Hyvä vuokra-asunto on löytynyt, ja enää pitäisi kantaa tavarat sisälle. Mutta minkälainen vuokrasopimus olisi paras vaihtoehto, jos asukkaita on useampi?

– Kaikki kulminoituu siihen, onko vuokralaisilla yhteinen vuokrasopimus vai ovatko sopimukset erillisiä, sanoo Suomen Vuokranantajat ry:n päälakimies Elina Skarra. 

Yksi vuokrasopimus on yleensä helpoin ratkaisu vuokranantajan kannalta, mutta vuokralaiselle tilanne voi olla toisenlainen. Pariskunnan on usein kätevää tehdä yhteinen vuokrasopimus. Toisensa ennestään tuntevat ystävykset voivat myös tehdä yhteisen vuokrasopimuksen, jos kumpikaan ei saa Kelan asumistukea.

Kela tulkitsee kaikki samassa vuokrasopimuksessa olevat samaan ruokakuntaan kuuluviksi ihmisten lukumäärästä huolimatta. Erilliset vuokrasopimukset tehneet vuokralaiset Kela taas määrittelee eri ruokakunniksi, eikä yhdessä asuminen silloin vaikuta mahdollisiin tukiin.

– Erillisissä vuokrasopimuksissa vuokranantaja kantaa suurimman taakan, sillä hän esimerkiksi etsii kimppakämpässä uuden vuokralaisen pois lähtevän tilalle.

Fiksu ratkaisu: päävuokralainen ja alivuokralaiset

Yksi hyväksi havaittu tapa kavereiden tai tuntemattomien kämppisten kesken on tehdä vuokrasopimukset pää- ja alivuokralaisina. Tämä on vuokranantajalle kätevää, koska hän on sopimussuhteessa vain päävuokralaiseen.

Päävuokralainen on myös vastuussa uuden alivuokralaisen löytämisestä, jos joku päättää muuttaa pois. Jokainen vuokralainen luetaan tässä tapauksessa omaksi ruokakunnakseen Kelan silmissä.

– Toisinaan päävuokralainen saattaa vaivannäköään kompensoidakseen tehdä alivuokrasopimukset vähän korkeammalla vuokralla kuin mitä hän itse maksaa päävuokranantajalle. Kannattaa muistaa, että jos päävuokralainen toimii näin, hänelle syntyy verotettavaa pääomatuloa, Skarra muistuttaa.

Muista vuokralaisen vastuu

Vuokrasopimuksen muoto vaikuttaa myös vastuisiin. Jos sopimus on yhteinen, vuokralaisilla on yhteisvastuu kaikista sopimusvelvoitteista, jolloin vuokranantaja voi esimerkiksi vaatia keneltä tahansa vuokralaiselta maksettavaksi koko asunnon vuokraa, jos muut eivät maksa osuuttaan.

Jos asunnossa on päävuokralainen, hän vastaa kaikesta asuntoon liittyvästä vuokranantajalle. Alivuokralaisilla on päävuokralaisen kanssa yhteisvastuu omista huoneistaan ja yhteisistä tiloista.

Pariskuntien kohdalla vuokrasopimus on joskus vain toisen nimissä, jos parisuhde on alkanut vuokrasopimuksen solmimisen jälkeen. Se pariskunnan osapuoli, jota ei ole merkitty vuokrasopimukseen, on silti lain nojalla vastuussa vuokrasuhteen velvoitteista koko sen ajan kun asuu asunnossa.

Miten hoituvat vuokravakuus ja kotivakuutus?

Vuokrasopimuksen vakuudeksi sovitaan tyypillisesti vuokravakuudesta, josta korvataan esimerkiksi vuokralaisen asuntoon aiheuttamat vahingot tai laiminlyödyt vuokrat. Jos vuokralaisilla on erilliset vuokrasopimukset, jokainen asettaa oman vakuutensa. Vakuus koskee silloin vain kyseisen sopimuksen velvoitteita, kuten asukkaan omaa huonetta ja yhteiskäytössä olevia tiloja sekä hänen vuokranmaksuaan.

Erillisillä vuokrasopimuksilla jokainen voi ottaa oman kotivakuutuksen.

– Jos asukkaan A huoneessa tapahtuu vahinko tai hän jättää vuokran maksamatta, erillinen vakuus on siinä mielessä kannattavampi kaveruksille, että vuokranantaja ei voi kattaa laiminlyöntejä muiden asukkaiden vakuuksista vaan ainoastaan asukkaan A vakuudesta.

Yhteisen vuokrasopimuksen tehneet sopivat keskenään, kuka ottaa vastuulle kotivakuutuksen. Erillisillä vuokrasopimuksilla jokainen voi ottaa oman kotivakuutuksen. Yleensä kimppakämpässä voi vakuuttaa oman huoneensa ja oman osuutensa yhteisten tilojen neliömäärästä.

Vuokranantajan kotivakuutus ei korvaa vuokralaisten irtaimistoja.

Kun on aika etsiä uusi koti

Jos päävuokralainen irtisanoo oman vuokrasopimuksensa, myös kaikkien alivuokralaisten sopimus päättyy automaattisesti. Alivuokralaisten pitää silloin neuvotella uusi sopimus vuokranantajan kanssa ja löytää joukostaan tai muualta uusi päävuokralainen, elleivät he solmi erillisiä vuokrasopimuksia.

Jos pariskunnalla tai kavereilla on yhteinen vuokrasopimus, ei yksi henkilö voi irtisanoa vain omaa osuuttaan vuokrasopimuksesta, vaan silloin tulee irtisanoa koko vuokrasopimus. Irtisanomisilmoituksessa tulee kuitenkin olla kaikkien vuokralaisten allekirjoitukset.

– Joskus yhteisellä sopimuksella vuokratussa kimppakämpässä muut voivat ottaa vastuulleen poistuneen henkilön vuokraosuuden maksun ja sopia vuokranantajan kanssa, että he pitävät vuokrasopimusta siten yllä, Skarra sanoo.

Jos jokaisella on oma vuokrasopimus, vuokralainen voi irtisanoa oman sopimuksensa ilman, että sillä on vaikutusta muiden asukkaiden vuokrasopimuksiin.

Vuokranantaja ei voi irtisanoa huoneistoon jäävien vuokrasopimusta sillä perusteella, että yhden vuokralaisen vuokrasuhde päättyy. Joskus tämä tieto tulee yllätyksenä vuokranantajalle. Vuokralaisten onkin hyvät tietää lailliset oikeutensa.

Turvallinen tapa tallettaa vuokravakuus on vuokravakuustili. Lue lisää op.fi:stä.

Tutustu Pohjola Vakuutuksen kotivakuutukseen.

Katso vuokrattavat asunnot op-koti.fi.

Lue myös:

Vuokra-asunnon vakuuttaminen on kolmen palan palapeli

Vuokralainen, osaatko vastata näihin kysymyksiin? Yksityisen vuokranantajan ja vuokrafirman käytännöissä voi olla eroja