Kiinteistönvälittäjä Hellevi Heikkisen työauton matkamittariin on kertynyt kolmessa vuodessa 150 000 kilometriä. OP Kodin välittäjän toimialue on laaja, siihen kuuluvat Kittilä, Levi, Sodankylä, Pyhä, Luosto, Kilpisjärvi, Saariselkä, Inari, Ivalo, Pallas, Olos ja Ylläs. Heikkinen tuntee Lapin alueen mökkimarkkinat. Koronapandemian aikana kauppa kävi hyvin.

– Olemme ikään kuin myyneet vähän varaston tyhjäksi. Uusia mökkejä ei ole tullut nyt juurikaan myyntiin, sillä viimeisen kahden vuoden aikana mökin ostaneet ovat pitäneet mökeistään kiinni. Tuntuu, ettei näitä mökkejä ole hankittu hetken mielijohteesta, vaan pidempiaikaisen harkinnan kautta, Heikkinen sanoo.

Lapissa mökit ostetaan nykyisin ympärivuotiseen käyttöön: niissä vietetään vapaa-aikaa niin talvi- kuin kesäsesonginkin aikana.

– Levillä ja Ylläksellä loma-asunnoiksi rakennetuissa mökeissä asutaankin, asuntopulasta johtuen sekä etätyön yleistymisen myötä Heikkinen kertoo.TESTI Rakkapolku 3-301005.jpg

Houkutteleva kohde on helppo

Vapaa-ajan asuntojen suurin ostajakunta tulee Etelä-Suomesta, myös pääkaupunkiseudulta. Siksi mökkien myynnissä kaikkein tärkeintä on sijainti.

– Ostajille saavutettavuus on tärkeä, että mökin lähellä on lentokenttä tai rautatieasema, että sinne on helppo tulla. Jos lähelle pääsee esimerkiksi junalla, ei tarvitse ottaa mukaan autoa, Heikkinen sanoo.

– Ja aina parempi, jos hiihtoladut, moottorikelkkareitit ja Ski-bussit kulkevat läheltä.

Ulkomaanmatkailun hiipuminen näkyi korona-aikana pohjoisen mökkikaupassa niin, että moni pitkään Lapin-mökistä haaveillut siirtyi toiveista tekoihin.

– Pohjoiseen tullaan nimenomaan lomalle. Mökillä ei haluta aloittaa nurmikon leikkaamista, vaan muut aktiviteetit ovat tärkeämpiä. Yleensä myös halutaan valmiita kohteita, harvalla on halua lähteä remontoimaan mökkiä itse tai etsimään täältä kontakteja remonttimiehiin, Heikkinen kertoo.TAKKA Rakkapolku 3-300985.jpg

Aivan kaikki ostajat eivät etsi mökkiään matkailukohteista. Jotkut tulevat hakemaan Lapista nimenomaan erämaan rauhaa.

– Meillä on aika laaja skaala, löytyy matkailukeskushuoneistoja, rantamökkejä ja erämaamökkejä. Joskus pitää laittaa kumpparit jalkaan ja mennä mettään, Heikkinen sanoo.

Näkymä järven sijasta tunturiin

Osa Lapin mökin ostajista tulee kaupoille vielä Etelä-Suomeakin kauempaa.

– Esimerkiksi Ylläksellä ollut ollut ostajina sveitsiläisiä, hollantilaisia ja englantilaisia, joiden osuus on tosin tippunut Brexitin jälkeen. Heistä monet etsivät laadukkaampia kohteita. Yleisesti tällä hetkellä etsitään hieman edullisempia kohteita, jotka maksavat alle 150 000 euroa. Edelleen ostajia löytyy myös uusille, 300–400 000 euron kohteille.  

Siinä missä muualla Suomessa ostajat haluavat mökin järven tai muun vesistön rannalta, Lapissa rantatontti ei ole yhtä olennainen.

– Kun ajatellaan, että usein halutaan se mökki juuri jostakin palvelujen läheltä, ei siellä useinkaan vettä edes ole. Mutta muuten maisema on tärkeä myyntivaltti, esimerkiksi se, että mökin ikkunasta näkyisi tunturi, Heikkinen kertoo.3 Ylläs maisema Louhikkopolku 1-0610.jpg

Onko haaveissasi loma-asunto Lapista? Tutustu OP Kodin välittämiin vapaa-ajan asuntoihin. 

Lue myös:

Yhteinen mökki suvun kanssa

Viisi vinkkiä Lapin matkalle – jos laskettelu ei kiinnosta