Kodin pienelektroniikka, kuten kännykät, tabletit ja kannettavat tietokoneet, aiheuttavat Suomessa säännöllisesti vaaratilanteita.

Tyypillisesti laite on juuri ladattu tai latauksessa, kun sen akku alkaa kuumentua ja mustuttaa alustaansa. Pahimmassa tapauksessa laite alkaa savuta ja jopa leimahtaa. Jos lähistöllä on palavaa materiaalia, eikä kukaan ole kotona, akussa syttynyt tuli voi levitä koko huoneistoon.

OP Media kokosi vinkkejä, miten välttää pienet sähköpalot.

Käytä luotettavia merkkejä

Akkupaloissa on yleensä kyse halvoista, epäluotettavista lähteistä ostetuista laitteista. Ongelmien riski vähenee, jos ostat Suomessa tunnettujen, turvalliseksi todettujen merkkien puhelimia, tabletteja ja muuta pienelektroniikkaa. Tuotteita voi ostaa myös verkosta, mutta jos kyseessä on Suomessa tuntematon merkki, selvitä voiko siihen luottaa.

Tunnettujen, luotettavien merkkien laitteissa on suojarakenne, joka estää laitteen palamisen.

Käytä laitteessasi vain siihen suositeltuja merkkiakkuja ja latureita. Jos tilaat akun netistä, varo tuoteväärennöksiä. Merkkiakkua ei voi saada merkittävästi halvemmalla.

Noudata käyttöohjeita

Palovaaran voivat aiheuttaa myös lähtökohtaisesti luotettavat merkkilaitteet, jos ne ovat kuluneet käytössä. Esimerkiksi puhelimien pitäisi kestää jonkin verran myös putoamista ja kolhuja, mutta käytännössä laitteeseen voi tulla vika.

Laitteita tulisi käyttää vain sellaisissa olosuhteissa, joihin ne on tarkoitettu, eli käytännössä kuivassa ja lämpimässä. Esimerkiksi sade voi vahingoittaa laitetta ilman, että käyttäjä sitä heti huomaa.

On havaittu, että kovia kokenut puhelin voi toimia normaalisti, mutta syttyä latauksessa myöhemmin.

Laturin jättäminen pistokkeeseen latausten välillä ei periaatteessa ole vaarallista tai kallista. Nykylaturit eivät kuluta paljon sähköä silloin, kun eivät lataa. Käyttöohjeissa ei kuitenkaan suositella laturin jättämistä yksin virtalähteeseen.

Havahdu näihin merkkeihin

Oman kännykän tai tabletin vikoihin kannattaa havahtua jo ennen kuin laite mahdollisesti joku päivä savuaa. Hälyttävää on, jos laite on alkanut tehdä jotain, mitä se ei yleensä tee. Laite voi esimerkiksi latautua normaalia nopeammin tai hitaammin. Jo silloin kannattaa miettiä akun vaihtoa tai laitteen näyttämistä korjaajalle.

Laitteen kuumeneminen ei välttämättä ole vaarallista. Esimerkiksi jos kannettavaa tietokonetta käyttää pitkään ja pitää sylissä, on normaalia, että laite lämpiää. Vaaran merkki on se, jos mikä tahansa laite alkaa kuumentua itsekseen.

Yleensä latauksessa tapahtuvaa kuumenemista ei huomaa, ennen kuin on jo myöhäistä.

Ensin laite vain lämpenee, mikä vaurioittaa sitä lisää. Tässä vaiheessa laitteen alusta voi jo tummua. Seuraavaksi laitteen sisäinen suojarakenne pettää ja litiumakku, joka itse on palavaa materiaalia ja tuottaa palamisessa tarvittavan hapen, syttyy. Laite savuaa ja pahimmassa tapauksessa laitteesta ehtii leimahtaa tulisuihkutyylisesti lieskoja.

Älä lataa, jos olet poissa kotoa tai nukkumassa

Akkupalo ei kestä kauaa, mutta on silti vaarallinen. Jos ympäristössä on palavaa materiaalia, palo voi levitä nopeasti.

Laitteita ei koskaan tulisi ladata silloin, kun on itse nukkumassa tai poissa kotoa. Suomessa on ollut tapauksia, joissa laite alkaa kärventyä yöllä.

Palon ja sen leviämisen voi estää, jos havahtuu tilanteeseen ajoissa. Kuumeneva tai savuava laite pitää ottaa latauksesta pois ja laittaa palamattomaan paikkaan. Tällaisia ovat esimerkiksi tiskipöytä tai parvekkeen betonilattia.

Vakuutus korvaa palovahingot

Jos latauksessa oleva laite tai akku syttyy ja aiheuttaa palovahinkoja, esimerkiksi OP Vakuutuksen Omakoti-vakuutus korvaa. Korvauksen saaminen edellyttää, että esineen valmistajan, maahantuojan ja myyjän ohjeita on noudatettu. Tällaiset korvaushakemukset ovat olleet OP Vakuutuksessa harvinaisia.

Lähteet: www.tukes.fi, ylitarkastaja Seppo Niemi Tukesista, korvauspäällikkö Maarika Vauhkonen OP Vakuutuksesta

Tutustu kotivakuutuksiin, laske hinta ja osta