Erilaiset retkiblogit ovat kasvattaneet suosiotaan, kun olemme kolunneet matkailukohteita Suomen rajojen sisällä pandemia-aikana. Keräsimme yhteen ideoita Lapin matkailuun, jos hiihtokeskuselämä ei maistu.

Hiihtovaellus Urho Kekkosen kansallispuistoon

Talvellakin voi vaeltaa ja retkeillä. Maisema on valkea ja rauhallinen, muita retkeilijöitä näkyy luultavasti vähemmän kuin kesällä, eivätkä hyttyset vaivaa. Lunta on todennäköisesti todella paljon, joten matkaan kannattaa lähteä hiihtäen tai lumikengillä. Helpoin vaihtoehto aloittelijalle on päiväretkeily, jolloin yöpymistä ulkona kylmässä ei tarvitse vielä miettiä. Jos olet kokeneempi reissaaja, voit yöpyä reitin varrella autiotuvassa talvipakkasilla kamiinan lämmössä.

Erämaan vaeltajatar -blogia kirjoittava Anne-Marie Holm kertoo blogissaan hiihtovaelluksesta Urho Kekkosen kansallispuistoon. Matka alkoi Saariselän Kiilopäästä ja jatkui ensimmäisen päivän aikana 15 kilometrin päähän Suomunruoktun autio- ja varaustuvalle. Sieltä hän hiihti toisen päivän aikana 13 kilometriä Tuiskukuruun.

Matka jääputouksille

Posion Korouoman rotkolaakson jääputoukset ovat suorastaan satumainen näky. Olo voi tuntua jopa epätodelliselta - onko tällainen jäävaltakunta tosiaan oikeasti olemassa?

Lähtisitkö-blogin Kerttu Komulainen suosittelee Koronjää-reittiä, joka on viiden kilometrin mittainen rengasreitti, ja etenemään pääsee tavallisilla kengillä ilman lumikenkiä. Jääputouksia on reitin varrella monta erilaista: esimerkiksi Onnekas-putous sattuu ilmestymään vain joinakin vuosina – oletko tänä vuonna se, joka pääsee putouksen näkemään? Jaska Jokunen -putoukseen taas muodostuu toisinaan jäinen luola.

Tutustu saamelaisuuteen

Kuvankaunis Inari sijaitsee Suomen puoleisella Saamenmaalla, saamelaisten kotiseutualueella. Siellä vieraillessa kannattaa ehdottomasti tutustua saamelaismuseo ja luontokeskus Siidaan. Siida opastaa kävijänsä sekä nykyajan elävään saamelaiskulttuuriin, että menneeseen aikaan.

Toinen Inarissa nähtävä asia on saamelaiskulttuurikeskus Sajos. Sen yhteydessä toimii Duodji Shop, jossa on myynnissä laadukkaita, aitoja saamenkäsitöitä, jotka on tarkoitettu monenlaisten matkailijoiden ostettaviksi ja käytettäviksi.

Lapissa kannattaa muutenkin hankkia yksittäisiä mukavia elämyksiä, joista osa voi olla kulttuuria ja osa retkeilyä, kertoo Inarin Siidassa ja kuuluisassa Aanaar-ravintolassa roadtripillään vieraillut bloggaaja Katja. Hän kirjoittaa Lähtöselvitetty-blogia.

Pyhällä voi myös talvipyöräillä

Jos haluaa kuitenkin myös lasketella, niin kiva ja hieman rauhallisempi hiihtokeskus on Pyhä Sodankylässä. Paikassa on myös mukavat talvipyöräily- ja lumikenkäilyreitit.

Unelmaduunia-bloggaaja Heidi Halonen vinkkaa Pyhän hyvistä laskettelurinteistä, muistuttaa turvallisesta ja vastuullisesta matkustamisesta. Halonen mainitsee Lapin-aktiviteettivinkkeinä myös koiravaljakkoajelun, revontulibongauksen tai tutustumisen porotilalle. 

Eläinpuistoon talvella

Talvista reissua ideoidessa ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen vierailu eläinpuistossa, mutta itse asiassa Ranuan talvi on täynnä elämää, ja eläinpuisto on auki joka päivä.

Elinan matkalaukussa -blogia pitävä Elina kävi Ranuan eläinpuistossa Etelä-Lapin roadtripillään, joskin kesällä. Puiston vetonaula oli jääkarhu. Eläintarha saa kehuja selkeydestään – yksi reitti johti kaikkialle.

Lue myös:

Lähdössä matkalle: Millainen matkavakuutus on tarpeen?

Saisiko olla hyvinvointia seuraavalle lomallesi? Katso vinkit eri hintaluokista