiselta edellytetään kotivakuutusta ja mahdollisesti vielä vastuuvakuutustakin? Eikö se riitä, että vuokranantaja on vakuuttanut kiinteistön?
– Kun ihminen asuu vuokralla, hänellä on asunnossa omaisuutta eli irtaimistoa. Vuokralaisen oma kotivakuutus kattaa irtaimistolle sattuvan vahingon, Pohjola Vakuutuksen vakuutuspäällikkö Hannu Partanen valottaa.
Aika usein vuokrasopimuksessa on myös ehto, että vuokralaisen on otettava asuntoon vastuuvakuutus. Vastuuvakuutus korvaa vahingon, jos vakuutettu aiheuttaa vahingon tuottamuksella eli huolimattomuudellaan tai varomattomuudellaan.
Vastuuvakuutus saattaa myös sisältyä kotivakuutukseen, mutta tämä on syytä tarkistaa vakuutuksen ottamisen yhteydessä.
– Vuokranantaja ei voi ottaa kumpaakaan näistä vakuutuksista vuokralaisen puolesta. Sen sijaan vuokranantaja voi ottaa vuokranantajavakuutuksen, Partanen kertoo.
Vuokranantajavakuutus kattaa pinnat ja kiintokalusteet
Vuokranantajavakuutus kattaa asunnon pinnat ja kiintokalusteet tai vaikkapa parvekelasit.
– Asunto on usein vuokranantajalle merkittävä rahallinen sijoitus. Sen vakuuttaminen ei siksi voi olla kiinni vuokralaisen kotivakuutuksen suppeudesta tai kattavuudesta, Partanen taustoittaa.
Vuokranantajavakuutukseen voi sisällyttää myös irtaimistovakuutuksen, mikäli asunnossa on vuokranantajan omistamaa irtaimistoa: jos asunto on vuokrattu vaikkapa osittain kalustettuna tai jos muuten tyhjässä asunnossa on vuokranantajan tarjoamana pyykkikone tai astianpesukone.
Kerrataanpa vielä: vuokralainen on vastuussa oman irtaimistonsa vakuuttamisesta (kotivakuutus) sekä vastuuvakuutuksesta, joka suojelee, mikäli vahinko aiheutuu huolimattomuudesta tai varomattomuudesta. Vuokranantaja taas voi ottaa omistamalleen asunnolle tai kiinteistölle vuokranantajan vakuutuksen, joka korvaa niin sanotulle kiinteälle sisustukselle tai rakennukselle käyneitä vahinkoja.
Laaja vai suppea kotivakuutus?
Vuokralaisen kannattaa kotivakuutuksia kilpailuttaessaan ottaa huomioon vastuuvakuutuksen voimassaolo, tarkastaa omavastuun suuruus ja vakuutuksen laajuus.
– Pohjola Vakuutuksen kotivakuutuksessa on mahdollisuus valita viidestä eri turvatasosta, suppeammasta kattavampaan, Partanen kuittaa.
Laajimpaan mahdolliseen kotivakuutukseen kuuluvat palo- ja luonnonilmiöturva, rikosturva, laiterikkoturva, putkistovuototurva ja särkymis- ja menetysturva. Kotivakuutuksen ottaja voi myös jonkin verran räätälöidä oman vakuutuksensa laajuutta.
Tutustu Pohjola Vakuutuksen kotivakuutuksiin
Vastuu tarkastelun alla
Entä jos asunnossa käy vahinko? Mikä on kenenkin vastuulla ja kenen vakuutuksesta pitää hakea mitäkin korvauksia?
Tämä on kysymys, johon valitettavasti ei voi antaa täysin tyhjentävää vastausta.
– Usein vahingot joudutaan tutkimaan tapauskohtaisesti ja selvittämään, miksi vahinko on päässyt syntymään. Vuokranantajan vakuutus ei voi korvata esimerkiksi vahinkoa, joka on aiheutunut vuokralaisen toiminnasta. Siksi vuokralaisen oma kotivakuutus ja vastuuvakuutus ovat niin tärkeitä, Partanen kiteyttää.
Lue myös:
Muutatko ensimmäistä kertaa vuokralle? Lue miksi kotivakuutus kannattaa